Taas sitä yhtä ja samaa? Kuva: Shutterstock
Taas sitä yhtä ja samaa? Kuva: Shutterstock

Onko viikkosi huippuhetki, kun viikonloppu alkaa? Silloin herää kysymys...

Kulutat töiden paiskimiseen leijonanosan ajastasi. Työpaikallasi ja ammatissani viihtyminen on ensisijaisen tärkeää terveytesi kannalta, vaikka et välttämättä unelmiesi asemassa olisikaan. Jokaisen työpäivän ei tarvitse olla onnen ilotulitusta, mutta jos miinuspuolia alkaa karttua ja parempaan vaihtaminen on pyörinyt mielessäsi jo pidempään, on aika puntaroida työsi mielekkyyttä.

Elämäntapavalmentaja Patrick Leroux vinkkaa, mitä tulisi kysyä itseltään työpaikan vaihtoa pohtiessa:

1. Arvostetaanko sinua työpaikallasi?

Loistavatko kiitokset poissaolollaan kuukaudesta tai vuodesta toiseen? Jos olet muuttunut pomosi silmissä tapetiksi, ei ihme, jos motivaatiosi hupenee. Jokainenhan tarvitsee työstään kiitosta ja kehuja, lue vaikka täältä.

2. Onko perjantai poikkeuksetta viikkosi huippuhetki?

Kukapa ei tykkäisi vapaalle vaihtamisesta. On astetta huonompi juttu, jos kulutat viikon toisensa jälkeen odottaen maanisesti töistä vapautumisen hetkeä.

3. Kinaatko jatkuvasti pomosi tai työkavereittesi kanssa?

Ajoittaisia kahnauksia sattuu, mutta kenenkään akut eivät kestä pysyvästi tulehtuneessa ilmapiirissä. Jos näet päiväunia esimiehesi potkuista, suhteenne tuskin on kunnossa.

4. Taas myöhässä?

Nyt ei puhuta niistä parista aamusta, kun kahvit kaatuivat lattialle ja liikenne seisoi lumipyryssä. Jos myöhästelet töistä yhtä mittaa, on ongelma luultavasti motivaatiossasi. Työpaikallaan viihtyvä tyyppi ilmestyy usein paikalle jopa etuajassa, ilman sen kummempaa syytä.

5. Kehitystä havaittavissa?

Pääsetkö toteuttamaan itseäsi ja hyödyntämään osaamistasi? Myös etenemismahdollisuuksien puuttuminen nakertaa työniloa kummasti.

Vastasitko useampaan kohtaan myöntävästi? Malta silti vielä hetki, nyt ei heti kannata rynnätä rustaamaan hakemuksia. Työelämävalmentaja Sylvaine Pascual kehottaa muotoilemaan mahdollisimman tarkasti sinua kiusaavan ongelman. Jos töissäsi on vikana ”lähinnä kaikki” on ratkaisun löytäminen mahdotonta. Kun löydät todellisen syyn työnilosi katoamiselle, olet jo oikeilla jäljillä. Esimerkiksi hyiset välit yksittäiseen työkaveriin voivat saada sinut kuvittelemaan, ettei mikään työssäsi ole kohdallaan.

Lähde: La Solution Est En Vous, Ithaque Coaching

Lue myös:

Mies, kiinnitä näihin asioihin huomiota työpaikalla

Oletko ujo ja syrjäänvetäytyvä? Näin saat äänesi kuuluviin työpaikalla

Näistä asioista kannattaa valehdella työhaastattelussa

Tutkimus: Onnellinen työntekijä on tehokkaampi

Päivitä lahjapolitiikkasi, vältä nolot tilanteet ja kierrä krääsä. 

Joululahjoissa pitäisi olla kyse antamisen ilosta, ja vähän saamisenkin. Todellisuus voi kuitenkin olla toinen.

Moni meistä elää yltäkylläisyydessä, jossa jo omien lahjatoiveiden keksiminen tuottaa todellista päänvaivaa, puhumattakaan muille annettavien lahjojen ideoimisesta. Toisaalta lahjojen antaminen ja saaminen ovat mukavia perinteitä – ja jos tietää joka tapauksessa saavansa lahjoja, tuntuu kiusalliselta olla hankkimatta toisille lahjoja. 

Mikä siis neuvoksi? Me Naisten kootut lahjaratkaisut:

1. Tee kahdenvälinen lahjattomuussopimus

Itsestäänselvin ratkaisu lahjaongelmaan on tietysti se, että sovitaan yhdessä lahjattomuudesta aikuisten kesken. Pahan joulustressin tai -hullaantumisen kouriin joutunut ihminen ei kuitenkaan välttämättä ole paras tyyppi pitämään sopimusta. Niinkin on käynyt, että lahjattomuuspolitiikka on päättynyt aatonaattona tulleeseen ”ostetaan sittenkin”-tekstariin ja viime hetken kaupparalliin.

Jos lahjattomuuspolitiikkaa haluaa yrittää, sopimus lahjattomuudesta on parasta tehdä kunkin lahjottavan kanssa erikseen ja niin, ettei kummallekaan jää epäselvyyttä siitä, aikooko toinen kuitenkin ostaa ”ihan vain jotakin pientä”.

2. Hyväksy lahjaralli

Lahjaton joulu on taistelua valtavia markkinavoimia vastaan, ja siksi vaikeaa. Joskus vähiten stressaava ratkaisu voikin olla se, että yksinkertaisesti ostaa ne lahjat, tyynesti ja hyvissä ajoin. Jos et siedä kiusallisia tilanteita, tämä on ratkaisusi. 

3. Määrittele lahjojen arvo

Rahaa ja hermoja säästävä vaihtoehto on sopia, että aikuiset voivat ostaa toisilleen vaikkapa korkeintaan kymmenen euron arvoiset lahjat. Näin ne, jotka nauttivat lahjojen valitsemisesta, pääsevät toteuttamaan itseään, mutta kukaan ei joudu totaaliseen vararikkoon. Samalla kierretään nolot tilanteet, joissa lahjojen arvot ovat aivan eri sfääreistä. 

4. Huolehdi vain omista sukulaisistasi

Heteroparisuhteessa saattaa käydä niin, että naisesta tulee vaivihkaa perheen lahjavastaava, joka askartele kortit, hoitaa viemiset kyläpaikkaan ja ostaa lahjat miehenkin sukulaisille. Jos nautit lahjojen hankkimisesta, tilanne on vain positiivinen.

Jos taas lahjashow stressaa tai kaukaisemmille sukulaisille on vaikea ideoida mieleisiä lahjoja, on viisainta sopia, että kukin perheenjäsen huolehtii oman sukunsa lahjomisesta – silläkin uhalla, että puoli sukua ei tänä jouluna saa lahjoja. Lahjanvaihtotilanteen vaatima pokerinaama kehittyy kyllä pikkuhiljaa. 

5. Lahjo ruualla

Vaikka ruokalahja ei olisi saajan lempimakua, se ei ainakaan jää nurkkiin pyörimää ikuisiksi ajoiksi. Mitä omatekoisiin lahjoihin tulee, syötävällä lahjalla on helpompi miellyttää vastaanottajan makua kuin vaikka itse askarrellulla sisustusesineellä.

6. Luo lahjarutiineja

Yllätykset ovat kivoja, mutta mukavaa on sekin, että saa jotakin käyttökelpoista, vaikkakin vähän varman päälle pelattua. Kirjallisuuden ystävä ilahtuu melko varmasti Finlandia-palkinnon voittaneesta romaanista, puku päällä työskentelevä solmiosta ja vilukissa villasukista. 

7. Kisaile huumorilahjoilla

Joululahjan metsästäminen voi olla hauskaa, jos päämääränä on löytää jotakin hassua: tajuttoman kruusattu joulukuusenkoriste, erikoisen ruma kynttilä tai höpsösti kuvioidut sukat. Huumorilahja toimii parhaiten silloin, kun tiedät saavasi myös vastalahjaksi jotakin hassua. 

8. Valitse yhden lahjan politiikka

Jos vietät joulua porukassa, jossa on useita aikuisia, yhden lahjan politiikka aikuisten kesken voi olla hyvä idea. Lahjojen määrä pysyy helposti hanskassa, kun suoritetaan arvonta, jossa jokainen saa yhden lahjansaajan huolehdittavakseen. Aattona lahjat voi avata yksitellen, jolloin kunkin lahjanantajan mielikuvitusta päästään ihastelemaan.

Vuosi 2017 toi mukanaan paljon hyvää – tai noh, ainakin se toi Suomen kieleen paljon uusia sanoja. Testaa, kuinka monta myös Kielitoimiston sanakirjaan tänä vuonna poimituista sanoista sinä tunnista!