Päätteleekö tietokone, minkä verran sinulla on varaa maksaa matkastasi?

Paljon matkustavat ovat puhuneet tästä jo jonkin aikaa: ei ole yhdentekevää, millä laitteella ostaa lentolippuja netistä. Ne tuppaavat olemaan kalliimpia Macin kuin PC:n käyttäjälle.

Teknologia-asioista kirjoittava toimittaja Pekka Pekkala kirjoitti kolumnissaan dynaamisesta hinnoittelusta: tietokone oppii päättelemään, minkä verran lippujen hakija on valmis lipuista maksamaan. Jos henkilö haluaa aina aamulennot, kone alkaa tarjota niitä hänelle kalliimmalla kuin jollekin sellaiselle, jolle vuorokaudenajalla ei ole väliä. Vastaavasti tietokone arvioi, että iPadilla ostoksia tekevällä olevan yleensä hyvät tulot.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen vahvistaa, että lentolippujen hinnoittelusta on liikkunut huhuja, mutta hänen mukaansa kukaan ei ole todistanut, että sitä oikeasti tapahtuisi.

– Teoriassa on hyvinkin mahdollista, että kalliimpien laitteiden (Mac) käyttäjille näytettäisiin kalliimmat hinnat kuin halvempien (PC), koska näin myyjä voisi maksimoida tulonsa, Järvinen sanoo.

Päätämme testata asian. Haemme PC:llä, Macilla ja iPhonella samanaikaisesti ja samalle ajankohdalle lentoja Lontooseen, New Yorkiin ja Bangkokiin.

Hinnat ovat yhteneväiset. Macin käyttäjiä ei siis yritetä ryövätä.

– Suomen markkinat ovat niin pienet, ettei täällä kannata tehdä tuollaista erottelua. Kansainväliset varauspalvelut ovat eri juttu, mutta niidenkin on helpompi hinnoitella liput kalliimmiksi esimerkiksi varakkaiden Pohjoismaiden asukkaille ja myydä halvemmalla alemman elintason maihin Etelä-Euroopassa, Järvinen sanoo ja huomauttaa, että jos laitekohtaista hinnoittelua löytyisi, sitä olisi helppo kiertää.

– Selaimiin saa laajennuksia, joilla voi muuttaa niin sanottua User-Agent-tietoa. Se on merkkijono, jonka selain lähettää palvelimelle ja kertoo siinä omat tekniset tietonsa. Väärentämällä tämän PC-käyttäjä menee Mac-käyttäjästä ja päinvastoin. Mobiilissa tiedon väärentäminen voi olla vaikeampaa, sillä näyttöjen koot ovat erilaisia ja paljastavat, kuka on mobiili- ja kuka PC- tai Mac-käyttäjä.

Kuulostaa monimutkaiselta. Ainakin satunnainen matkailija on huojentunut tiedosta, että jatkossakin tarvitsee pähkäillä ainoastaan matkakohteen valinnan, ei tietokoneen merkkijonon kanssa. Kohteessakin on nimittäin pohdittavaa riittämiin.

Brittilehdistön saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat uutisesta innoissaan.

Brittiläismediat kertovat, että Cambridgen herttuataren Catherinen pikkusisko Pippa Middleton, 34, on raskaana. Tuleva pienokainen on Pippan ja hänen aviomiehensä James Matthewsin, 42, esikoinen.

The Sun -lehden mukaan lapsen laskettu aika on lokakuussa. Raskaus on siis jo toisella kolmannekselle. Lehden saamien tietojen mukaan pari on kertonut raskaudesta läheisilleen viime viikolla, ja kaikki ovat perheenlisäyksestä innoissaan.

Tulevalla syysvauvalla riittää lähipiirissä leikkikavereita. Herttuatar Catherinella ja prinssi William odottavat kolmatta lastaan. Pian syntyvän pienokaisen lisäksi kuningasparilla on tytär ja poika: 4,5-vuotias prinssi George ja pian 3-vuotias prinsessa Charlotte.

Myös Jamesin velipoika Spencer Matthews odottaa puolisonsa kanssa esikoista.

Pippa ja James avioituivat viime toukokuussa 2017. He menivät kihloihin kesällä 2016 vuosien yhdessäolon jälkeen. 

Jukka Poika ja Teija Stormi ovat olleet jo pitkään yhdessä.

Suomalaislaulaja Jukka Poika (oik. Jukka Rousu), 37, on mennyt naimisiin pitkäaikaisen kumppaninsa Teija Stormin kanssa. Jukka kertoi asiasta eilen illalla hurmaavalla hääkuvalla, jonka julkaisi Instagram-tilillään. Kuvan kommenttikenttä on täyttynyt Jukan seuraajien onnitteluista.

 

❤️

A post shared by Jukka Poika (@jukkapoikaofficial) on

Jukka ja Teija ovat olleet yhdessä yli seitsemän vuotta. He menivät kihloihin vuoden 2016 lopulla. Pariskunta kertoi myös kihlauksestaan Instagramissa – viikkoja itse tapahtuman jälkeen.

 

5 viikkoa sitten. J 💍 T

A post shared by Teija Stormi (@teijaeevatuulikki) on

Jukka ja Teija nähtiin ensimmäistä kertaa julkisuudessa yhdessä vuoden 2013 itsenäisyyspäivän juhlissa.

Jukalla on kolme lasta, Onerva, Eila ja Hampus, ex-vaimonsa Sandran kanssa. Vuonna 2015 Jukka kertoi Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa, että häntä harmitti huhut, joiden mukaan hän olisi vaihtanut ”Sandran nuorempaan, 15-vuotiaaseen siideripissikseen”. Jukan Siideripissis-hitti kertoo Teijasta, ja Teijan lempinimi tulee siitä, että Teija esitteli itsensä aikoinaan Jukalle siideripissiksenä.

– Ei se nyt ihan niinkään mennyt. Siinä vaiheessa minut oli jo vaihdettu nuorempaan.

– Mutta ei siinä, tilanne oli tavallaan jo selvitetty ensin ja siirrytty eteenpäin, Jukka kertoi tuolloin.

Vuonna 2012 Jukka Poika kertoi Me Naisten haastattelussa, että ero edellisestä liitosta oli hänelle kasvun paikka. Sen jälkeen hän ymmärsi, millainen haluaa olla.

– Avioero ei ollut helppo, mutta samalla se oli myös tosi inspiroiva. Sitä mietti, millainen on seuraava vaihe elämässäni ja mitä kaikkea pystyn itse tekemään, etten möhlisi enempää.