"Beibe, tsekkaa mun sulkii!" Kuva: Colourbox
"Beibe, tsekkaa mun sulkii!" Kuva: Colourbox

Naisena oleminen ei ole aina helppoa – edes eläinmaailmassa.

Oletko joskus miettinyt, miksi koiraseläimillä on usein huomattavasti naaraita värikkäämpi ja upeampi ulkomuoto?

Siinä missä esimerkiksi riikinkukkokoiraalla on näyttävyydessään suorastaan huikentelevainen pyrstö, lajin naaraspuolisilla yksilöillä on vain harmaa töpö.

Jopa pullasorsauroksilla on värikäs pää ja kaula, mutta naarailla vaatimaton väritys. Leijonaurosten upeat harjat sekä hirvieläinten vakuuttavat sarvikruunut ovat toki oma lukunsa.

Vaatimaton ulkonäkö on keino suojautua seksuaaliselta häirinnältä.

Tähän asti on puhuttu, että urokset pyrkivät komealla ulkomuodollaan kilpailemaan naaraiden huomiosta. Mutta nyt tutkijoiden mukaan naaraiden vaatimaton ulkonäkö on yksi keinoista, joilla ne yrittävät suojautua seksuaaliselta häirinnältä, kirjoittaa Daily Mail.

Ei ole vaikeaa arvata, kumpi näistä kahdesta on uros. Kuva: Shutterstock
Ei ole vaikeaa arvata, kumpi näistä kahdesta on uros. Kuva: Shutterstock

Animal Behaviourissa julkaistun tutkimuksen mukaan naaraat pyrkivät monin keinoin olemaan mahdollisimman epäviehättäviä. Jotkin eläimistä esimerkiksi yrittävät naamioitua uroksiksi, erittävät seksihaluja vähentäviä tuoksuja (anti-aphrodisiacs) tai ovat valmiita tappelemaan tungettelevien urosten kanssa.

Monet naaraista muuttavat alueille, joilla on vähemmän uroksia.

Monet naaraista jopa muuttavat alueille, joilla on vähemmän uroksia.

Tutkijat uskovat, että väritön ja vaatimaton ulkonäkö on yksi puolustautumiskeinoista.

– Emme väitä, että urosten harrastama viehättävien naaraiden seksuaalinen häirintä olisi ainoa selitys naaraiden maltillisemmalle ulkomuodolle, mutta haluamme huomauttaa, että se saattaa olla yksi merkittävä tekijä asiassa, sanoo tutkimukseen osallistunut professori David Hosken Exeter Cornwallin yliopistolta.

29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg
29-vuotiaan Alina Tomnikovin näyttelijänura on nyt hurjassa nosteessa. Kuva: Sanoma-arkisto / Jonna Öhrnberg

Näyttelijä Alina Tomnikovia kutsuttiin jo lapsena Suomen Juulia Roopertiksi. Ujo lapsi rakasti esiintymistä kotona isänsä vhs-kameralle.

”Milloin nää sinne Puttoukseen?” sukulaiset Oulussa ovat kyselleet näyttelijä Alina Tomnikovilta, 29, jo pitkään. Nyt se vihdoin tapahtuu, ja Alina on pestistä tohkeissaan itsekin.

– Olen katsellut Putousta sen alkukausista lähtien, ensin ihan muina faneina, sitten näyttelijän vinkkelistä. Olen ihastellut, miten monipuolisesti näyttelijät saavat siinä revitellä. Tunnen, että nyt oli minulle oikea aika lähteä mukaan.

Katso videolta, millainen kujeilija Alina oli jo lapsena! Videopotpuri on kooste Alinan Dimka-isän kuvaamista vhs-nauhoista.


Alina tuntuu rytinällä lyöneen läpi urallaan parin viime vuoden aikana. On tv-sarjoja Syke, Pää edellä, Downshiftaajat ja Donna sekä elokuvia Rendel, Tuntematon sotilas, pari Rölliä sekä pian ensi-iltansa saava Veljeni vartija.  Niiden lisäksi Alina on näytellyt muun muassa Ryhmäteatterissa sekä Kansallisteatterissa.

– Olen saanut tehdä draamaa, sketsiviihdettä ja kaikenlaista. Putous-komedia on yksi asia lisää taiteilijuuteni sisällä.

Sukulaistäti kutsui Alinaa Suomen Juulia Roopertiksi jo silloin, kun tyttö oli polvenkorkuinen.

– Lapsena haaveilin, että minusta kasvaisi Pretty Womanin ihana kiharatukka tai Fifth Elementin Leeloo, jota Milla Jovovich näytteli. Nykyään mieluusti näyttelisin sellaisia rooleja, mutta enää en haluaisi olla he, Alina nauraa.

Muiden mokailu puhdistaa

Alina kiittelee Putous-porukan keskinäistä yhteishenkeä. Sen kokeneet tekijät rauhoittelevat ensikertalaisia ja muistuttavat nauttimaan kaiken tohinan keskellä.

– Pirullista onkin, että paineet tulevat itseltäni. Tiedostan hyvin ohjelman suosion, Alina sanoo.

Alinaa viehättää, että suosikkiohjelma on koko perheen viihdettä.

– Se yhdistää ikään katsomatta, hän miettii.

– Ja onhan siinä sekin, että katsomalla sekoiluamme ja mokailuamme ihmiset voivat kotisohvillaan puhdistua omista nolouksista. Siinä kunkin häpeät himmenevät, kun seuraa muiden painavan menemään ilman mitään häpyä.

Putous MTV3 pe 20.1. alkaen.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00