Amal Alamuddin ja George Clooney juhlivat häitään Venetsiassa. Kuva: Reuters
Amal Alamuddin ja George Clooney juhlivat häitään Venetsiassa. Kuva: Reuters

Vielä vähän aikaa sitten näyttelijä George Clooney oli maailman halutuin poikamies. Nyt asetelma on keikahtanut päälaelleen.

Mitä tämä jumalatar tekee George Clooneyn kanssa?

Miten ihmeessä Clooney onnistui nappaamaan hänet?

Muun muassa tähän tapaan maailmalla on kommentoitu arvostetun juristin Amal Alamuddinin, 36, avioliittoa näyttelijä George Clooneyn, 53, kanssa. Parin liittoa juhlittiin hulppein menoin viikonloppuna Venetsissa Italiassa.

Amal Alamuddin on paitsi arvostettu juristi myös tyylikuningatar, jonka häissä oli vieraana muotiraamattu Voguen päätoimittaja. Ei ollut moittimista sulhasenkaan tyylissä, kun tuore aviopari näyttäytyi Venetsiassa sunnuntaina. Kuva: Reuters

Sosiaalisessa mediassa levisi kulovalkean tavoin The Businesswoman Median artikkeli, jonka mukaan kansainvälisesti arvostettu juristi ja uranainen nai "alansa trendien vastaisesti... näyttelijän".

Artikkelin mukaan Amalin aiemmista suhteista tiedetään vähän (oletettavasti hän on ollut kiireinen kiivetessään yritysmaailman tikkaita ja murskatessaan lasikattoja), mutta nyt hän solmii liiton jonkun George Clooney -nimisen näyttelijän kanssa. Kirjoittaja arvelee sulhasen olevan luultavasti kiva mies, joskin tämä vaikuttaa hieman takertuvalta. Parin tavattua on nimittäin ollut vaikea löytää valokuvaa Amalista, jossa tämä miekkonen ei roikkuisi taustalla.

Kirjoittajan mukaan Clooney olisi itsekin sanonut "naivansa ylöspäin", mihin hän yhtyy: tätä kaveria on nyt todellakin lykästänyt suuresti!

Sunnuntaina pari ajelutti vihkisormuksiaan Venetsian kanaaleissa. Kuva: Reuters.

Amal Alamuddin on opiskellut lakia sekä Englannissa Oxfordissa että Yhdysvalloissa New Yorkissa. Hänen kerrotaan puhuvan sujuvasti englantia, ranskaa ja arabiaa. Hän on pitkään ollut näkyvä asiantuntija kansainvälisessä pakolais- ja ihmisoikeuslainsäädännössä.

Libanonilais-brittiläinen Alamuddin tunnetaan myös kuuluisista asiakkaista. Hän on edustanut muun muassa Wikileaksin perustajaa Julian Assangea ja Ukrainan ex-pääministeriä Julia Tymoshenkoa sekä työskennellyt Kofi Annanin neuvonantajana. Vinoilijat ovat huomauttaneet, että Clooney puolestaan on palkittu roolistaan tiedustelupalvelu CIA:n agenttina.

Maailmalla on muistettu myös listata, että sitoutumiskammostaan kuulun Clooneyn aiemmat tyttöystävät ovat olleet vapaapainija ja lasvegasilainen tarjoilijatar.

Älyn lisäksi Alamuddinille on suotu sekä tyylitajua että kauneutta. Hänet  nimettiin vuonna 2013 Lontoon kuumimmaksi asianajajaksi. Clooney sen sijaan ei ole ollut universumin seksikkäin mies sitten vuoden 2006, NY magazine vitsaili.

Millainen sulhasen CV sitten on? Nuoruudessaan Clooney opiskeli pari vuotta media-alaa yliopistossa ja tienasi muun muassa myymällä naisten kenkiä ja vakuutuksia ovelta ovelle ennen kuin ura näyttelijänä lähti lentoon.  Sittemmin Oscar-voittaja on monien Hollywood-kollegoidensa tavoin ottanut kantaa kansainväliseen politiikkaan ja osallistunut hyväntekeväisyyteen. Hän on työskennellyt esimerkiksi YK:n rauhanlähettiläänä ja kerännyt varoja eri katastrofien uhreille.

Lue lisää:

Vuoden seuratuimmat häät alkoivat Venetsiassa

Clooneyn äiti iloitsee älykkäästä miniästä

Kuinka maailman halutuin poikamies rengastetaan?

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä