Nyt on muotia fiilistellä 70-luvun lomatunnelmia. Toimitus kaiveli kuva-albumeitaan ja kertoo muistonsa sen ajan reissuista.

"Perheemme eli seiskytluvun tyyliin vielä pitkään 80-luvullakin. Siskoni kanssa kolisimme yhteen Datsun 100A:n turvavyöttömällä takapenkillä, kun nahisteluumme kyllästynyt isä painoi kaasua kuin raivo härkä. Veikko-setä pani tupakaksi, kun kuusi ihmistä ahtautui Datsuniin. Automatkan jälkeen ajoimme vähin hevosvoimin Saimaan saareen paistamaan makkaraa. Oranssi kupoliteltta oli niin rakas, ettei siitä luovuttu, vaikka kankaaseen ilmestyi hometäpliä."

"Reissasimme auton ja teltan kanssa enimmäkseen Suomessa, mutta kerran pääsimme Tanskaan asti. Ravintoloissa ei juuri käyty, vaan lounaaksi syötiin hernekeittoa Sarviksen keltaisista muoviastioista. Paluumatkalla vietimme yön Tukholman satamassa aamulla lähtevää Ruotsin-laivaa odotellen. Olin 6-vuotias, ja minulle tehtiin peti Wartburgin takatilaan kaikkien matkatavaroiden päälle. Siellä oli mahtavaa nukkua."

"En ollut kuukauttakaan, kun vaippani jo vaihdettiin auton konepellillä Gulf-aseman pihalla matkalla pohjoiseen. Opin jo pienenä vihaamaan tupakkaa, jota molemmat vanhemmat tupruttelivat. Sauhuttelun ajaksi avattiin sentään ikkunat, myös pakkasella.

Myöhemmin joukkoon liittyi koira, joka innostuksissaan kehitti valtavat ilmavaivat. Se nukkui lempipaikallaan hattuhyllyllä ja sinkosi niskaani jarrutuksissa. Isäni vaihtoi autoja tiuhaan, mutta suosikikseni jäi hopeanharmaa Fiat Mirafiori, jota kutsuttiin Mirahirviöksi kiihtyvyytensä ansiosta. Siitä luovuttiin vasta, kun autoon ilmestyi selittämätön vika: se sammui aina kun sillä kääntyi vasemmalle."

"Perheellämme oli pikkuruinen moottorivene, jolla tehtiin päiväretkiä lähijärven saarille ja luodoille. Oli suoranainen ihme, kuinka viisi henkeä ja tavarat saatiin aina sullottua kyytiin. Moottori ei koskaan toiminut ensi yrittämällä. Nykiminen ja manailu kuuluivat lähdön tunnelmaan. Takaisin usein soudettiin. Mutta aina paistoi aurinko, ja eväät olivat hyvät. Jälkeenpäin ihailen vanhempieni kykyä sietää sitä säätöä."

"Ajoimme äidin, isän ja isoisäni kanssa vanhalla hippivolkkarilla Euroopan halki Espanjan Malagaan asti. Olin tuolloin kahdeksanvuotias. Isä ei sillä lomalla juuri muuta ehtinyt tehdä kuin istua ratissa, sillä matkaa kertyi 9 600 kilometriä. Lempipuuhaani oli seistä takapenkillä ja kurkkia rättikatosta sadan kilometrin tuntivauhdissa. Muistan, kuinka tuuli humisi korvissa ja itikat lensivät silmiin. Malagassa odotti pikkutytön paratiisi, ihan oikea uima-allas."

"Meillä ei ollut autoa, joten kotimaassa reissasimme junalla. Erityisesti mieleen jäivät penkkien tarjotinpöydät, joita paikalleen kolistellessa meni rattoisasti hyvä tovi matkasta. Tupakkavaunu oli jännittävin. Oli hienoa, kun siniharmaa savu leijui ympärillä ja maisemat vilistivät ohi."

Lomamatka 70-luvulle, TV1 tiistaisin klo 20.

Alkaako kengännumerosi nelosella? Tervetuloa porukkaan!

En muista, missä vaiheessa jalkani venähti yli neljänkympin, mutta pitkään se on ollut kokoa 41. Varmasti jo teini-iässä siirryin kolmoskerhosta isokenkäisiin, sillä muistan hävenneeni suurta kalossiani. Nykyään olen asian kanssa sinut – ainakin suurimman osan ajasta. Maailmassa on asioita, joihin vain me isojalkaiset naiset olemme törmänneet.

 

 1. Kaupasta ei löydy kokoasi – eikä se ole loppuunmyyty. Kiitokset kaikille kenkävalmistajille, jotka teette naisten popoja kokoon 42 asti. Moitteet teille, joiden valikoimissa isoin koko on 40.
 2. Tuliaisostoksiisi ei kuulu kenkiä. Italian-reissulla ei kannata edes kysyä kokoja, vastaus on jo tiedossa.
 3. Huomaat, ettei bodyshamingin vastainen kulttuuri ole laskeutunut vielä varpaiden tasolle. ”Ai sulla on niin iso jalka! Pysyt hyvin pystyssä.” Asia saattaa myös olla omien korviesi välissä. Kenkäkaupassa sanot kokosi hiljaisella äänellä ”Nelkyt. Tai ehkä nelkytyks.”
 4. Kantapääsi kohtaavat kylmän lattian. Kylpylöiden ja hoitoloiden one size -lipokkaat on parempi pyytää miesten koossa.
 5. Joku luulee kenkiäsi miesten jalkineiksi. Asuin kimppakämpässä Thaimaassa, kun kaverini epäili, että joku on tuonut paikallisen ladyboyn yövieraaksi kotiimme. Olin jättänyt kuistille uudet kiilakorkosandaalini koossa 41.
 6. Kun pillifarkut tulivat muotiin, hikikarpalo nousi otsallesi. Kapealahkeisten housujen valtakausi on ollut isojalkaiselle totuttelemisen paikka. Kengät nimittäin näyttävät paljon isommilta pillifarkkujen parina. Myös cat-heelsit eli matalat piikkikorkkarit saattavat aiheuttaa tunteen, että jalkapöytäsi jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...
 7. Teet mahtavia alelöytöjä. Jos jalkojen koko aiheuttaa hetkittäin harmitusta, myös ilonaiheita löytyy. Alennusmyynneissä on lähes aina jäljellä kokoa 41 huokeaan hintaan.
 8. Hurraat mielessäsi, kun pienempi koko mahtuu sinulle. Joidenkin merkkien valmistajat ovat jopa niin ajattelevaisia, että tekevät mitoituksestaan hieman väljää. Jotenkin se vain ilostuttaa, kun pohjaan on painettu yhtä pienempi numero.
 9. Voit ostaa popoja myös miesten osastoilta. Vastakkaisen sukupuolen valikoimat etenkin lenkkarimarkkinoilla ovat omaa luokkaansa. Niissä mallistoissa neljän kympin alkupää on pientä kokoa!

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

 1. miten tehdä limaa
 2. miten saada poikaystävä
 3. miten saada unta
 4. miten laihtua nopeasti
 5. kuinka laihtua
 6. miten saada rahaa
 7. kuinka monta prosenttia
 8. miten selvitä erosta
 9. miten säästää rahaa
 10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!