"Heti, kun saan suuni auki, kerron miten säästäisimme budjetista miljoonan." Kuva: Shutterstock
"Heti, kun saan suuni auki, kerron miten säästäisimme budjetista miljoonan." Kuva: Shutterstock

Jos firman ideapäivä ahdistaa tai työtapaamisissa jäät aina tuppisuuksi, se ei luultavasti johdu ideoittesi huonoudesta vaan siitä, että olet introvertti. Näillä yksinkertaisilla keinoilla saat sanaisen arkkusi auki.

Veikö naapuriloosin hölöttäjä taas puheenvuorosi, vaikka sinulla olisi ollut parempi idea? Introverttien eli sisäänpäin kääntyneiden ihmisten ideat ovat aivan yhtä hyviä kuin ekstroverttien lajitoverien, mutta he joutuvat yleensä panostamaan enemmän siihen, että saisivat asiansa esitetyksi julkisesti.

Onneksi Jenkeissä on keksitty apu tähänkin. Nämä Psychology Todayn esittelemän vinkit on suunniteltu alun perin sikäläisen liike-elämän tarpeisiin, mutta ne soveltuvat näppärästi myös meikäläisiin työhaasteisiin. Aiheesta on hiljattain julkaistu kirja, mutta myös maalaisjärki ja pieni henkinen treeni auttavat pitkälle.

 1. Valitse sopiva ympäristö palavereille

Jos olet introvertti, olet rauhallisen keskustelun taitaja, et päällehuutaja. Järjestä siksi työtapaamiset mahdollisimman niin rauhalliseen paikkaan kuin mahdollista. Meluisa ympäristö pakottaa kaikki osallistujat puhumaan tavallista kovemmalla äänellä, mikä häiritsee pohdiskelevaa keskustelua.Tylsä perusneukkari saattaa siis olla parempi kuin vaikka työpaikan ruokala. Jos oikein haluat hifistellä ja valinnan varaa on, vältä kirkkaaksi maalattuja tiloja, koska väritkin vaikuttavat energiaan. Ja neukkari muuten kannattaa tuulettaa ennen tapaamista! Myös liian lämpimien huoneiden sanotaan  sotkevan tunteita ja vaikeuttavan ajattelua.

2. Kysy avoimia kysymyksiä

Helposti sujuvien keskusteluiden salaisuus on yksinkertaisesti se, että suhtautuu kiinnostuneesti keskustelukumppaneihin. Kuulostaa yksinkertaiselta ja muuttuu vielä helpommaksi muutamaa taktiikkaa treenaamalla. Hyvä keino on kysyä keskustelukumppanilta heidän kiinnostuksen kohteistaan kysymyksillä, joihin pitää vastata laajemmin kuin vain kyllä tai ei. Ujokin saa keskustelun jatkumaan, kun painaa mieleensä jonkin vastapuolen kertoman asian ja ottaa sen myöhemmin esille keskustelussa. Näin jutustelu jatkuu ilman kiusallisia taukoja, eikä kenenkään tarvitse olla väkisin puheliaampi kuin onkaan.

 
3. Osta aikaa ajatuksille

Introvertti tarvitsee usein aikaa pohdiskella, miten muotoilisi sanottavansa, joten nopeissa tilanteissa aivoitukset jäävät helposti kuulematta. Tähänkin on suorastaan hämmentävän yksinkertainen ratkaisu: sano ääneen, että annahan kun hieman pohdin asiaa. Tauko kesken kiivaan suunnittelupalaverin saattaa tuntua jopa pelottavalta ajatukselta, mutta ajatusten järjestely vie vain muutaman sekunnin. Ja kas, valmiiksi muotoiltu idea on kuultavissa!

4. Järjestä pieniä taukoja (vaikka väkisin)

Joskus introvertin pitää jopa hieman huijata. Jos kokouksen tunnelma kuumenee liian hektiseksi, hanki itsellesi vaikka feikki vessahätä.  Tauon aikana rauhoitu ja hengittele syvään. Voit myös esimerkiksi valella kasvojasi ja niskaasi kylmällä vedellä (kyllä, se auttaa muuallakin kuin amerikkalaisissa elokuvissa).

5. Poistu diplomaattisesti

Työtapaamisen loppu ei veny kiusallisesti, kun ilmaisee keskustelukumppanille ajoissa, että seuraavan asian käsittelyn jälkeen sinun on poistuttava muualle. Tästä neuvosta on itse asiassa hyötyä aivan kaikille, olipa sitten millainen ekstrovertti tahansa.

Lue myös:

Ole rohkeasti ujo ja menesty – introverttius ei ole este

Tunnetko introvertin? Pidä hänestä kiinni      

Muusikko Jouni Hynynen on uudessa Facebook-profiilikuvassaan siilitukkainen. Parta sentään on jäljellä.

Kotiteollisuus-yhtyeen laulaja-kitaristi Jouni Hynynen on pitkään tunnettu pitkästä heviletistään. Nyt kuitenkin näyttää uhkaavasti siltä, että Jouni on luopunut kutreistaan. Hän vaihtoi julkisen Facebook-profiilikuvansa otokseen, jossa tukkaa on jäljellä vain muutaman millimetrin verran.

Kuvan kommenteissa muutosta ihmetellään ja epäillään. Osa kommentoijista ei ole meinannut tunnistaa Jounia, eikä ihme. 

”Joskus pitää aloittaa alusta,” Jouni on vastannut yhdelle kommentoineista. 

Jouni Hynynen vaihtoi Facebook-profiilikuvakseen tämän otoksen.

Vuonna 2011 Jouni kertoi televisiossa ajavansa hiuksensa pois, mikäli suomalainen kestävyysurheilu saadaan nousemaan entiseen loistoonsa. Tuolloin hän kertoi, että hänen tyttärensä oli alkanut itkemään kuullessaan isän mahdollisesta hiustenlähdöstä.

Ei tiedetä, johtuuko Jounin kuontalon lyhentyminen tällä kertaa suomalaisesta kestävyysurheilusta vai jostakin ihan muusta. Sitäkään mahdollisuutta ei voi sulkea pois, etteikö kyse olisi erittäin taidokkaasta maskeerauksesta.

Parta sentään näyttää olevan entisellään.

Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto
Napapiirin sankarit 3 -elokuvan ensi-illassa elokuussa Jouni Hynynen edusti vielä pitkätukkaisena. Vieressä Jounin vaimo, näyttelijä Mari Perankoski. Kuva: Sanoma-arkisto

 

– Olen kokenut epäasiallisia tilanteita, Miss Universum -kisoihin valmistautuva Michaela Söderholm toteaa.

Viime viikolla sosiaalisessa mediassa levinnyt Me too -kampanja on saanut naisia tuomaan esille heihin kohdistunutta seksuaalista häirintää. 

Myös tuore Miss Suomi Michaela Söderholm, 25, pitää kampanjaa herättävänä.

– Olen kokenut elämässäni tilanteita, jotka mielestäni eivät ei ole olleet asiallisia. Miss Suomena tilanteet ovat olleet lähinnä yhteiskuvatilanteissa, jossa ihailijan käsi on saattanut mennä liian alas tai puristaa liian kovaa. Olen selvinnyt näistä huomauttamalla napakasti asiasta.

– Pitää muistaa, että myös miehet voivat kokea tällaisia tilanteita. Olen lukenut viikon aikana paljon kertomuksia asian ympäriltä. Niihin verrattuna olen päässyt elämässä aika vähällä.

Stoppi suhdehuhuille

Tämän viikon 7 päivää -lehdessä kerrotiin huhuista, joiden mukaan Tähdet, tähdet -ohjelmasta suljetulla Tomi Metsäkedolla, 47, ja Michaelalla olisi orastava suhde.

Michaela kumoaa väitteet.

– Olin viime sunnuntaina Tähdet tähdet -ohjelmassa Marko Björsin kutsumana. Ohjelman jälkeen menimme koko ryhmän kanssa ulos syömään. Samassa pöydässä istui muitakin ohjelman tähtiä, kuten Erja Lyytinen. Jostain syystä se, että istuimme samassa pöydässä isommassa porukassa, nousi uutiseksi. Minä en ole saanut Tomilta mitään viestejä.

Tällä hetkellä Michaela keskittyy Miss Universum -kilpailuihin, jonne hän lähtee jo reilun kahden viikon kuluttua. Treffailulle ei ole tällä hetkellä aikaa.

– On minulle tullut jonkun verran viestejä miehiltä, mutta keskitytään nyt Universumeihin. Katsotaan sen jälkeen, onko aikaa nähdä ihmisiä.

”Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia.”

Personal trainerin avulla kisoihin

Käytännössä valmistautuminen alkoi jo maaliskuussa. Michaelan jalkapöytä murtui vuoden alussa, mutta hän halusi pitää kroppansa tanssikisoja varten muuten kunnossa. Siksi Michaela palkkasi personal trainerin.

Saman valmentajan kanssa hän on valmistautunut Universumeihin.

– Syön perusterveellistä ruokaa, en todellakaan pelkästään munavalkuaisia ja höyrytettyjä kasviksia. Treenien lisäksi käyn hypoxissa ja yritän varata aikaa unelle ja palautumiselle.

Lue myös: Tyyliä metsästämässä -bloggaaja Veera testasi, onko hypoxista hyötyä, jos ei laihduta