Juice Leskinen oli tunnettu paheistaan, joista kerrotaan myös tuoreessa Risainen elämä -kirjassa. Kuva: Lehtikuva
Juice Leskinen oli tunnettu paheistaan, joista kerrotaan myös tuoreessa Risainen elämä -kirjassa. Kuva: Lehtikuva

Vain viikko tai kaksi ennen kuolemaansa Juice Leskinen kirjoitti kolumnin, jossa kuittailee veritulppaa epäilleille lääkäreille.

Vain vähän ennen kuolemaansa muusikko-kirjailija Juice Leskinen kirjoitti kolumnin, jossa hän persoonallisella tyylillään vinoilee itselleen mutta eritoten lääkäreille.

Juice Leskisen tiettävästi viimeinen kolumni julkaistiin terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetussa Pro Auctore -lehdessä postuumisti joulukuussa 2006. Juice kuoli saman vuoden marraskuun 24. päivänä 56 vuoden ikäisenä sairaalassa Tampereella.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehden silloisen toimituksen mukaan Juice kirjoitti kolumnin marraskuun puolivälissä, siis vain viikko tai kaksi ennen kuolemaansa. Vielä kuolinviikollaan hän ehti sopia, että kirjoittaisi kolumnia lehteen koko seuraavan vuoden ajan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lehden toimituksen mukaan Juice oli kolumnipaikastaan hyvin innoissaan. Erityisesti häntä kiehtoi ajatus, että hän pääsi kirjoittamaan lääkäreille – olihan hän ollut valkotakkien kanssa elämässään paljon tekemisissä. Juice sairasti pitkään munuaisten vajaatoimintaa, maksakirroosia ja diabetesta, minkä takia hän kävi muun muassa dialyysihoidossa.

Turhautunut potilas vuodattaa

Koululääketieteen alkeet -nimisessä kolumnissaan Juice pakinoi hirtehiseen tyyliinsä siitä, kuinka dialyysihoidossa häneltä löydettiin mukamas veritulppa – vaikka hän itse oli koko ajan tiennyt sen olevan vain venähdys. Jalka oli kuitenkin ”turvoksissa kuin barokkilipasto”, minkä takia hänet passitettiin dialyysin jälkeen lisätutkimuksiin. Juicen mukaan ”olemattoman veritulpan” toteaminen kesti kahdeksan pitkää tuntia. Lopulta lääkäri päästi hänet lähtemään sairaalasta omalla vastuullaan.

Kolumnissa Juice kettuilee lääkäreille, jotka mittailevat potilasta turhaan moneen kertaan tätä kuulematta ja odotuttavat tuntikaupalla. Itseironian mestari veistelee myös ”ylenpalttisesta juopottelustaan ja kohtuuttomasta tupakoinnistaan”.

Minut kärrättiin koppiin, josta kuitenkin pakenin ulos tupakalle, mikä (poliisi)koululääketieteen mukaan on vakava rikos. Syyllistyin vakavaan rikokseen puolen savukkeen verran, minkä jälkeen tulin synnin tuntoon ja tumppasin rikosvälineen. Saman olivat tehneet monet paatuneet jo ennen minua. Lieventäväksi asianhaaraksi luettakoon se, että kysymyksessä oli ensiapu, se sanottiin myös pääoven ulkopuolella, Juice kirjoittaa.

Kolumnin perään toimitus on lisännyt pienen muistokirjoituksen:

Juice Leskinen kirjoitti tämän kolumnin marraskuun puolivälissä. Hän oli innostunut kirjoittamaan Pro Auctoren lukijoille, ja hänen oli tarkoitus kirjoittaa kolumni kaikkiin ensi vuoden numeroihin. Yhteistyömme oli  avointa, valoisaa ja hauskaa. Saimme nauttia siitä liian vähän aikaa.
Pro Auctoren toimitus

Lue myös:

Vesa Vierikko muistelee Juice Leskisen huumekohua: "Alkoi jo vähän tulla paniikki"

Näin Mikko Alatalo sponsoroi rahapulassa ollut Juicea

Seppo Hovi Juicen levyn äänityksistä: Nukuin pianon alla

Sisältö jatkuu mainoksen alla