Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Tulevan kesän morsian, muutama vinkki ennen juhlarumbaa!

Nyt osaan jo nauraa, mutta hääpäivänä päänahkaa nuoleva lettikampaus, shokkiväri huulilla, möykkäröivät häävieraat ja stressi onnistuneista juhlista eivät saaneet hymyä huulille. Kunpa joku kokenut olisi kertonut minulle, mitä hääpäivä oikeasti tuo tullessaan! Avioitumaton, lue ennen hääjuhliasi alta löytyvät vinkit.

1. Hyväksy jo etukäteen, ettei polttareistasi tule maailman parhaita bileitä.

Kun 20 eri kaveriporukan edustajaa laitetaan samaan saunatilaan, voi tiedossa olla mielipide-eroja, sietämättömiä yhteenottoja ja humalaista tilitystä. Ole onnellinen, kun et tiedä, millaisia riitoja polttarisuunnittelut ovat sisältäneet.

2. Valitse kaaso – tai mahdollisimman monta.

Kaasous ei ole pelkkä kunniatehtävä, vaan morsiamelle apukeino selvitä hulluimman hääahdingon yli. Kaasot korjailevat hääpuvun alta pilkottavia rintaliivejä, järjestelevät kukka-asetelmia hetki ennen juhlia ja hakevat tupakkaa kioskilta hermorauniolle morsmaikulle.

3. Päätä tärkein asia ja panosta siihen.

Hääpaikka, ruoka, musiikki, tunnelma? Vain miljonääreillä on varaa panostaa kaikkeen. Mikä on teille tärkeintä? Panostakaa siihen. Häitä järjestävälle on tarjolla monia apuvälineitä hääsuunnittelijoista hääsivustoihin.

4. Sinustakin saattaa tulla hirviömorsian.

Vaikka vain hetkellisesti. Usein se kuitenkin annetaan anteeksi jälkikäteen. Häiden järjestäminen on stressaavaa, ja onneksi moni tietää sen.

5. Luota tuttuun ja turvalliseen.

Älä kokeilla häätyylissä mikro-otsista, himoitsemaasi lettikampausta tai trendikästä neonväriä huulilla. Jos kuitenkin haluat repäistä, älä tihrusta itkua hääkuvia katsellessa, vaan opettele nauramaan itsellesi.

6. Loukkaat jotain ainakin kerran.

Laitat vieraasi istumaan hänen entisen kumppaninsa viereen. Mieli pahoitettu! Isovanhemmat unohdat kiitospuheesta. Mikä emämoka! Et pyydä rakasta ystävääsi kaasoksesi. Tämä ei jää tähän! Älä välitä, vaan yritä unohtaa.

7. Joku juo itsensä liian humalaan.

Miettikää jo etukäteen, miten tällaisessa tilanteessa toimitaan. Esimerkiksi bestmanilla tai kaasolla voi olla valtuudet pyytää humalaista ja riidanhaluista möykkäröijää poistumaan.

8. Rentoudu.

Älä jännitä tai huolehdi liikaa, vaan ole ja nauti. Vieraat osaavat pitää huolen omasta viihtyvyydestään. Häihin tullaan juhlimaan rakkautta ja usein pelkkä hyvä seura riittää onnistuneeseen tunnelmaan.

9. Parasta häissä on se, että ne on nyt vietetty.

Tätä ei moni myönnä, mutta huojentavin hetki on, kun viimeiset vieraat ovat poistuneet tai hääpari pääsee vihdoin lähtemään hääpaikalta ja jättämään juhlat jonkun luotettavan käsiin. Ihanin hetki taas on aamulla, kun herää uuteen päivään avioituna ja juhlat taakse jättäneenä.

10. Muista: Älä tee mitään pakosta.

Järjestä kirkkohäitä, kutsu eksääsi myötätunnosta, pukeudu valkoiseen, heitä kimppua tai tarjoa kallista samppanjaa, johon sinulla ei ole varaa. Menette naimisiin toisianne varten ja olette aikuisia, joten saatte päättää itse, millaiset juhlanne ovat.

Vinkit on kerätty Me Naisten toimituksen avioituneilta.

Lue myös:

Etkö ole varma tulevasta aviopuolisostasi? Ota häävakuutus!

Pelkäätkö sormuksesi puolesta? Uusi keksintö suojaa timantteja kovassakin menossa

Tällaista on häämuoti vuonna 2014

Mitä tähdet lupaavat sinulle tällä viikolla?

OINAS 21.3.–19.4.

Nyt tarvitaan vähän säätöä sekä töissä, että kotona, ja saat varmistettua itsellesi vähän lisää tuloja. Tee ylitöitä, äläkä tuhlaa. Älä myöskään ryhdy mihinkään ilman pomminvarmaa suunnitelmaa. Pidä tunteesi kurissa kuun vaihteessa, niin et joudu katumaan. 

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Älä tee nyt hätiköityjä päätöksiä. Varaa tarpeeksi aikaa löytääksesi edullisia vaihtoehtoja. Joku vetoaa tunteisiisi saadakseen läpi oman ideansa, joka vaatisi myös sinun varojasi. Kuun vaihteessa hommat luistavat, jos pyydät apua luotetulta taholta. 

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Suuntaa energiasi nyt johonkin tuottavaan, sillä saat paljon aikaan. Liikunta ja matkat piristävät mieltäsi ja saavutat niissä tavoitteesi. Tapaat vanhan tutun ja huomaat, että välillänne säkenöi sittenkin. Ota kuitenkin askel kerrallaan, ettet pety. Pidä myös huoli rahoistasi!

RAPU 22.6.–22.7.

Nyt sinun on aika ilmaista tunteesi, tai panostaa yhteistyöhön niiden kanssa, jotka ovat sinulle tärkeitä. Se saattaa johtaa merkittävään elämänmuutokseen. Jos joku kuitenkin jää jälkeen siitä, mitä on yhdessä sovittu, homma saattaa kaatua. Ole varovainen! 

LEIJONA 23.7.–22.8.

Ota vähän rennommin, mitä ikinä sitten teetkin. Jos lupailet liikoja, joudut vaikeuksiin. Väistä myös houkutukset ja ihmissuhdesotkut, joita olisi nyt tarjolla. Älä myöskään päästä tuhlailevaa ja anteliasta puoltasi hallitsemaan käytöstäsi, muuten voit joutua jonkun muiden virheiden maksajaksi.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Älä nyt jää odottelemaan, mitä tuleman pitää, vaan ryhdy tekemään niitä muutoksia, joita kaipaat. Kuuntele sydäntäsi ja marssi eteenpäin itsevarmana, niin pääset tavoitteeseesi. Kaikki läheisesi eivät nyt tue sinua, mutta älä välitä, vaan teen niin kuin sinulle on paras.

VAAKA 23.9.–22.10.

 Tarvitset nyt sekä pään-, että kehonhuoltoa, joten joogaretriitti tai jokin kurssi voisi olla paikallaan. Kuuntele tarkasti ja punnitse asioita mielessäsi, niin opit paljon uutta. Myös jokin työhön liittyvä matka voisi synnyttää uusia ajatuksia. 

skorpioni 23.10.–22.11.

Anna tunteidesi kerrankin viedä sinua. Kerro, mitä sydämesi sanoo ja sinua kuunnellaan. Varo kuitenkin sitä, joka kuun vaihteessa tunkee takaisin elämääsi. Tiedät jo, että hän ei ole sinulle hyväksi. Toisaalta myös aito romanssi on nyt hyvinkin mahdolinen.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Nyt voit rauhassa keskittyä omien asioidesi edistämiseen niin taloudessa, työpaikalla kuin kotioloissakin. Säästä tai ota säästöt käyttöön, ehdota, suunnittele, organisoi ja tee muutoksia. Onnistut kaikessa, mihin ryhdyt, kunhan vain muistat väillä vilkaista myös peruutuspeiliin. 

KAURIS 22.12.–20.1.

Älä nyt anna pikkuseikkojen hidastaa menoa. Jätä menneet ja paina täysillä eteenpäin, niin saat aikaan paljon positiivista. Käytä energiaasi myös suhteidesi kohentamiseen, ja panosta erityisesti heihin, jotka ovat aina seisoneet rinnallasi. On aika palkita heitä!

VESIMIES 21.1.–19.2.

Ajattele ennen kuin toimit! Nyt on vaarana myös ylireagoida, mikä vaarantaa erityisesti läheiset ihmissuhteesi. Ole kiltti ja harkitse aina ennen kuin toimit. Vihaa kannattaa purkaa liikuntaan, eikä äänijänteitä rasittaen. Talouspuolellakin kannattaa pysytellä budjetissa eikä rasittaa kukkaroa.

KALAT 20.2.-20.3.

Nyt on aika hoitaa hoitamattomat hommat kuntoon, ja tsekata että sekä lääkekaappi, että taloustilanne on ajan tasalla. Saat pari kiinnostavaa tarjousta ja niihin on kiva tarttua, kun muuta asiat on hoidettu kuntoon. Tähtiin on kirjoitettu romantiikkaa, rakkautta ja jopa sitoutumista.

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00