Päätteleekö tietokone, minkä verran sinulla on varaa maksaa matkastasi?

Paljon matkustavat ovat puhuneet tästä jo jonkin aikaa: ei ole yhdentekevää, millä laitteella ostaa lentolippuja netistä. Ne tuppaavat olemaan kalliimpia Macin kuin PC:n käyttäjälle.

Teknologia-asioista kirjoittava toimittaja Pekka Pekkala kirjoitti kolumnissaan dynaamisesta hinnoittelusta: tietokone oppii päättelemään, minkä verran lippujen hakija on valmis lipuista maksamaan. Jos henkilö haluaa aina aamulennot, kone alkaa tarjota niitä hänelle kalliimmalla kuin jollekin sellaiselle, jolle vuorokaudenajalla ei ole väliä. Vastaavasti tietokone arvioi, että iPadilla ostoksia tekevällä olevan yleensä hyvät tulot.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen vahvistaa, että lentolippujen hinnoittelusta on liikkunut huhuja, mutta hänen mukaansa kukaan ei ole todistanut, että sitä oikeasti tapahtuisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Teoriassa on hyvinkin mahdollista, että kalliimpien laitteiden (Mac) käyttäjille näytettäisiin kalliimmat hinnat kuin halvempien (PC), koska näin myyjä voisi maksimoida tulonsa, Järvinen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Päätämme testata asian. Haemme PC:llä, Macilla ja iPhonella samanaikaisesti ja samalle ajankohdalle lentoja Lontooseen, New Yorkiin ja Bangkokiin.

Hinnat ovat yhteneväiset. Macin käyttäjiä ei siis yritetä ryövätä.

– Suomen markkinat ovat niin pienet, ettei täällä kannata tehdä tuollaista erottelua. Kansainväliset varauspalvelut ovat eri juttu, mutta niidenkin on helpompi hinnoitella liput kalliimmiksi esimerkiksi varakkaiden Pohjoismaiden asukkaille ja myydä halvemmalla alemman elintason maihin Etelä-Euroopassa, Järvinen sanoo ja huomauttaa, että jos laitekohtaista hinnoittelua löytyisi, sitä olisi helppo kiertää.

– Selaimiin saa laajennuksia, joilla voi muuttaa niin sanottua User-Agent-tietoa. Se on merkkijono, jonka selain lähettää palvelimelle ja kertoo siinä omat tekniset tietonsa. Väärentämällä tämän PC-käyttäjä menee Mac-käyttäjästä ja päinvastoin. Mobiilissa tiedon väärentäminen voi olla vaikeampaa, sillä näyttöjen koot ovat erilaisia ja paljastavat, kuka on mobiili- ja kuka PC- tai Mac-käyttäjä.

Kuulostaa monimutkaiselta. Ainakin satunnainen matkailija on huojentunut tiedosta, että jatkossakin tarvitsee pähkäillä ainoastaan matkakohteen valinnan, ei tietokoneen merkkijonon kanssa. Kohteessakin on nimittäin pohdittavaa riittämiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla