Bisnesmies Martin Shkrelin mielestä lasten ja aids-potilaiden tarvitsema lääke on yhä liian halpa.

Maailmalla kuohuttaa nyt lääkeyrityspomo Martin Shkrelin, 32, härskiys – mies osti oikeudet Daraprim-nimiseen lääkkeeseen ja nosti tabletin hinnan saman tien 13,5 dollarista 750 dollariin. Hinta pompsahti siis yli 5 000 prosentilla. Lääkettä käytetään pääasiassa toksoplasmoosi-infektion hoitoon lapsilla sekä aids-potilailla, joiden elimistön immuunipuolustus on heikentynyt.

Vielä kuohuttavamman tapauksesta tekee Turing Pharmaceuticals -lääkeyhtiön perustajan ja toimitusjohtajan Bloomberg TV:lle antama haastattelu, jossa mies kertoo hymy huulillaan, että itse asiassa lääke on hänen mielestään vieläkin liian halpa verrattuna esimerkiksi kalliisiin syöpälääkkeisiin.

– Tämä lääke tuotti viisi miljoonaa, enkä usko, että yksikään lääkeyhtiö tällä planeetalla voi tehdä rahaa viiden miljoonan liikevaihdolla.

Toksoplasmoosia on hoidettu Daraprimillä jo vuodesta 1953, ja välissä lääke on ollut eri firmojen omistuksessa. Shkrelin mukaan muut ovat myyneet lääkettä aivan liian halvalla – vielä jokunen vuosi sitten sen hinta oli vain dollarin kappaleelta. Kun toimittaja kysyy Shkreliltä, maksaako yhden pillerin valmistaminen tosiaan yhden dollarin, tämä myöntää, että lääkkeen valmistaminen on edullista.

Presidenttiehdokas Hillary Clinton tuomitsi Shkrelinin toimet törkeiksi. Hän kertoi Twitterissä ryhtyvänsä toimiin asian korjaamiseksi.

Shkrelin mukaan kyse ei ole lääkeyrityksen ahneudesta vaan ihan normaalista liiketoiminnasta. Voitoilla on tarkoitus kehittää parempi versio lääkkeestä. The New York Timesin mukaan jotkut lääkärit kuitenkin kyseenalaistavat tarpeen paremmalle lääkkeelle. Lehti kertoo myös muista vanhoista lääkkeistä, joiden hintaa on nostettu radikaalisti.

Shkreli yritti rauhoitella hinnannoususta raivostuneita kertomalla, että yritys pyrkii saamaan lääkkeen aiempaa paremmin saataville ja että se antaa puolet lääkkeistä dollarilla, köyhimmille tarvittaessa jopa ilmaiseksi – toisaalta ne, jotka joutuvat maksamaan lääkkeestä, maksavat siitä moninkertaisesti.

Päivitys 23.9.2015: Mashable-sivusto kertoo, että rajun kritiikin kohteeksi joutunut Shkreli on luvannut ABC Newsin haastattelussa laskea lääkkeen hintaa kohtuullisemmaksi. Uutta hintaa ei ole kuitenkaan vielä julkistettu.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.