Päätteleekö tietokone, minkä verran sinulla on varaa maksaa matkastasi?

Paljon matkustavat ovat puhuneet tästä jo jonkin aikaa: ei ole yhdentekevää, millä laitteella ostaa lentolippuja netistä. Ne tuppaavat olemaan kalliimpia Macin kuin PC:n käyttäjälle.

Teknologia-asioista kirjoittava toimittaja Pekka Pekkala kirjoitti kolumnissaan dynaamisesta hinnoittelusta: tietokone oppii päättelemään, minkä verran lippujen hakija on valmis lipuista maksamaan. Jos henkilö haluaa aina aamulennot, kone alkaa tarjota niitä hänelle kalliimmalla kuin jollekin sellaiselle, jolle vuorokaudenajalla ei ole väliä. Vastaavasti tietokone arvioi, että iPadilla ostoksia tekevällä olevan yleensä hyvät tulot.

Tietotekniikka-asiantuntija Petteri Järvinen vahvistaa, että lentolippujen hinnoittelusta on liikkunut huhuja, mutta hänen mukaansa kukaan ei ole todistanut, että sitä oikeasti tapahtuisi.

– Teoriassa on hyvinkin mahdollista, että kalliimpien laitteiden (Mac) käyttäjille näytettäisiin kalliimmat hinnat kuin halvempien (PC), koska näin myyjä voisi maksimoida tulonsa, Järvinen sanoo.

Päätämme testata asian. Haemme PC:llä, Macilla ja iPhonella samanaikaisesti ja samalle ajankohdalle lentoja Lontooseen, New Yorkiin ja Bangkokiin.

Hinnat ovat yhteneväiset. Macin käyttäjiä ei siis yritetä ryövätä.

– Suomen markkinat ovat niin pienet, ettei täällä kannata tehdä tuollaista erottelua. Kansainväliset varauspalvelut ovat eri juttu, mutta niidenkin on helpompi hinnoitella liput kalliimmiksi esimerkiksi varakkaiden Pohjoismaiden asukkaille ja myydä halvemmalla alemman elintason maihin Etelä-Euroopassa, Järvinen sanoo ja huomauttaa, että jos laitekohtaista hinnoittelua löytyisi, sitä olisi helppo kiertää.

– Selaimiin saa laajennuksia, joilla voi muuttaa niin sanottua User-Agent-tietoa. Se on merkkijono, jonka selain lähettää palvelimelle ja kertoo siinä omat tekniset tietonsa. Väärentämällä tämän PC-käyttäjä menee Mac-käyttäjästä ja päinvastoin. Mobiilissa tiedon väärentäminen voi olla vaikeampaa, sillä näyttöjen koot ovat erilaisia ja paljastavat, kuka on mobiili- ja kuka PC- tai Mac-käyttäjä.

Kuulostaa monimutkaiselta. Ainakin satunnainen matkailija on huojentunut tiedosta, että jatkossakin tarvitsee pähkäillä ainoastaan matkakohteen valinnan, ei tietokoneen merkkijonon kanssa. Kohteessakin on nimittäin pohdittavaa riittämiin.

Laitteiden turvakaaret saattavat aiheuttaa pettymyksiä isokokoisille. Kysyimme Linnanmäen palvelupäälliköltä, mistä tietää onko liian iso huvipuiston laitteeseen. 

Isokokoiset saattavat joskus kohdata ikävän ongelman huvipuistossa: he eivät mahdukaan laitteisiin. Mistä tietää, onko liian isokokoinen johonkin laitteeseen? 

– Tietyissä aitteissa on ilmoitettu yläpituusraja, joka on joko 195 tai 200 senttimetriä laitteesta riippuen. Painorajoja tai vyötärönympäryksiä ei ole ilmoitettu, sillä tapaukset ovat yksilöllisiä ja riippuvat ruumiinrakenteesta. Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle, kertoo Linnanmäen palvelupäällikkö Kati Hakala

Linnanmäki ilmoittaa nettisivuilla laitteiden kuvauksissa ja huvipuistossa laitteiden infotauluissa turvapalluran avulla, mikäli turvakaaret saattavat rajoittaa kyseisessä laitteessa isokokoisten pääsyn laitteeseen. 

– On ikävä tilanne, jos joku on jonottanut pitkään, eikä pääsekään laitteeseen. Jos näin käy, pyrimme aina hoitamaan tällaiset tilanteet hienotunteisesti, Hakala selittää. 

”Selän pituus ja vartalonympäryys voivat asettaa haasteita turvapuomin saamisessa tarpeeksi kireälle.”

Linnanmäki pohtii aina silloin tällöin, miten isokokoisemmatkin mahtuisivat laitteisiin. 

– Kun hankimme laitteita, pyrimme miettimään näitä asioita. Emme kuitenkaan rakenna laitteita itse ja usein on kyse siitä, että suurin osa laitevalmistajien tarjoamista laitteista on standardikokoisia. 

Hakalan mukaan aina silloin tällöin on myös ehdotettu kokeilupenkkejä eli mahdollisuutta kokeilla laitteen penkkiä ennen laitteeseen jonottamista. Linnanmäki ei kuitenkaan ole vielä lähtenyt niitä kokeilemaan. 

Linnanmäen huvipuistosta löytyy myös positiivinen poikkeus: Ukko-laitteen kaksi viimeistä penkkiä ovat standardikokoa isommat ja sopivat siten useammalle kävijälle. 

Mustat hampurilaissämpylät on helppo tehdä itse. Lääkehiiltä ei kuitenkaan suositella syötäväksi suuria määriä.

– Tämän kesän varmin hittiresepti on lääkehiilellä mustaksi värjätty hampurilaissämpylä.

Näin arvioi K-ruoan sisällöistä vastaava markkinointijohtaja Teija Nesterinen Keskon tiedotteessa. Tavallisesta grilli-illasta saa kieltämättä kiinnostavamman dramaattisten tummien hamppareiden kanssa.

Ideaa on ehditty soveltaa myös muualla: muun muassa Burger Kingillä on Halloweenin alla ollut myynnissä hamppari pikimustiksi värjättyjen hampurilaissämpylöiden höystämänä.

Itse tehtyjen mustien sämpylöiden resepti on simppeli: sämpylää tehdessä taikinan sekaan lisätään apteekista saatavia lääkehiilirakeita, joiden avulla leivän väristä saa syvän mustan.

Mutta kuinka turvallista lääkehiiltä on käyttää kotioloissa?

Terveystalon ravitsemusterapeutti Jan Verho kertoo, että lääkehiilen toistuvalla käytöllä voi olla myös haittavaikutuksia.

– Lääkehiiltä käytetään yleensä myrkytystapauksissa. Lääkehiili estää lääkeaineiden imeytymisen. Eli jos ihminen käyttää lääkkeitä, niiden toiminta voi häiriintyä, Verho sanoo.

”Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa.”

– On myös mahdollista, että herkkävatsaiselle voi tulla lääkehiilen käytöstä esimerkiksi ummetusta tai ripulia.

Unelmaa mustista hamppareista ei kuitenkaan tarvitse ihan heti hylätä. Vasta isot määrät lääkehiiltä aiheuttavat ongelmia, joten lääkehiilen käyttöä voi turvallisesti kokeilla.

– Vähän ja satunnaisesti käytettynä lääkehiili on harmitonta. Päivittäisessä käytössä lääkehiiltä saisi kuitenkin liikaa ja se voisi aiheuttaa ongelmia sekä lääkeaineiden että ravintoaineiden imeytymisessä, Verho sanoo.