Päätteleekö tietokone, minkä verran sinulla on varaa maksaa matkastasi?

Paljon matkustavat ovat puhuneet tästä jo jonkin aikaa: ei ole yhdentekevää, millä laitteella ostaa lentolippuja netistä. Ne tuppaavat olemaan kalliimpia Macin kuin PC:n käyttäjälle.

Teknologia-asioista kirjoittava toimittaja Pekka Pekkala kirjoitti kolumnissaan dynaamisesta hinnoittelusta: tietokone oppii päättelemään, minkä verran lippujen hakija on valmis lipuista maksamaan. Jos henkilö haluaa aina aamulennot, kone alkaa tarjota niitä hänelle kalliimmalla kuin jollekin sellaiselle, jolle vuorokaudenajalla ei ole väliä. Vastaavasti tietokone arvioi, että iPadilla ostoksia tekevällä olevan yleensä hyvät tulot.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen vahvistaa, että lentolippujen hinnoittelusta on liikkunut huhuja, mutta hänen mukaansa kukaan ei ole todistanut, että sitä oikeasti tapahtuisi.

– Teoriassa on hyvinkin mahdollista, että kalliimpien laitteiden (Mac) käyttäjille näytettäisiin kalliimmat hinnat kuin halvempien (PC), koska näin myyjä voisi maksimoida tulonsa, Järvinen sanoo.

Päätämme testata asian. Haemme PC:llä, Macilla ja iPhonella samanaikaisesti ja samalle ajankohdalle lentoja Lontooseen, New Yorkiin ja Bangkokiin.

Hinnat ovat yhteneväiset. Macin käyttäjiä ei siis yritetä ryövätä.

– Suomen markkinat ovat niin pienet, ettei täällä kannata tehdä tuollaista erottelua. Kansainväliset varauspalvelut ovat eri juttu, mutta niidenkin on helpompi hinnoitella liput kalliimmiksi esimerkiksi varakkaiden Pohjoismaiden asukkaille ja myydä halvemmalla alemman elintason maihin Etelä-Euroopassa, Järvinen sanoo ja huomauttaa, että jos laitekohtaista hinnoittelua löytyisi, sitä olisi helppo kiertää.

– Selaimiin saa laajennuksia, joilla voi muuttaa niin sanottua User-Agent-tietoa. Se on merkkijono, jonka selain lähettää palvelimelle ja kertoo siinä omat tekniset tietonsa. Väärentämällä tämän PC-käyttäjä menee Mac-käyttäjästä ja päinvastoin. Mobiilissa tiedon väärentäminen voi olla vaikeampaa, sillä näyttöjen koot ovat erilaisia ja paljastavat, kuka on mobiili- ja kuka PC- tai Mac-käyttäjä.

Kuulostaa monimutkaiselta. Ainakin satunnainen matkailija on huojentunut tiedosta, että jatkossakin tarvitsee pähkäillä ainoastaan matkakohteen valinnan, ei tietokoneen merkkijonon kanssa. Kohteessakin on nimittäin pohdittavaa riittämiin.

Laulaja Tomi Metsäketo kertoo tuoreessa Facebook-päivityksessään olleensa vauhtisokea ja stressaantunut.

Laulaja Tomi Metsäketo on suljettu pois huomenna televisiossa nähtävästä Tähdet, tähdet -ohjelman lähetyksestä. 

– Tämän hetkisillä tiedoilla päädyimme ohjelman tuotantorauhan takaamiseksi ratkaisuun, että Tomi Metsäketo ei jatka Tähdet, tähdet -ohjelmassa, sisältöjohtaja Marko Karvo toteaa MTV:n tiedotteessa.

Seiska uutisoi torstaina, että viisi naista syyttää Metsäketoa sopimattomasta käytöksestä. 

Metsäketo kommentoi väitteitä Facebook-sivullaan. Laulaja kertoi, että hänestä kirjoitetaan ikävään sävyyn naisten Facebook-ryhmässä ja että ryhmää sekä siihen kuuluvia kirjoittajia vastaan on tehty rikosilmoituksia. Samalla hän myös pyysi anteeksi.

Myöhemmässä päivityksessään Metsäketo toivoi malttia somekeskusteluun ja jatkoi pahoittelua.

”Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa.”

”Pyydän samalla anteeksi kaikilta niiltä, joita olen omalla ajattelemattomalla käytökselläni joskus loukannut. Se ei ole ollut tarkoitukseni,” hän kirjoitti.

Stressiä, vauhtisokeutta ja juhlimista

Tieto Metsäkedon poisjäämisestä Tähdet, tähdet -ohjelmasta tuli tänään lauantaina. MTV:n sisältöjohtaja Karvon mukaan ohjelmassa jatkaa yhdeksän artistia. 

Tomi Metsäketo kommentoi poisjääntiään Facebook-sivullaan ja lähettämässään tiedotteessa. Pitkässä kirjoituksessaan hän kertoo viime vuosien työkiireistään, isänsä kuolemasta, kärkkäästä naisseuran hakemisesta, stressistä, vauhtisokeudesta ja juhlimisesta, joka on hänen sanojensa mukaan välillä karannut käsistä. 

Hän kuvailee olleensa vuosia poikamies ja hakeneensa naisseuraa ”joskus liiankin suurella yksipuolisella tahdonvoimalla”.

”Jos voisin kääntää kelloa taaksepäin, niin sen myös tekisin. Tiedän, että anteeksianto on vaikeaa, mutta sitä nyt tässä kuitenkin hartaasti toivon.”

”Olen ollut öykkärimäinen”

Ei ole julkisesti tiedossa, millaisista teoista Metsäkedon väitetyssä epäasiallisessa käytöksessä tarkalleen ottaen on kyse. 

”Olen käyttäytynyt elämässäni typerästi ja ollut monille ihmisille öykkärimäinen. En lähde näitä tosiasioita kiistämään,” Metsäketo itse kuvailee tapahtunutta Facebookissa.

Joonas ja Vesa-Matti Loiri kertovat Harkimot-ohjelmassa, että heidän suhteensa on täysin kaverillinen.

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loirin poika Joonas Loiri sai varsinkin lapsena kuulla kuuluisasta sukunimestään. Joonas ja Vesku ovat sunnuntaina toisen kuuluisan isä-poikaparin vieraina Hjallis ja Joel Harkimon uudessa tv-ohjelmassa Harkimot.

Loirit kertovat ohjelmassa, että heidän suhteensa oli Joonaksen lapsuudessa vuosia katkolla Veskun erottua Joonaksen äidistä. Joonas oli kuusivuotias, kun näki Veskun lähtevän kotoa taksilla.

Sen jälkeen kuudesta seitsemään vuotta meni niin, että Vesku ei ollut lainkaan yhteydessä Joonakseen ja Jenni-tyttäreensä. Näin Vesa-Matti kuvaili ajanjaksoa Loirinuotiolla-ohjelmassa kaksi vuotta sitten:

– Mä en saanut muutamaan vuoteen Jenniin ja Joonakseen yhteyttä. Aina kun soitin, ne oli jossain muualla. Mutta sitten lapset tulivat itse määrätyssä iässä soittelemaan mun ovikel.loa, ja asia hoitui sillä tavalla.

Sovinto kymmenessä minuutissa

Isä ja poika tekivät aikanaan sovinnon laivalla konjakin ääressä – kymmenessä minuutissa. 

– Emme oikeastaan puhuneet siitä, mistä kaikki lähti, vaan siitä, miten nyt jatketaan, Joonas kertoo Harkimoissa. 

”Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten.”

Loirit kertovat, että nyt heidän välinsä ovat hyvät, mutta suhde on täysin kaverillinen. Vesku esittää kuitenkin ohjelmassa pojalleen anteeksipyynnön:

– Haluan pyytää anteeksi sitä, etten ollut aktiivisempi.

– Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten, Joonas vakuuttaa.

Harkimot sunnuntaisin 22.10. alkaen TV5:llä klo 21.