Me Naiset
|
Päivi Ala-Risku
Sami Jauhojärvi (oik.) teki mitä ei-kiltin pojan täytyy. Vasemmalla juhlii Iivo Niskanen. Kuva: Reuters
Sami Jauhojärvi (oik.) teki mitä ei-kiltin pojan täytyy. Vasemmalla juhlii Iivo Niskanen. Kuva: Reuters

Testosteroni lisääntyy jopa urheilukisojen katsojilla.

Tuore parisprintin olympiavoittaja Sami Jauhojärvi ei häpeile voiton varmistanutta ohitustilannetta, joka johti Saksan Tim Tscharnken kaatumiseen. Hän kertoo Ilta-Sanomien haastattelussa tehneensä tietoisen valinnan toimia kuten toimi.

– Kiltti poika jää ilman. Päätin, että tänään en ole kiltti poika, sanoi Jauhojärvi.

Niin. Ennen puhuttiin kiltin tytön syndroomasta, mutta olisiko siis olemassa myös kiltin pojan syndrooma? Kannattaako kiltteys enää missään?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen ei tunnista sen paremmin kiltin tytön kuin pojankaan syndrooman olemassaoloa, ainakaan enää nykypäivänä. Miten kiltit miehet sitten pärjäävät elämässä?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

­­– Oikein hyvin, tiivistää Sinkkonen.

– Nuorempana seurusteluvaiheessa testosteronia uhkuvat kapealantioiset ja määrätietoiset, leveäleukaiset miehet vetävät kyllä naisia puoleensa. Mutta kun perheen perustamisen aika tulee, naiset kyllä tietävät, ettei sellaista miestä kannata ottaa. Kiltimpi mies sen sijaan pysyy siinä perheen parissa eikä vilkuile muihin suuntiin. Toki tämä on järkyttävä yleistys.

Sinkkonen uskoo Jauhojärven tarkoittaneen myönteistä testosteronipuuskaa. Että periksi ei anneta, ei alistuta eikä nynneröidä.

– Onnistunut urheilusuoritus lisää testosteronia jopa katsojilla. On tutkittu, että voittaneen jalkapallojoukkueen kannattajilla on korkeammat testosteroniarvot kuin hävinneiden faneilla.

Lue myös:

Katri Niskanen sisarustensa olympiamitaleista: "Minulla ei ole sanoja"

Lue kaikki Sotshin olympialaisiin liittyvät jutut täältä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla