Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mitä kivikautinen ihminen edellä, sitä modernit tallaajat perässä. Enää ei vahdata vain ruokaa, vaan nyt on aika jättää myös vessapaperi.

WWF:n mukaan jokainen eurooppalainen kuluttaa keskimäärin 13 kiloa erilaisia pehmopaperituotteita vuodessa. Jos määrä muutetaan vessapaperiksi, vastaa se yhteensä 22 miljardia rullaa.

Suomalainen haluaa pyyhkiä pytyllä pehvansa paperiin, mutta esimerkiksi kiinalaisille, intialaisille ja thaimaalaisille se on vieras tapa. Viiden tähden turisteille suunnatuissa hotelleissa on paperia tarjolla, mutta niiden ulkopuolella se on harvinaisuus.

Ei siis ihme, että aikakaudella, jolla kivikautinen eli paleoruokavaliokin on muodissa, osa luopuu vessapaperista. Ihan täällä Suomessakin.

Jotkut korvaavat vessapaperin pissiräteillä ja muilla pestävillä pyllynpyyhkimillä, toiset taas huljuttelevat alapäänsä puhtaaksi pelkällä vedellä. Suomessa käsisuihku on vessapaperivapaille luojan lykky.

"Kun olin ollut kuukauden ilman vessapaperia, huomasin etten oikeastaan tarvitse sitä mihinkään. WC-paperi ei myöskään ole hyväksi luonnolle, ja tutkittuani asiaa sain lisäpontta jatkaa oppimaani tapaa. Sitä paitsi, kun on ollut hetken pyyhkimättä, huomaa että vessapaperi oikeastaan raapii hyvin ikävän tuntuisesti!" vessapaperittomasti elävä espoolainen Joona Myllärniemi kertoo opiskelijalehti Tuiman haastattelussa.

Myllärniemen lisäksi Karppaus ja perhe -blogin pitäjä Suvianne Lasanen Limingalta on intoutunut elämään ilman vessapaperia. Aluksi kyse oli vain viikon kokeilusta, mutta toisin kävi.

– Mehän olemme yhä vessapaperittomia, eli olemme olleet ensimmäisestä kokeilusta (vuonna 2011) lähtien. Pidämme vessassa pissarättejä kangaspussissa. Kierrossa on kolme kangaskassia, joiden rättejä pestään vuorotellen. Tämä toimii myös lapsiperheessä, jossa paperia kuluu kauheasti – ja on helppoa ja halpaa, Suvianne toteaa.

[Jutun yhteydessä ollut kysely on sulkeutunut.]

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Kuuntele itseäsi. On tärkeää, että olet rehellinen peilikuvallesi tunne-elämääsi koskevissa kysymyksissä. Älä sulkeudu kuoreesi.

                

KAURIS

Anna muiden puuhata omiaan. Pidä huolta läheisistäsi ja kotiin liittyvistä asioista. Sinun on keskityttävä yhteen asiaan kerrallaan.

 

VESIMIES

Pysyttele totuudessa. Onnistut välttämään tunnerikkaan konfliktin, jos et vääristele tapahtumia. Älä sekaannu asioihin, jotka eivät kuulu sinulle.

 

KALAT

Tunteesi karkaavat herkästi käsistä, jos et ole tarkkana. Valitse sanasi tarkkaan. Oikea ajoitus voi säästää sinut monilta harmeilta.

 

OINAS

Pidä henkilökohtaiset asiat yleisöltä piilossa. Huhut lähtevät tänään leviämään pienestä sytykkeestä. Älä anna kenenkään jyrätä ylitsesi.

 

HÄRKÄ

Älä usko kaikkea, mitä sinulle kerrotaan. Terve ennakkoluuloisuus pelastaa sinut hankaluuksilta. Luota vaistoosi tiukan paikan tullen.

 

KAKSONEN

Vietä laatuaikaa rakkaan ihmisen seurassa. On hyvä hetki miettiä sitoutumista. Ihmissuhteissa puhaltavat uudet tuulet.

 

RAPU

Tarjoa apuasi sitä tarvitseville. Voit oppia päivän tapahtumista paljon. Panoksesi saa aikaan merkittäviä muutoksia.

 

LEIJONA

Suunnittele tulevia reissuja. On aika ottaa yhteyttä vanhoihin ystäviin ja muistella menneitä. Taaksepäin palaaminen tekee hyvää.

 

NEITSYT

Satsaa kaikkesi ihmissuhteisiin. Voit saada aikaan positiivisia muutoksia ympäristössäsi. Pelastat perheenjäsenen tai sukulaisen päivän.

 

VAAKA

On aika puhua suoraan. Jaa tuntemuksesi läheisesi kanssa. Perhe ja ystävät menevät tänään kaiken muun edelle.

 

SKORPIONI

Pieni muutos saa aikaan jotain merkittävää. Päivän tapahtumat auttavat sinua hahmottamaan asioiden tärkeysjärjestyksen. Raha-asioissa on luvassa yllätyksiä.

 

 

Joillakin niitä ei ole ollenkaan ja joillakin vaikka muille jakaa. Arvaatko hiusten perusteella, ketkä julkisuuden henkilöt ovat kuvissa?