IRC-Galleria on edelleen pystyssä. Tässä kuvakaappaus galtsun etusivulta.
IRC-Galleria on edelleen pystyssä. Tässä kuvakaappaus galtsun etusivulta.

Kääk! Vai sittenkin aika ihanaa ja nostalgista?

Kaikki 2000-luvun nuoret ja nuorekkaat muistavat taatusti Irc-Gallerian. Facebookin edeltäjänä pidetyllä sivustolla jaettiin jos jonkinmoista kuvamateriaalia.

Vaikka sivusto on nykyään painunut jo osaksi internetin vivahteikasta historiaan, Irc-Galleriaan eli tuttavallisesti galtsuun ladatut kuvat eivät ole kadonneet mihinkään.

Ja nyt ne kaiken lisäksi saattavat pompsahtaa esiin Instagramissakin.

Nimimerkki Lassi Lassi jakaa  2000-luvulla suomalaisten suosiman kuvapalvelun helmiä Instagram-tilillä ircgalleria. Aiemmin Lassi Lassi on jakanut kuvia Tumblr-blogissaan.

Otoksissa toistuu 2000-luvun estetiikka, jonka kulmakivinä ovat pitkälti jopa karu aitous ja liian voimakkaat salamavalot. Monessa tilillä julkaistussa kuvassa näkyy Irc-gallerian käyttäjien kasvot, mutta heitä ei ole merkitty kuviin. 

Käy katsomassa lisää kuvia täältä.

Kunnianosoitus rakkaalle somelle

Nyt haastatteli Lassi Lassia eli Lassi Vartiaista viime keväänä. Tuolloin 23-vuotias Vartiainen kertoi, ettei kuvien tarkoitus ole naurattaa vaan herättää ihmiset muistelemaan menneitä.

Varinen kertoi, ettei laita blogiinsa kuvia, joissa näkyy lapsia. Muuten Irc-Galleriasta löytyvät kuvat ovat hänelle vapaata riistaa.

– Jos koen, että joku kuva sopii blogiin estetiikkaan, koen oikeutetuksi laittaa sen.

Hän ajattelee bloginsa olevan eräänlainen kurkistus internetin historiaan.

– Halusin luoda aikakapselin internet-aikaan, jota ei enää ole. Se on kunnianosoitus Irc-Gallerialle, johon itse rakastuin yläasteikäisenä, Varinen kertoi Nytille vuosi sitten.

Hän kertoi myös saaneensa pääasiassa positiivista palautetta kuvista

 myös niiden alkuperäisiltä ottajilta. Jotkut ihmiset ovat kuvien avulla heräneet innolla muisteloimaan, missä tilanteessa kuva otettiin.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.