Tänäkään juhannuksena ei taideta kirmata helteisellä kukkakedolla. Kuva: Shutterstock
Tänäkään juhannuksena ei taideta kirmata helteisellä kukkakedolla. Kuva: Shutterstock

Luvassa on kylmä juhannus. Mutta onko se yllätys? Tilastot kertovat, milloin todennäköisesti on lämmintä.

Valoisat yöt, auringossa paistattelevat kukkakedot, mökin pihalla nautiskellut pullakahvit ja öinen pulahdus lämpimään järveen. Suomalaisessa mielenmaisemassa juhannus on aurinkoinen ja lämmin keskikesän juhla, josta nautitaan paljain jaloin ja kukkaseppeleet päässä.

Ja sitten lähes joka vuosi petytään: sataa vettä ja on kylmä. Ja jos ei ole kylmä, ainakin tuulee..

Onko lämmin juhannus yksi suurimmista suomalaisista myyteistä?

Ilmatieteenlaitoksen tilastojen mukaan vain joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja aurinkoinen.

Esimerkiksi 2000-luvulla Helsingissä ei ole ollut kertaakaan hellettä. 20 asteen raja on rikkoutunut juhannusaattona vuosina 2000, 2001, 2006, 2010, 2012 ja 2013.

Helsingissä 2000-luvun kylmintä juhannusta vietettiin vuonna 2009. Silloin juhannusaaton ylin lämpötila oli 14,3 astetta.

– Sään suuret vaihtelut ovat hyvin tyypillisiä Suomen ilmastolle. Vuodet eivät ole veljeksiä -sananlasku pitää hyvin paikkansa. Joskus kesäkuussa voi jossain päin Suomea olla lähes pakkasta ja toisena vuonna käydäänkin hellelukemissa, sanoo ilmatieteenlaitoksen meteorologi Ville Siiskonen.

Kesän lämpimimmät päivät

Alkukesän oikullisuuteen on saanut tottua. Mutta milloin kesä on Suomessa todennäköisesti lämpimimmillään?

– Heinäkuun jälkimmäisellä puoliskolla on todennäköisimmin lämmintä, tilastojen mukaan heinäkuun keskivaiheilta heinäkuun loppuun. Mutta melkein vuosittain elokuussakin on helteitä, Siiskonen sanoo.

Kymmenen edellisen vuoden lämpimimmästä kesästä nautittiin vuonna 2011. Silloin Helsingin Kaisaniemessä kesäkuukausien keskilämpötilaksi mitattiin 18,3 astetta.

Kylmimmät kesät puolestaan olivat vuosina 2000, 2004 ja 2012. Vuonna 2000 kesäkuukausien keskilämpötila oli Kaisaniemessä vain 15,6 astetta.

30 vuoden mittaukset kertovat, että kesän lämpötilan keskiarvo on 16,2 astetta.

Todennäköisimmin lämpimistä lomasäistä siis nautiskelevat heinäkuun lopulla lomailevat.

Lue myös:

Juhannukseksi lämpimään? Äkkilähdöt alkavat olla vähissä

Kylmyydestä viis! Säilytä kesätyyli palelematta – 10 vinkkiä

Selviätkö juhannuksesta? Nämä vaarat vaanivat

Pieru edistää suoliston hyvinvointia, mikäs sen mukavampaa. Kuva: iStock
Pieru edistää suoliston hyvinvointia, mikäs sen mukavampaa. Kuva: iStock

Mädän kananmunan lemulla on terveysvaikutuksia, tietävät tutkijat.

Jos jokin on aliarvostettua, niin piereskely. Tuhnuttelua pidetään paheellisena ja epäkohteliaana, vaikka se on sekä luonnollista että terveellistä.

Ihmiskunnan siirtyminen ilmatiiviisiin ja siisteihin sisätiloihin on saattanut pierun kapinallisen asemaan, johon se ei luonnostaan kuulu. Muun muassa seuraavien tietojen valossa on syytä palauttaa piereskelyn kunnia.

1. Pidättely johtaa ruuansulatusvaivoihin

Suolistosairaudet ja -vaivat yleistyvät minkä kerkeävät. Moni ei tiedä ja harva arvaa, että monen kiusallisen mahanpurun taustalla on pierun pidättely.

Laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen suositteleekin Helsingin Sanomissa vapauttavaa pierulenkkiä lounaan jälkeen, jos rohkeus ei riitä paukkujen päästämiseen työtiloissa tai työpaikan vessassa. 

2. Pieru voi jonakin päivänä auttaa sairauksien tunnistamisessa

Pierulla on monenlaista kerrottavaa, mutta ihmiskunta ei ole vielä täysin oppinut sen kieltä. Yritystä ei kuitenkaan puutu: tutkijat työskentelevät kehittääkseen laitteita, joiden avulla pieruista voitaisiin saada sairauksien diagnoimisessa auttavia tietoja. 

3. Pierujen sisältämä rikkivety on potentiaalinen terveyssankari

Erityisen pahanhajuisilla, mädältä kananmunalta löyhähtävillä pieruilla on poikkeuksellisen suuria terveysvoimia. Ne nimittäin sisältävät rikkivetyä, joka on solujen kannalta tärkeä aine.

Englantilaisen Exeterin ylipiston tutkijat uutisoivat jo vuosia sitten, että juuri oikea, pieni määrä rikkivetyä voi olla tärkeä tekijä monien sairauksien hoidossa sydänkohtauksesta dementiaan. 

Tutkimustuloksen perusteella on innostuttu uutisoimaan muun muassa, että kumppanin pierujen haisteleminen olisi terveellistä. Uskoo, ken tahtoo (haistella rakkaansa pieruja). 

4. Pierusi kertovat sinusta

Vanhan sanonnan mukaan ihminen on sitä, mitä hän syö. Samoin pierujen haju perustuu siihen, mitä niiden piereskelijä syö. Ihminen on siis sitä, miltä hänen pierunsa tuoksahtavat... tai jotakin. 

Joka tapauksessa voit vaikuttaa pierujesi aromimaailmaan ruokavaliolla. Ravitsemusterapeutti Leena Putkonen kertoo Ylellä, että pierujen pahanhajuisuutta voi vähentää vaihtamalla eläinproteiineja kasviproteiineiksi ja lisäämällä resistentin tärkkelyksen syömistä. Resistenttiä tärkkelystä on esimerkiksi perunassa, riisissä ja banaanissa.


5. Pieru vapauttaa

Pieru rikkoo jään, ja vapautunut piereskely sitoo läheisiä yhteen. Pierujen vapauttavuudesta kertoo muun muassa se, että ihmiset tapaavat nimittää suosikkikotihousujaan pieruverkkareiksi. 

Lentokentällä voi ottaa lasillisen tai useamman kuohuvaa ja rentoutua. Jos paikalta saa poistua, nappaa taksi alle ja hurista jatkamaan lomaa.

Kyllä, se on tapahtunut minullekin. Viime syksynä jämähdimme Kreetalle Hanian kentälle, kun lentokoneemme meni rikki.

Olimme reissussa kahden aikuisen ja kahden pienen lapsen voimin. Nuorempi joi äidinmaidonkorviketta, ja olimme pakanneet matkaan juuri sopivan määrän maitotetroja. Eli emme yhtään ylimääräistä.

Sillä aikaa, kun muut (aikuiset) tuskailivat, kiukuttelivat ja huokailivat, meidän perhe päätti ottaa rennosti. Ensimmäisenä menimme ostamaan karkkia. Sen jälkeen laitoimme isommalle lapselle tablettitietokoneelta piirretyt pyörimään ja odotimme, että saamme aikataulusta lisätietoa. Olimme tyytyväisiä, ettemme lähteneet matkaan rikkinäisellä lentokoneella.

Klassinen tilanne on, että lentohenkilökunta yrittää pitää matkustajat lähtövalmiina, koska myöhästyminen maksaa heille paljon. Siksi porukka ei pääse pois lentokentältä ennen kuin on varmistettu, että remmi kannattaa kuljettaa muualle odottamaan. Niin kävi myös meille. Lopulta kapteeni tuli ilmoittamaan, että lähtö siirtyy kymmenen tuntia. 

Tässä vaiheessa meidän perhe otti taksin kaupunkiin.

Matkustajille kerrottiin, että lentokentän ulkopuolella on kahvila, josta saisi lounasta. Tässä vaiheessa meidän perhe otti taksin kaupunkiin. Varasin netistä hotellihuoneen, josta oli merinäköala. Se oli naurettavan halpa, koska saimme viime hetken varaajina tuntuvan alennuksen. Sitten köpöttelimme rantakadulla, ostimme vauvalle korvikejauhetta apteekista, söimme mereneläviä ja kävimme lasten kanssa hevosajelulla. Kaikilla oli mukavaa. Välillä lepäsimme hotellihuoneessa.

Kun uusi ilmoitettu lähtöaika alkoi lähestyä, otimme taksin lentokentälle. Lähtöportilla kuulimme, että muut suomalaiset oli noukittu tienvarsikahvilasta bussiin ja kuljetettu viiden tähden resorttiin, jossa porukka oli istunut aulatilan sohvilla lähes koko odotusajan. Kaikkien uikkarit oli pakattu matkalaukkuihin, laukut olivat lentokentällä ja lähin kauppa sijaitsi useiden kilometrien päässä evakkohotellilta.

Ihmiset olivat todella kypsiä. Tilannetta ei helpottanut se, että lento viivästyi vielä entisestään. Toisin kuin muilla, meillä oli ollut mahtava viimeinen päivä etelänlomalla. Kaiken lisäksi meille maksettiin tuosta ihanasta aurinkopäivästä 1 600 euroa korvauksia.

Lentokentällä istumisesta saa minusta oikein kohtuullisen tuntipalkan.

Useamman sadan euron korvauksen voi saada, jos lento myöhästyy yli kaksi tuntia

Vaikka olisin joutunut istumaan vuorokauden lentokentällä pelkkää kolmioleipää järsien, olisin silti kokenut, että tuo korvaus on ihan kelpo raha siitä kärsimyksestä. Toki olisin ollut huolesta soikeana, kun vauvani äidinmaidonkorvikkeet olisivat loppuneet, mutta ehkä siitäkin olisi jotenkin selvitty.

Monesti olen odottanut myöhästynyttä lentoa myös ilman lapsia. Silloin voi vaikka ottaa lasillisen tai useamman kuohuvaa ja rentoutua – sekä suunnitella käyttökohteita korvausrahoille. Lentokentällä istumisesta saa minusta oikein kohtuullisen tuntipalkan.