Elina Juntusen pyykkilautavatsa ei ole tullut ilman hikeä ja huhkintaa: hän tekee 400–800 vatsalihasliikettä viikossa.

Kaunis, kiinteä pyykkilautavatsa, jota kehtaa esitelläkin. Siinä on monen­ naisen unelma, jonka Elina Juntunen, 32, on saavuttanut – ei tosin ilman hikeä ja huhkintaa, vaan tekemällä joka viikko 400–800 vatsalihasliikettä.
Ahkeroinnin tulos­ on vartalo, jonka ei välttämättä heti ajattelisi kuuluvan kolmen pienen lapsen äidille. Kuitenkin juuri äidiksi tuleminen antoi Elinalle kipinän kuntoilun aloittamiseen.

– Ennen lasten saamista olin hoikka ja elin epäterveellisesti. Kun tulin ensimmäisen kerran raskaaksi, olin 22-vuotias ja pelkäsin turhamaisesti paisuvani muodottomaksi. Päätin alkaa kuntoilla synnytyksen jälkeen. Halusin tietysti huolehtia terveydestäni, mutta olisi teeskentelyä sanoa, ettei ulko­näöllä olisi ollut mitään merkitystä.

Elinalle kertyi 20 raskauskiloa, mutta ne katosivat nopeasti lenkkipolulla. Vähitellen kuntoilusta tuli yhä suurempi osa elämää. Toisen lapsen synnyttyä Elina alkoi käydä salilla ja kolmannen jälkeen kasvattaa lihaksia pelkän kiinteyttämisen sijaan.

Nyt liikunta on Elinalle elämäntapa ja keino nollata pää. Hän pyöräilee, käy salilla­ ja joogaa sekä juoksee harjoitellakseen toista maratoniaan varten. Treenien yhteydessä hän tekee aina parisataa vatsalihasliikettä.

– Vatsan suhteen geenitkin ovat varmaan olleet puolellani.

Pelkkä liikunta ei riitä

Vaikka Elina sai sixpackin esiin mielestään melko vähällä­ ­työllä, pelkällä liikunnalla hänenkään vartalonsa ei pysy kunnossa.

– Nuorena pystyin syömään paljon lihomatta­ yhtään. Jos lipsun nyt ruokavaliostani, se näkyy heti vartalossani.

Elinan ruokavalio on nykyisin terveellinen, mutta hän ei halua sanoa tarkkailevansa syömisiään. Silti katumus iskee, jos herkuteltua tulee useammin kuin kerran viikossa.

– En kuitenkaan punnitse ruokamääriä, vaan yritän silmämääräisesti arvioida, että saan esimerkiksi tarpeeksi proteiinia.

Ruokavalio ja kuntoilu on sovitettu lapsiperheen arkeen. Koko perhe syö samaa­ terveellistä arkiruokaa, ja Elina saa päivittäisen treenin pyöräilemällä tai juoksemalla työmatkansa.

– Käymme myös mieheni kanssa yhtä aikaa salilla ja jätämme lapset salin lapsi­parkkiin siksi aikaa. Kun treenaamme samaan aikaan, kuntoilu ei vie niin paljon yhteistä aikaa perheeltämme.

Halutaan: Vartalo kuin Madonnalla

Kesän aikana otsikoihin nousi A Beautiful Body -haaste, jossa naiset julkaisivat kuvia iän ja raskauden muokkaamista vartaloistaan. Elinaa haaste hämmensi.

– Ihmettelin, että eikö minulla ole oikeutta­ olla ylpeä vartalostani, koska olen hyvässä kunnossa eikä minulla ole raskaus­arpia. Sitten tajusin haasteen kuuluvan kaikille naisille. Jokaisen pitäisi olla ylpeä­ vartalostaan.

Elinan vartalo on monen naisen haave, mutta hänkin löytää itsestään kohtia, joissa olisi parantamisen varaa.

– Mieheni sanoo, että olen aivan urpo, kun valitan vartalostani. Sitä tulee varmaan sokeaksi, kun näkee salilla niin paljon hyvässä kunnossa olevia ihmisiä. Yritän unohtaa sellaisen ajattelutavan, että aina olisi jotain parannettavaa.

Siitä Elina on iloinen, että nykyään hankitaan ennemmin lihaksia kuin yritetään olla langanlaihoja. Enää hyvässä kunnossa oleva äitikään ei ole yhtä ihmeellistä kuin ennen.

– Kun aloitin salilla käymisen, ei punttipuolella käynyt juuri muita naisia minun lisäkseni. Nyt naisia näkyy paljon aiempaa enemmän. Ehkä se on Madonnan­ ja hänen lihaksikkaiden käsivarsiensa­ ansiota.

Vinkit aloittelevalle kuntoilijalle

1. Merkitse treenipäivät kalenteriin.­ Jos treeni jää välistä, se tuntuu lintsaamiselta.

2. Pidä motivaatio yllä vaikka treeniblogin avulla.

3. Hanki joku kannustamaan tai mene ryhmäliikuntatunneille, joilla et kehtaa luovuttaa.

4. Pyydä jotakuta näyttämään, miten liikkeet tehdään oikein.

5. Aloita pienistä muutoksista äläkä kiirehdi loppu­tuloksen
saavuttamista.

Parhaat vatsalihasliikkeet

Suorien jalkojen nosto selinmakuulla 90 asteen kulmaan.

Lankku, eli käsivarret ja varpaat maassa, selkä suorana ja vatsa jännitettynä.

Vatsarutistus jumppapallon päällä.

Elinan viikon treenit

Työmatkat pyöräillen tai juosten 8 kilometriä suuntaansa.

Yksi 23–28 kilometrin juoksulenkki.

Kaksi kertaa lihaskuntotreeni salilla tai joogatunnilla.

200–300 vatsalihasliikettä kahdesti tai kolmesti viikossa.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 34/2013.

Lue myös:

Burleskitaiteilija: "Vyötäröni kapeni korsetilla 10 senttiä"

Elina Juntunen

■ Syntynyt 12.2.1981 Kempeleessä. Asuu nyt Espoossa.

■ Kirjoittaa Endorfiini-koukussa-blogia ja tekee toimistotyötä vakuutusyhtiössä.

■ Juoksi vuonna 2012 Helsinki City Marathonin aikaan 4 tuntia 12 minuuttia.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.