Aarrekartta rakentuu kätevästi esimerkiksi lehdistä leikatuista kuvista. Tärkeintä on, että kuvat ovat sellaisia, että niistä tulee hyvä mieli.
Aarrekartta rakentuu kätevästi esimerkiksi lehdistä leikatuista kuvista. Tärkeintä on, että kuvat ovat sellaisia, että niistä tulee hyvä mieli.

Työterveyslaitoksen aivotutkija paljastaa, vaikuttaako aarrekartan tekeminen oikeasti aivoihin.

Moni on viime aikoina askarrellut aarrekarttoja. Aarrekarttojen sanotaan olevan apuvälineitä, joiden avulla omat unelmat saa konkretisoitua itselle sopivalla tavalla. Aarrekartan voiman sanotaan perustuva lakiin: se mihin keskityt, lisääntyy.

– Kun katsot unelmiesi kuvia, vahvistat tunnetta, joka alkaa muovautua toiminnaksi. Kun tunnet samaa mielihyvää, kuin saavuttaessasi unelmasi, alitajuntasi uskoo, että unelma on jo toteutunut, aarrekarttaohjaaja ja life coach Tanja Elomaa sanoo.

Mutta mitä sanoo tiede?

Vaikuttaako aarrekartta oikeasti aivoihin, työterveyslaitoksen aivotutkija Minna Huotilainen?

–  Mielikuvat ja niitä vastaavat todelliset asiat aktivoivat aivoissa osittain samoja alueita. Siksi pelkkä mielikuva aiheuttaa samankaltaisen, joskin pienemmän, positiivisen sysäyksen kuin oikea tapahtuma. Esimerkiksi kuviteltu ihana musiikki aktivoi samoja alueita aivoissa kuin oikeasti kuulemamme musiikki. Kuvittelulla on myös samanlaisia myönteisiä fysiologisia vaikutuksia kuin oikean musiikin kuuntelulla.

Huotilaisen mukaan omaa unelmaa kuvastavaa kuvaa katsomalla ei voi saada aivoja tai alitajuntaa uskomaan, että unelma on jo toteutunut. Sen sijaan kuvien avulla voi paremmin motivoitua työskentelemään unelmansa eteen.

– Teemme usein nopeita ja tehokkaita päätöksiä, kun ratkaisemme arjen pieniä ongelmia.Nämä eivät kuitenkaan vie kohti isoja tavoitteita. Tästä oravanpyörästä onkin välillä päästävä pois. Positiiviset, pitkäkestoiset mielikuvat auttavat siinä.

Huotilainen huomauttaa, että muokkaamme tulevaisuuttamme sanoillamme ja mielikuvillamme – myös niillä, joita aktivoimme esimerkiksi aarrekartan kuvia katsomalla. Mielikuviemme avulla voimme alkaa toteuttaa alitajuisesti sitä, mitä toivomme ja mihin uskomme.

Lue lisää:

Tee oma aarrekartta

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Älä sulje silmiäsi siltä, mitä edessäsi tapahtuu. Satsaa kaikkesi projektiin, joka on lähellä sydäntäsi. Menneistä tai tulevaisuudesta stressaaminen on turhaa.


SKORPIONI
Tunteesi saattavat kuohahtaa tänään pikkujutuista. Ole valmis juttelemaan asioista. Pieni muutos arjessasi voi saada ihmeitä aikaan.


JOUSIMIES
Ole valmis panostamaan tärkeän asian eteen. Sinun on aika ottaa uusi suunta. Joku lähipiirissäsi ei tue päätöstäsi ja protestoi äänekkäästi.


KAURIS
Älä anna periksi painostuksen alla. Ota etäisyyttä ihmiseen, joka vaatii sinulta liikaa. Päätät itse omasta elämästäsi.


VESIMIES
Tunteet ottavat helposti vallan tänään. Pidä pää kylmänä etenkin raha-asioissa. Älä luota sokeasti äskettäin tapaamaasi ihmiseen.


KALAT
Panostuksesi ei valu hukkaan. Pysyttele tontillasi ja anna muillekin oma tilansa. Älä anna periksi takaiskun koetellessa hermojasi.


OINAS
Ole joustava ja suvaitsevainen. Punnitse tilanteen kaikkia puolia tarkkaan ennen kuin annat mielipiteesi. Turhan pikainen tuomitseminen olisi virhe.


HÄRKÄ
Ihmissuhteet ovat nyt etusijalla. Yhteiseen hiileen puhaltaminen on kaiken hyvän alku. Kerro lähipiirillesi haaveistasi ja suunnitelmistasi.


KAKSONEN
Kaikki riippuu tänään sinusta. Muutokset eivät lähde liikkeelle ilman alkupotkua. Valitse tarkkaan ihmiset, joille uskoudut.


RAPU
Haali ympärillesi luovia ihmisiä. Tarvitset uusia lähestymistapoja vanhan ongelman ratkaistaksesi. Ystävyys näyttää tänään voimansa.


LEIJONA
Uudet tuulet puhaltavat. Harkitset ehkä radikaalia suunnanmuutosta. Muista, että päätöksesi koskettaa mahdollisesti myös lähipiiriäsi.


NEITSYT
On aika ottaa yhteyttä ihmisiin, joita kaipaat elämääsi takaisin. Älä anna välimatkan muodostua ongelmaksi. Menneisiin palaaminen on hyvä ajatus.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?