Kaikkien ei tarvitse tietää, mitä teet vessassa. Kuva: Shutterstock
Kaikkien ei tarvitse tietää, mitä teet vessassa. Kuva: Shutterstock

Töissä tai vaikka seurustelukumppanin kotona vessassa käyminen voi olla myös henkinen ponnistus. Nämä 9 vinkkiä helpottavat asioimista vieraassa vessassa.

Siinä missä vessassa käyminen on toisille mutkaton toimenpide, toisia se ujostuttaa kohtuuttomasti. Pahimmillaan julkisessa tai vaikka kyläpaikankin vessassa käyminen voi aiheuttaa suorastaan ahdistusta. Pidättäminenkään ei ole terveellistä, joten mitä tehdä, kun iso hätä iskee esimerkiksi töissä tai vaikka uuden seurustelukumppanin luona?

Ei hätää, Women's Health listasi etikettiasiantuntijan avulla muutaman näppärän vinkin epätoivoisten avuksi.

1. Jätä hajurako

Jos työpaikan vessassa on useampi koppi vieretysten, valitse niistä se, jonka vieressä ei ole varattuja koppeja. Mitä pidempi välimatka on viereiseen vessakävijään, sitä vähemmän ääntä tai odööriä kopistasi kantautuu.

2. Vaimenna paperilla

Heitä pönttöön vähän vessapaperia. Paperi vaimentaa loiskahdusta, joka syntyy pökäleen osuessa veteen.

3. Tee välihuuhtelu

Kun vedät vessan myös toimituksen välissä, vähennät huomattavasti hajuhaittoja.

4. Älä keskustele

Työkaverin kanssa on mukava rupatella, mutta pöntöllä istuminen ei ole oikea hetki siihen. Jos joku yrittää avata keskustelua, ehdota ystävällisesti, että jatkaisitte keskustelua myöhemmin.

5. Putsaa jäljet

Tuhoa todistusaineisto. Ruskeat rannut pöntössä eivät ole iloinen tervehdys, joten käytä vessaharjaa. Jos harjaa ei ole, voit peittää jäljet vessapaperin palalla. Älä kuitenkaan yliannostele.

6. Valuta vettä

Kylässä ollessasi voit peittää toimituksesta syntyvät äänet valuttamalla kylmää vettä hanasta. Älä kuitenkaan valuta lämmintä vettä. Se on paitsi epätaloudellista myös epäkäytännöllistä. Lämpimän veden synnyttämä höyry nimittäin ylläpitää hajua pidempään.

7. Avaa ikkuna

Jos vessassa on ikkuna, raota sitä jo pöntölle käydessäsi.

8. Ruiskuta raikastinta – tai jotain

Jos kyläpaikan vessassa on ilmanraikastin, on kohteliasta käyttää sitä. Jos tilanne on erityisen paha eikä raikastinta ole näkyvissä, suihkauta kevyesti vaikka deodoranttia tai levitä saippuan tuoksua ilmaan.

9. Näe vaivaa

Erityisen kainon vatsan omaavien kannattaa kokeilla erään ystäväni käyttämää niksiä. Hän on etsinyt ison toimistorakennuksen hiljaisimman (ja kaukaisimman) vessan kakkavessakseen. Sinne kipaistessa tulee näppärästi myös jaloiteltua samalla – ja vessarauha on taattu.