Elina Juntusen pyykkilautavatsa ei ole tullut ilman hikeä ja huhkintaa: hän tekee 400–800 vatsalihasliikettä viikossa.

Kaunis, kiinteä pyykkilautavatsa, jota kehtaa esitelläkin. Siinä on monen­ naisen unelma, jonka Elina Juntunen, 32, on saavuttanut – ei tosin ilman hikeä ja huhkintaa, vaan tekemällä joka viikko 400–800 vatsalihasliikettä.
Ahkeroinnin tulos­ on vartalo, jonka ei välttämättä heti ajattelisi kuuluvan kolmen pienen lapsen äidille. Kuitenkin juuri äidiksi tuleminen antoi Elinalle kipinän kuntoilun aloittamiseen.

– Ennen lasten saamista olin hoikka ja elin epäterveellisesti. Kun tulin ensimmäisen kerran raskaaksi, olin 22-vuotias ja pelkäsin turhamaisesti paisuvani muodottomaksi. Päätin alkaa kuntoilla synnytyksen jälkeen. Halusin tietysti huolehtia terveydestäni, mutta olisi teeskentelyä sanoa, ettei ulko­näöllä olisi ollut mitään merkitystä.

Elinalle kertyi 20 raskauskiloa, mutta ne katosivat nopeasti lenkkipolulla. Vähitellen kuntoilusta tuli yhä suurempi osa elämää. Toisen lapsen synnyttyä Elina alkoi käydä salilla ja kolmannen jälkeen kasvattaa lihaksia pelkän kiinteyttämisen sijaan.

Nyt liikunta on Elinalle elämäntapa ja keino nollata pää. Hän pyöräilee, käy salilla­ ja joogaa sekä juoksee harjoitellakseen toista maratoniaan varten. Treenien yhteydessä hän tekee aina parisataa vatsalihasliikettä.

– Vatsan suhteen geenitkin ovat varmaan olleet puolellani.

Pelkkä liikunta ei riitä

Vaikka Elina sai sixpackin esiin mielestään melko vähällä­ ­työllä, pelkällä liikunnalla hänenkään vartalonsa ei pysy kunnossa.

– Nuorena pystyin syömään paljon lihomatta­ yhtään. Jos lipsun nyt ruokavaliostani, se näkyy heti vartalossani.

Elinan ruokavalio on nykyisin terveellinen, mutta hän ei halua sanoa tarkkailevansa syömisiään. Silti katumus iskee, jos herkuteltua tulee useammin kuin kerran viikossa.

– En kuitenkaan punnitse ruokamääriä, vaan yritän silmämääräisesti arvioida, että saan esimerkiksi tarpeeksi proteiinia.

Ruokavalio ja kuntoilu on sovitettu lapsiperheen arkeen. Koko perhe syö samaa­ terveellistä arkiruokaa, ja Elina saa päivittäisen treenin pyöräilemällä tai juoksemalla työmatkansa.

– Käymme myös mieheni kanssa yhtä aikaa salilla ja jätämme lapset salin lapsi­parkkiin siksi aikaa. Kun treenaamme samaan aikaan, kuntoilu ei vie niin paljon yhteistä aikaa perheeltämme.

Halutaan: Vartalo kuin Madonnalla

Kesän aikana otsikoihin nousi A Beautiful Body -haaste, jossa naiset julkaisivat kuvia iän ja raskauden muokkaamista vartaloistaan. Elinaa haaste hämmensi.

– Ihmettelin, että eikö minulla ole oikeutta­ olla ylpeä vartalostani, koska olen hyvässä kunnossa eikä minulla ole raskaus­arpia. Sitten tajusin haasteen kuuluvan kaikille naisille. Jokaisen pitäisi olla ylpeä­ vartalostaan.

Elinan vartalo on monen naisen haave, mutta hänkin löytää itsestään kohtia, joissa olisi parantamisen varaa.

– Mieheni sanoo, että olen aivan urpo, kun valitan vartalostani. Sitä tulee varmaan sokeaksi, kun näkee salilla niin paljon hyvässä kunnossa olevia ihmisiä. Yritän unohtaa sellaisen ajattelutavan, että aina olisi jotain parannettavaa.

Siitä Elina on iloinen, että nykyään hankitaan ennemmin lihaksia kuin yritetään olla langanlaihoja. Enää hyvässä kunnossa oleva äitikään ei ole yhtä ihmeellistä kuin ennen.

– Kun aloitin salilla käymisen, ei punttipuolella käynyt juuri muita naisia minun lisäkseni. Nyt naisia näkyy paljon aiempaa enemmän. Ehkä se on Madonnan­ ja hänen lihaksikkaiden käsivarsiensa­ ansiota.

Vinkit aloittelevalle kuntoilijalle

1. Merkitse treenipäivät kalenteriin.­ Jos treeni jää välistä, se tuntuu lintsaamiselta.

2. Pidä motivaatio yllä vaikka treeniblogin avulla.

3. Hanki joku kannustamaan tai mene ryhmäliikuntatunneille, joilla et kehtaa luovuttaa.

4. Pyydä jotakuta näyttämään, miten liikkeet tehdään oikein.

5. Aloita pienistä muutoksista äläkä kiirehdi loppu­tuloksen
saavuttamista.

Parhaat vatsalihasliikkeet

Suorien jalkojen nosto selinmakuulla 90 asteen kulmaan.

Lankku, eli käsivarret ja varpaat maassa, selkä suorana ja vatsa jännitettynä.

Vatsarutistus jumppapallon päällä.

Elinan viikon treenit

Työmatkat pyöräillen tai juosten 8 kilometriä suuntaansa.

Yksi 23–28 kilometrin juoksulenkki.

Kaksi kertaa lihaskuntotreeni salilla tai joogatunnilla.

200–300 vatsalihasliikettä kahdesti tai kolmesti viikossa.

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 34/2013.

Lue myös:

Burleskitaiteilija: "Vyötäröni kapeni korsetilla 10 senttiä"

Elina Juntunen

■ Syntynyt 12.2.1981 Kempeleessä. Asuu nyt Espoossa.

■ Kirjoittaa Endorfiini-koukussa-blogia ja tekee toimistotyötä vakuutusyhtiössä.

■ Juoksi vuonna 2012 Helsinki City Marathonin aikaan 4 tuntia 12 minuuttia.

Tiedätkö, mitä horoskooppimerkkisi kertoo luonteestasi rakkaus- tai ystävyyssuhteissa?

 

Kalat (20.2.–20.3.)

Kalasta saa oikein hyvän ystävän. Kalat on aina valmis auttamaan toisia, kärsivällinen ja empaattinen.

Jos kalojen lähipiirillä on ongelmia, tilanne saattaa vetää myös kalat itsensä syviin vesiin. Kalojen on vaikea sanoa ei. Kun merkki itse ajautuu synkkyyteen, läheiset ovat hänelle tärkein mahdollinen tuki.

Kumppanina kalat saattaa olla liiankin myöntyväinen ja alistuva. Kalat tarvitseekin rinnalleen kumppanin, joka osaa ymmärtää käsitellä hänen herkkyyttään. Arkuuteen taipuvainen kalat haluaa kumppanistaan turvallisen kainalon. Hän antaa kaikkensa parisuhteessa ja toivoo samaa asennetta myös kumppaniltaan.

Toisista merkeistä parhaiten kaloille sopivat kumppaniksi rapu, skorpioni ja kalat.

Vesimies (21.1.–19.2.)

Vesimies viihtyy erinomaisen hyvin omissa oloissaan. Turhanpäiväistä löpinää ja sutkauttelua vesimies ei jaksa kuunnella. Rakkaidensa kanssa hän kuitenkin viettää mielellään aikaansa. Ystävänä vesimies on ilahduttavan tunneälykäs, herkkä ja auttavainen.

Pitkäaikainen parisuhde saattaa osoittautua vesimiehelle haasteeksi, koska hän janoaa elämäänsa uutta ja nauttii omasta maailmastaan niin paljon. Mutta jos vesimiehen kanssa löytää yhteisen taajuuden, hänestä saa itselleen älykkään, yllätyksiä täynnä olevan ja rakastavan kumppanin.

Toisista merkeistä parhaiten vesimiehelle sopivat kumppaniksi skorpioni, leijona, kalat ja rapu.

”Kauris laittaa ihan kaiken peliin.”

Kauris (22.12.–20.1.)

Kauris on ihmissuhteissa harkitulla tavalla kranttu. Hän nauttii ennen kaikkea omasta rauhastaan ja tarkasti valikoitujen läheisten seurasta. Kauris ei rakastu helposti, mutta jos niin sattuu käymään, hän laittaa ihan kaiken peliin. Erityiseksi seuraihmiseksi kaurista ei voi kutsua.

Kauriin vastuunkanto ulottuu myös perhe- ja rakkauselämän puolelle. Parisuhteessa se saattaa tuottaa ongelmia, koska kauriilla on taipumusta ottaa harteilleen hoidettavaksi ihan kaikki.

Toisista merkeistä parhaiten kauriille sopivat kumppaniksi härkä, vaaka, skorpioni ja kalat.

Jousimies (23.11.–21.12.)

Jousimiehen luonteeseen kuuluu se, että hän haluaa jatkuvasti elämäänsä uusia haasteita ja seikkailua. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei jousimies pysty sitoutumaan. Kumppaniltaan jousimies kaipaa yllätyksiä ja hauskuutta. Liian yksitoikkoinen suhde ei jousimiestä innosta.

Toisista merkeistä parhaiten jousimiehelle sopivat kumppaniksi oinas, kaksoset, vesimies ja vaaka.

Skorpioni (24.10.–22.11.)

Skorpioni on valinnoissaan ja tekemisessään varsin ehdoton tyyppi. Sitoutuessaan johonkin tai johonkuhun hän antaa takuulla ihan kaikkensa. Merkki on myös tunnettu voimakkaasta ja tulisesta seksuaalisuudestaan.

Kaikista suurin haaste skorpionin kanssa on se, ettei hän päästä kovin monia itsensä lähelle. Jatkuvan kriittisyytensä takia hän usein ajattelee toisista ihmisistä ennen kaikkea kyynisesti. Pahimmillaan skorpioni saattaa myös äityä röyhkeäksi ja ajattelemattomaksi määräilijäksi.

Toisista merkeistä parhaiten skorpionille sopivat kumppaniksi härkä, kalat, rapu ja kauris.

”Vaakaan on hyvin helppo ihastua.”

Vaaka (24.9.–23.10.)

Vaakaan on hyvin helppo ihastua niin platonisella kuin romanttisella tasolla. Hauskanpito, miellyttävä keskustelu, tsemppaava hymy ja aito välittäminen ovat vaa’an valttikortteja ihmissuhteissa.

Toisten ihmisten kanssa vaa’an suurin haaste on se, että merkillä on taipumus joutua henkisellä tasolla toisten tallomaksi, koska vaaka haluaa usein ennen kaikkea miellyttää toisia. Vaa’an pitääkin muistaa pitää tiukasti kiinni myös omista haaveistaan, toiveistaan ja mielipiteistään.

Merkeistä parhaiten vaa'alle sopivat vesimies, jousimies, oinas, kaksoset.

Neitsyt (24.8.–23.9.)

Neitsyt arvostaa omaa tilaansa ja itsenäisyyttään yli kaiken. Merkin ominaispiirteisiin kuuluu henkinen pidättyväisyys. Tarkkanäköisyytensä vuoksi neitsyt havaitsee pienimmätkin epäilyttävät piirteet ihmisissä jo kaukaa.

Neitsyen voi olla vaikea ilmaista lämpimiä tunteitaan, mutta löydettyään elämäänsä juuri sopivan ihmisen, neitsyt pitää toisesta kiinni rakastavasti. Neitsyen kumppanin ja ystävien kannattaa kuitenkin varautua siihen, että neitsyt heittää silloin tällöin turhankin osuvia ja piikikkäitä analyysejä heistä.

Merkeistä parhaiten neitsyelle sopivat kauris, rapu, neitsyt ja härkä.

”Parhaimmillaan leijona on äärimmäisen uskollinen läheisilleen.”

Leijona (23.7.–22.8.)

Leijona on lämmin ihminen, mutta lämpöisten tunteiden osoittaminen ei ole hänelle aina helppoa. Ison egonsa vuoksi leijona saattaa dominoida ystäviään ja läheisiään. Hän myös odottaa lähipiiriltään kunnioitusta, mikä saattaa ajaa yhteentörmäyksiin. Merkin suurin haaste on kuunnella toisia ja välittää toisten tunteista. Parhaimmillaan leijona on äärimmäisen uskollinen läheisilleen. Merkillä on myös kyky katsoa maailmaa avarakatseisesti ja ymmärtävästi.

Merkeistä parhaiten leijonalle sopivat härkä, skorpioni, oinas ja kaksonen.

Rapu (22.6.–22.7.) 

Koti-ihmisenä rapu arvostaa turvallisuutta ja sitä, että elämässä on pysyvyyttä. Hän on rakkailleen lojaali ja uskollinen – varsinainen kaveripiirien tukipilari ja kallio. Välillä rapu voi kuitenkin olla raskasta seuraa, koska hän käpertyy helposti kuoreensa ja yltyy mykkäkouluun. Hän ei myöskään hevillä anna anteeksi ja on taipuvainen oikukkuuteen. Siksi hänen rakkailtaan vaaditaan välillä paljon ymmärrystä.

Merkeistä parhaiten ravulle sopivat skorpioni, kalat, härkä ja rapu.

”Kaksosen suurin haaste on opetella kuuntelemaan.”

Kaksonen (21.5.–20.6.)

Ystävänä ja tuttavana kaksonen on varsinainen helmi – sosiaalisesti taidokas ilopilleri on juhlien sydän. Syvemmissä ihmissuhteissa merkin nopeatempoisuus saattaa kuitenkin painaa. Kaksosen voi olla vaikea asettua aloilleen suhteeseen. Kaksosen suurin haaste on opetella kuuntelemaan ja kunnioittamaan toista. Yleensä kaksosen saa kesytettyä vain toinen itsetunnoltaan vahva merkki, kuten oinas tai leijona.

Toisista merkeistä parhaiten kaksoselle sopivat oinas, vesimies, leijona ja jousimies. 

Härkä (20.4.–20.5.)

Härkä arvostaa toisissa luottamusta ja pysyvyyttä – ja sitä hän myös tarjoaa. Kumppanilta hän kaipaa rakkauden ja hellyyden tekoja. Jos härkää ei huomioi tarpeeksi, hän alkaa helposti mököttää. Myös mustasukkaisuutta voi ilmetä. Ystävyyssuhteissa härän suurin haaste on se, että hän lämpenee hitaasti. Läheiset joutuvat usein pettymään, jos erehtyvät usuttamaan härkää nopeaan toimintaan.

Toisista merkeistä parhaiten härälle sopivat skorpioni, rapu, härkä ja neitsyt.

”Oinas kaipaa tilaa.”

Oinas (21.3.–19.4.)

Lämpöä, intohimoa ja rakkautta oinaalta ei puutu. Merkki on lojaali rakkailleen ja huolehtii läheisistään yhtä suurella palolla kuin itsestään. Oinas kaipaa kuitenkin tilaa ympärilleen, eikä voi sietää sitä, jos joku yrittää määräillä häntä. Oinas itse on kuitenkin varsin taipuvainen käskyttämään.  

Toisista merkeistä parhaiten oinaalle sopivat kumppaniksi vaaka, jousimies, kaksonen ja vesimies.

Lue pitkät luonneanalyysit eri horoskooppimerkeistä täältä.

Lähteet: astro.fi, ennustukset.com, Bustle, Yout Tango

Helppohan se on kotisohvalta huudella. Miten itse selviytyisit näistä kysymyksistä, joihin Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa on vastattu väärin?

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.