31-vuotias uimari otti eilen Riossa uransa 19. kultamitalin. Kuva: Reuters / David Gray
31-vuotias uimari otti eilen Riossa uransa 19. kultamitalin. Kuva: Reuters / David Gray

Kuppaus on erityisesti Riossa kisaavien amerikkalaisurheilijoiden suosiossa.

Useiden olympiaurheilijoiden ihoilla on huomattu Rion kisoissa erikoisia punaisia läiskiä. Erityisesti Yhdysvaltojen vapaauintijoukkueessa kisaavan Michael Phelpsin tummanpunaiset jäljet selässä, niskassa ja hartioissa ovat herättäneet ihmetystä somessa.

Huumorisivusto Above Average twiittasi eilen kuvan Michaelin selästä. Kuvan yhteydessä epäillään, että ehkä jäljet ovat syntyneet Michaelin nukahdettua mitaliensa päälle.

Punaisille läiskille on yksinkertainen selitys. Ne ovat peräisin kuppaushoidoista, joita uimari on saanut jo pitkään, kertoo BBC.

Ilmeisesti urheilijat käyvät kuppauksessa päästäkseen eroon harjoittelun aiheuttamista kivuista ja säryistä. Monet urheilijat luottavat palautumisessa saunan, hieronnan ja jääkylpyjen voimaan, mutta yhdysvaltalaiset huiput ovat ottaneet kuppauksen omakseen. USA Todayn mukaan myös esimerkiksi voimistelija Alex Naddour käy kuppaushoidoissa.

– Se [kuppaus] on ollut salaisuuteni tänä vuonna. Sen avulla olen pysynyt terveenä, Alex totesi lehdelle.

Yhdysvaltalainen uimari Natalie Coughlin julkaisi kahdeksan kuukautta sitten hoitosessiostaan kuvan Instagramissaan.

 

Laughing because it hurts so bad. Gonna leave a mark! #AthleteLife

A photo posted by Natalie Coughlin (@nataliecoughlin) on

Trendikäs hoitomuoto

Kuppaus on noussut viime vuosina myös muiden kuin urheilijoiden suosioon. Lukuisat Hollywoodin tähdet käyttävät – tai ovat ainakin kokeilleet – sitä pitääkseen huolta terveydestään. Esimerkiksi näyttelijä Gwyneth Palthrow bongattiin selkä täynnä kuppausjälkiä jo vuonna 2004.

Girls-sarjan luoja ja tähti Lena Dunham julkaisi vuonna 2014 Instagramissaan kuvan, jossa esittelee luottohoitomuotonsa aiheuttamia punaisia pyörylöitä.

 

Da Cure

A photo posted by Lena Dunham (@lenadunham) on

Myös Justin Bieberillä, Victoria Beckhamilla ja Jennifer Anistonilla on nähty läiskiä, jotka muistuttavat kuppausjälkiä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kuppaus

Kuppauksessa ihoon tehdään pieniä haavoja, joiden kohdalle kiinnitetään kumiset imupallot. Alipaineen avulla kehosta imeytyy ulos verta.

Michael Phelps luottaa kuivakuppaukseen, jossa ihoon ei tehdä viiltoja.

Hoitomuoto juontaa juurensa jo 3300-luvulle eaa.

Vanhan kansan uskomusten mukaan kuppaus poistaa kehosta niin sanottua pahaa verta.

Hoidosta voi saada apua esimerkiksi lihaskipuihin ja verenkierovaivoihin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Tee Me Naisten eeppinen kaupunkivisa ja selvitä, oletko karavaanaritason Suomi-tietäjä.

Viihdytkö tutuissa nurkissa vai tunnetko jokaisen niemennokan ja notkelman? Olemme koonneet kymmenen kuvaa suomalaisista ikoneista ja monumenteista, jotka liittyvät johonkin tiettyyn suomalaiseen kaupunkiin.

Osaatko yhdistää kuvan oikeaan kaupunkiin?

 

Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
Kiti Kokkonen. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Lyhyydestä voi olla myös harmia, mutta paljon hauskempaa on keskittyä niihin hyviin puoliin.

Jalat eivät yllä bussissa lattialle, farkkujen lahkeet ovat aina liian pitkät ja usein tuntuu, että ne kivoimmat vaatteet on sijoiteltu kaupassa ihan katon rajaan. Muun muassa tällaisia asioita lyhyet ihmiset kohtaavat lähes päivittäin.

Saman tietää myös Putous-tähti Kiti Kokkonen, 43, joka on vain 150 senttimetriä pitkä. Tai oikeastaan enää 148,5-senttimetriä: Kokkonen kertoo lyhentyneensä viime vuosien aikana.

– Olin joskus 150-senttimetriä pitkä, mutta olen jotenkin tullut siitä alaspäin – tai lyhentynyt. En tiedä, jatkuuko tämä vielä, Kokkonen nauraa.

Kokkosen pituus on aina ollut huumorin väännön kohteena, ja esimerkiksi viime lauantain Putous-jaksossa Kokkonen nähtiin 191-senttimetriä pitkän Roope Salmisen kahvikupin alustana sekä jääkaappiin ahtautuneena.

Lue myös: Kuka Suomi-julkkis on kanssasi samanpituinen? Katso yli 150 nimen listasta

Arkielämässään Kokkonen kuulee paljon vitsejä tai kommentteja siitä, kuinka näppärää on käyttää häntä käsinojana tai kuinka hänen lyhyytensä jaksaa yllättää joka kerta. Yleensä vitsailu ei haittaa, mutta välillä lyhyyden jatkuva alleviivaaminen ärsyttää.

”Lyhyyteni on asia, mistä muut helposti vitsailevat.”

– Itse en usein tee lyhyydestäni numeroa, mutta se on asia, josta muut helposti vitsailevat. Yleensä muiden vitsailu menee vain ohi, kun olen niin tottunut siihen. Välillä on tosin sellaisia hetkiä, että ihmetyttää, miksi keskitymme ihmisissä niin paljon tällaisiin asioihin. Eli välillä vähän ärsyttää, Kokkonen sanoo.

Lyhyelle sattuu ja tapahtuu

Lyhyeeseen varteen voi liittyä kuitenkin monta erikoista ja hauskaakin sattumusta. Niitä Kokkosella todella riittää.

– Kun olin nuori, yksi poika jätti minut sen vuoksi, että olin niin lyhyt. Hän ihan sanoi, että tämä ei nyt toimi, koska hän on niin pitkä ja minä niin lyhyt, Kokkonen nauraa.

”Minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke.”

– Olen kyllä useita kertoja myös hävennyt pituuttani. Kun esimerkiksi olen ollut haastateltavana, minulle haettiin pyllyn alle penkille jokin tyyny ja jalkojen alle koroke. Siitä tulee vain jotenkin typerä olo.

Onneksi useimmat kokemukset lyhyydestä ovat lopulta positiivisia.

– Näin lyhyenä mahtuu hyvin kaikkiin pieniin tiloihin, ja hyvin harvoin tarvitsee pelätä sitä, että löisi päänsä johonkin. Lisäksi caprihousut ovat pitkät housut ja voi ostaa lastenvaatteita, jotka ovat usein tosi kivoja, Kokkonen sanoo.

”Minulta ei kysytty lippua, koska olin saman pituinen kuin tarhalapset.”

– Metrossa olen pari kertaa unohtanut ostaa lipun. Kaksi kertaa on käynyt niin, että kun lipuntarkistajat ovat tulleet, on kohdalle osunut tarharyhmä ja olen ajautunut jotenkin sen keskelle. Minulta ei kysytty lippua, koska olin melkein samanpituinen kuin tarhalapset, eli olen varmaan jotenkin näyttänyt olevan osa tarharyhmää ja välttynyt niin tarkastusmaksulta.

Vielä muutama vuosi sitten bussisakin Kokkoselta saatettiin kysyä, tuleeko aikuisten vai lasten lippu. Vähän hävettää, mutta enemmän naurattaa.