Tänäkään juhannuksena ei taideta kirmata helteisellä kukkakedolla. Kuva: Shutterstock
Tänäkään juhannuksena ei taideta kirmata helteisellä kukkakedolla. Kuva: Shutterstock

Luvassa on kylmä juhannus. Mutta onko se yllätys? Tilastot kertovat, milloin todennäköisesti on lämmintä.

Valoisat yöt, auringossa paistattelevat kukkakedot, mökin pihalla nautiskellut pullakahvit ja öinen pulahdus lämpimään järveen. Suomalaisessa mielenmaisemassa juhannus on aurinkoinen ja lämmin keskikesän juhla, josta nautitaan paljain jaloin ja kukkaseppeleet päässä.

Ja sitten lähes joka vuosi petytään: sataa vettä ja on kylmä. Ja jos ei ole kylmä, ainakin tuulee..

Onko lämmin juhannus yksi suurimmista suomalaisista myyteistä?

Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan vain joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja aurinkoinen.

Esimerkiksi 2000-luvulla Helsingissä ei ole ollut kertaakaan hellettä. 20 asteen raja on rikkoutunut juhannusaattona vuosina 2000, 2001, 2006, 2010, 2012 ja 2013.

Helsingissä 2000-luvun kylmintä juhannusta vietettiin vuonna 2009. Silloin juhannusaaton ylin lämpötila oli 14,3 astetta.

– Sään suuret vaihtelut ovat hyvin tyypillisiä Suomen ilmastolle. Vuodet eivät ole veljeksiä -sananlasku pitää hyvin paikkansa. Joskus kesäkuussa voi jossain päin Suomea olla lähes pakkasta ja toisena vuonna käydäänkin hellelukemissa, sanoo ilmatieteenlaitoksen meteorologi Ville Siiskonen.

Kesän lämpimimmät päivät

Alkukesän oikullisuuteen on saanut tottua. Mutta milloin kesä on Suomessa todennäköisesti lämpimimmillään?

– Heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla on todennäköisimmin lämmintä, tilastojen mukaan heinäkuun keskivaiheilta heinäkuun loppuun. Mutta melkein vuosittain elokuussakin on helteitä, Siiskonen sanoo.

Kymmenen edellisen vuoden lämpimimmästä kesästä nautittiin vuonna 2011. Silloin Helsingin Kaisaniemessä kesäkuukausien keskilämpötilaksi mitattiin 18,3 astetta.

Kylmimmät kesät puolestaan olivat vuosina 2000, 2004 ja 2012. Vuonna 2000 kesäkuukausien keskilämpötila oli Kaisaniemessä vain 15,6 astetta.

30 vuoden mittaukset kertovat, että kesän lämpötilan keskiarvo on 16,2 astetta.

Todennäköisimmin lämpimistä lomasäistä siis nautiskelevat heinäkuun lopulla lomailevat.

Lue myös:

Juhannukseksi lämpimään? Äkkilähdöt alkavat olla vähissä

Kylmyydestä viis! Säilytä kesätyyli palelematta – 10 vinkkiä

Selviätkö juhannuksesta? Nämä vaarat vaanivat

Mitä tapahtuu, jos katsoo juhannusyönä kaivoon? Entä paljonko Koskenkorva maksoi 30 vuotta sitten juhannuksena? Testaa tietämyksesi Me Naisten juhannusvisassa.

 Linda-siideri oli 20 vuotta sitten suosittu juhannusjuoma. Vuosina 1998–1999 sitä myytiin yhteensä peräti 8,9 miljoonaa pulloa (2,9 miljoonaa litraa). Kuinka monta penniä/markkaa Linda Lampenius sai itse siideristä per litra?


Myös Koskenkorva on ollut suosittu juhannusjuoma. Paljonko 30 vuotta sitten (juhannuksena 1988) joutui maksamaan puolen litran pullosta?


Juhannukseen liittyy monia taikoja. Jos katsoo kaivoon juhannusyönä, mitä sieltä näkee?


Tarinan mukaan niin monta kertaa kuin käki kukkuu juhannusyönä niin monta vuotta on sulhasen löytymiseen. Mutta mitä tapahtuu, jos käki ei kuku ollenkaan?


Milloin on ollut kaikista helteisin juhannuspäivä talvisodan jälkeen?


Pamela Andersson lennätettiin yksityiskoneella Suomeen juhannuksena 2007. Kuka näistä miehistä lennätti silloisen Baywatch-tähden Raumanmeren juhannusfestareille?


Juhannus on suuri mökkijuhla. Kuinka monta kesämökkiä Suomessa on?


Missä kunnassa kesämökkejä on kaikista eniten?


Vuodesta 1955 juhannusta on vietetty Suomessa aina kesäkuun 19. ja 26. päivän väliin sattuvana lauantaina. Milloin juhannusta (juhannuspäivä) vietettiin ennen vuotta 1955?


Vihdanheiton MM-kisat järjestetään perinteisesti juhannuksena Urjalassa. Mikä on tiettävästi vihdanheiton maailmanennätys?


Ei mennyt putkeen!

 

Mutta kuka nyt jotain vuosikymmenten takaisia nippelitietoja muistaisi.


Vau!

 

Nyt voit tuulettaa! Sinulla on nimittäin tilastojen lisäksi kaiken maailman juhannustaiat hämmästyttävän hyvin hallussa. Muistivihkostasi taitaa löytyä myös taulukko Kossun hinnankehityksestä.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta ja Mieletön elokuu ovat kesäleffojen aatelia.

IS TV-LEHTI: Suomen suven romanttinen taika valjastettiin elokuviin jo Suomi-Filmin kulta-aikana.

Yksi esimerkki on nyt nähtävä Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta vuodelta 1950. Ville Salmisen elokuva kertoo kesäisistä seikkailuista sisävesilaivalla kauniissa järvimaisemissa.

Menneinä vuosikymmeninä kesäromantiikka kukki nimenomaan maaseudulla: heinäladoissa heinät pöllysivät ja Hilja maitotyttö pulahti järveen ilkosillaan.

Nykyvinkkelistä nämä maaseudulle sijoittuvat romanttiset elokuvat ovat mitä parhainta nostaolgiaa.

Myös 2000-luvulle tultaessa on syntynyt useampi kotimainen kesäleffa. Uudessa nousussa ovat etenkin naisiin keskittyvät, naisten tekemät kesäelokuvat.

Nyt nähdään Taru Mäkelän ohjaama, vuonna 2013 ilmestynyt Mieletön elokuu. Se on kepeän nostalginen rakkauskomedia taustanaan heinä-elokuun taitteessa 1962 järjestetyt Helsingin kansainväliset nuorisofestivaalit. Kati Outinen, Elena Leeve ja Laura Birn esittävät helsinkiläisiä naisia, joista kukin kokee festarihuumassa oman romanssinsa. Moskovasta käsin organisoitu nuorisofestivaali toi Helsinkiin noin 12 000 ulkomaista vierasta 136 eri maasta – ja samalla tuulahduksen kylmän sodan huuruja.

Älä missaa näitä! Juhannusyönä Teema & Fem -kanavalla esitetään putkeen myös neljä iskelmäelokuvaa. Kahdessa niistä, Tähtisumua (1961) ja Toivelauluja (1961), nähdään isossa osassa näyttelijä Esko Salminen.

Kaunis Veera eli Ballaadi Saimaalta, TV1 klo 13.35

Mieletön elokuu,  TV1 klo 20.45

Tähtisumua, Teema & Fem klo 23.07

Toivelauluja, Teema & Fem klo 0.35