Perhepotrettien näpsiminen käy nykyään kätevästi selfie-varrella. Kuva: Shutterstock
Perhepotrettien näpsiminen käy nykyään kätevästi selfie-varrella. Kuva: Shutterstock

Aasiassa jo viime keväänä kännykkäkuvaajia villinneet selfie-varret ovat saapuneet myös Suomen markkinoille. Kepukasta povataan joulun toivotuinta lahjaa.

Jokainen, joka on kurotellut kännykkäkameran kanssa saadakseen onnistuneen kuvan itsestään, tietää, kuinka vaikeaa selfien ottaminen on. Kädet eivät tahdo koskaan riittää niin pitkälle, että kuvan mittasuhteet olisivat hyvät. Tai jos riittävätkin, sormet ovat jo hukanneet laukaisunapin. Kaveri-selfien ottaminen on tietysti vielä haastavampaa, kun kuvaan pitäisi saada mahtumaan isompi revohka.

Australialaisen yrityksen alunperin keksimä selfie-varsi on yksinkertaisuudessaan nerokas idea. Kännykkä kiinnitetään teleskooppimaisen varren päähän niin, että kuvan voi napsaista pitkänkin etäisyyden päästä.

Selfie-varren mukana tulee kaukalaukaisija, joka yhdistetään puhelimeen bluetoothin avulla. Suomessa 20-25 euron arvoista selfiestickiä myy toistaiseksi vain Verkkokauppa.com, mutta sellaisen voi tilata myös kansainvälisten nettikauppojen kautta.

Kuumimmillaan selfiestick-buumi on tällä hetkellä Kiinassa, Indonesiassa ja Singaporessa, jossa kadut ovat täynnä kepukka ojossa poseeraavia kuvaajia.

Avonainen kaula-aukko ja töröhuulet? Selfie voi saada sinut vaikuttamaan tyhmältä

Tässäkö tulevaisuuden some-villitys? Selfie-peili lähettää kuvasi suoraan Twitteriin

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.