Juice Leskinen oli tunnettu paheistaan, joista kerrotaan myös tuoreessa Risainen elämä -kirjassa. Kuva: Lehtikuva
Juice Leskinen oli tunnettu paheistaan, joista kerrotaan myös tuoreessa Risainen elämä -kirjassa. Kuva: Lehtikuva

Vain viikko tai kaksi ennen kuolemaansa Juice Leskinen kirjoitti kolumnin, jossa kuittailee veritulppaa epäilleille lääkäreille.

Vain vähän ennen kuolemaansa muusikko-kirjailija Juice Leskinen kirjoitti kolumnin, jossa hän persoonallisella tyylillään vinoilee itselleen mutta eritoten lääkäreille.

Juice Leskisen tiettävästi viimeinen kolumni julkaistiin terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitetussa Pro Auctore -lehdessä postuumisti joulukuussa 2006. Juice kuoli saman vuoden marraskuun 24. päivänä 56 vuoden ikäisenä sairaalassa Tampereella.

Lehden silloisen toimituksen mukaan Juice kirjoitti kolumnin marraskuun puolivälissä, siis vain viikko tai kaksi ennen kuolemaansa. Vielä kuolinviikollaan hän ehti sopia, että kirjoittaisi kolumnia lehteen koko seuraavan vuoden ajan.

Lehden toimituksen mukaan Juice oli kolumnipaikastaan hyvin innoissaan. Erityisesti häntä kiehtoi ajatus, että hän pääsi kirjoittamaan lääkäreille – olihan hän ollut valkotakkien kanssa elämässään paljon tekemisissä. Juice sairasti pitkään munuaisten vajaatoimintaa, maksakirroosia ja diabetesta, minkä takia hän kävi muun muassa dialyysihoidossa.

Turhautunut potilas vuodattaa

Koululääketieteen alkeet -nimisessä kolumnissaan Juice pakinoi hirtehiseen tyyliinsä siitä, kuinka dialyysihoidossa häneltä löydettiin mukamas veritulppa – vaikka hän itse oli koko ajan tiennyt sen olevan vain venähdys. Jalka oli kuitenkin ”turvoksissa kuin barokkilipasto”, minkä takia hänet passitettiin dialyysin jälkeen lisätutkimuksiin. Juicen mukaan ”olemattoman veritulpan” toteaminen kesti kahdeksan pitkää tuntia. Lopulta lääkäri päästi hänet lähtemään sairaalasta omalla vastuullaan.

Kolumnissa Juice kettuilee lääkäreille, jotka mittailevat potilasta turhaan moneen kertaan tätä kuulematta ja odotuttavat tuntikaupalla. Itseironian mestari veistelee myös ”ylenpalttisesta juopottelustaan ja kohtuuttomasta tupakoinnistaan”.

Minut kärrättiin koppiin, josta kuitenkin pakenin ulos tupakalle, mikä (poliisi)koululääketieteen mukaan on vakava rikos. Syyllistyin vakavaan rikokseen puolen savukkeen verran, minkä jälkeen tulin synnin tuntoon ja tumppasin rikosvälineen. Saman olivat tehneet monet paatuneet jo ennen minua. Lieventäväksi asianhaaraksi luettakoon se, että kysymyksessä oli ensiapu, se sanottiin myös pääoven ulkopuolella, Juice kirjoittaa.

Kolumnin perään toimitus on lisännyt pienen muistokirjoituksen:

Juice Leskinen kirjoitti tämän kolumnin marraskuun puolivälissä. Hän oli innostunut kirjoittamaan Pro Auctoren lukijoille, ja hänen oli tarkoitus kirjoittaa kolumni kaikkiin ensi vuoden numeroihin. Yhteistyömme oli  avointa, valoisaa ja hauskaa. Saimme nauttia siitä liian vähän aikaa.
Pro Auctoren toimitus

Lue myös:

Vesa Vierikko muistelee Juice Leskisen huumekohua: "Alkoi jo vähän tulla paniikki"

Näin Mikko Alatalo sponsoroi rahapulassa ollut Juicea

Seppo Hovi Juicen levyn äänityksistä: Nukuin pianon alla

Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie
Mika ja Marketa Häkkinen pääsivät nauttimaan syntymäpäiväjuhlista ison vierasjoukon kanssa. Kuva: Sakari Majantie

Mika Häkkisen syntymäpäivillä esiintyivät muun muassa Virve Rosti, Samuli Edelmann ja Danny.

Kaksinkertainen F1-maailmanmestari Mika Häkkinen juhli 50-vuotissyntymäpäiviä eilen Ravintola Sipulissa.

Hyväntuulinen sankari saapui paikalle vaimonsa Marketa Häkkisen, 40,  kanssa. Pariskunta vaihtoi punaisella matolla nopean suukon ja ihastuneita katseista.

Illan ohjelma ja vieraat olivat Mikalle yllätys.

– Näistä juhlista kuulin, mutta en osannut arvatakaan missä, milloin ja keitä henkilöitä tänne tulee, Häkkinen ehti kommentoida ottaessa vastaan kutsuvieraita.

Noin satapäisessä vierasjoukossa oli lukuisia Mikan ystäviä ja myös tuttuja kasvoja. Muun muassa ex-kiekkoilija Esa Tikkanen, ex-rallikuski Marcus Grönholm, Vanessa Kurri sekä Hanna-Maria Seppälä ja Anssi Hintsa saapuivat juhlimaan yhtä Suomen tunnetuinta urheilijaa.

Illan esityksistä vastasivat Samuli Edelmann, Virve Rosti ja Danny sekä Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen.

Mika Häkkisen oikea syntymäpäivä on 28. syyskuuta.

Uinnin huipulla uran tehnyt Hanna-Maria Seppälä haaveilee nyt lääketieteelliseen pääsystä.

Ex-uimari Hanna-Maria Seppälä ja liikemies Anssi Hintsa saapuivat eilen Mika Häkkisen 50-vuotisssyntymäpäiville yhdessä. Samalla tammikuussa avioituneesta parista saatiin ensimmäinen julkinen yhteiskuva. 

– Olemme päättäneet, että pidämme yksityiskohdat hääjuhlista privaattina, mutta pienimuotoiset juhlat meillä oli ja kävimme häämatkalla, Hanna-Maria kertoi.

– Maailman ihanimman miehen olen saanut.

Parin suhde on kohauttanut alusta asti, sillä kaksikolla on 23 vuotta ikäeroa ja Anssilla edellisestä liitosta viisi lasta.

”Päällimmäisenä haaveilen lääkärin ammatista.”

Yhteiset lapset eivät vielä tässä vaiheessa ole ajankohtaisia.

– Jossain vaiheessa totta kai, entinen huippu-uimari toteaa.

– Päällimmäisenä haaveilen lääkärin ammatista, että pääsisin sisään lääkikseen. Haen sinne keväällä ensimmäistä kertaa.

Hanna-Maria ei itse aikonut juhlia pitkän kaavan kautta, sillä hän osallistuu tänä aamuna uintikilpailuun.

– Anssi tuntee Mikan paremmin.

Anssi Hintsa on viime vuonna menehtyneen urheilu- ja F1-lääkäri Aki Hintsan veli.