Ello-nimiseen palveluun pääsee vain kutsulla. Sitä odotellessa, palvelu pyytää levittämään manifestiaan. Kuvakaappaus: Ello.co
Ello-nimiseen palveluun pääsee vain kutsulla. Sitä odotellessa, palvelu pyytää levittämään manifestiaan. Kuvakaappaus: Ello.co

Uusi Ello-niminen sosiaalinen media kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta.

Ei mainoksia. Eikä pelkoa siitä, että tietosi kaupattaisiin mainostajille. Uusi sosiaalisen median palvelu, Ello, kuulostaa jopa liian hyvältä ollakseen totta.

Anti-Facebookiksi profiloitunut sosiaalinen media houkuttelee Facebookin muutoksiin ja mainoksiin kyllästyneitä käyttäjiä lupaamalla, ettei käyttäjä ole heille "tuote". Viimeksi Facebookin käyttäjät tuohtuivat siitä, että Facebook vaatii kaikkia – myös taiteilijoita – käyttämään omaa nimeään.

Tähän mennessä Ellon suosio on noussut nopeasti. Vox.com-sivuston mukaan se sai viime viikolla yli 30 000 kutsupyyntöä tunnissa. Tosin nopea suosio johti myös siihen, että palvelu päätti lopettaa hetkeksi kutsujen jakamisen. Tämä taas johti siihen, että kutsuja alettiin kaupata EBayssa jopa 150 dollarin hintaan.

Vaikka Ellon idea tuntuu käyttäjän kannalta ylevältä, beetatestausvaiheessa oleva palvelu kärsii Mashable-sivuston mukaan bugeista. Lisäksi PC Word -sivustolta selviää, että Ello kerää käyttäjistä "jonkin verran dataa" ja jakaa niitä "joissakin tilanteissa". Tosin käyttäjä voi itse rajoittaa tietojen keruuta älä seuraa -toiminnolla.

Eikä Elloon myöskään pääse noin vain. Se kertoo hyväksyvänsä uusia käyttäjiä "pienissä ryhmissä". Sillä välin palvelu lähestyy kutsua anelevaa sähköpostilla, jossa se kehottaa levittämään manifestiaan.

Lue myös:

Faceook oli ennen parempi

Laske, kuinka paljon aikaa olet tuhlannut Facebookissa

Tinderissä tavannut pari: Näin käytät Tinderiä oikein

Laulaja Nina Tapio erosi Ada Forsbergin isästä tyttären ollessa yhdeksänvuotias. – Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina sanoo.

Sekä Nina Tapio, 45, että tytär Ada Forsberg, 20, ovat parhaillaan unelma-ammateissaan: Nina laulajana, Ada sirkustaiteilijana. Ada kiertää Sirkus Finlandian ilma-akrobaattina ympäri Suomea. Nina laulaa Jean S. -yhtyeen toisena solistina ja valmistautuu ensi keväänä esitettävään Mamma Mia! -musikaaliin.

– Kun on kasvanut taiteilijaelämää seuraten, sitä pitää ihan tavallisena, toisen polven taiteilija Ada kertoo.

Myös hänen isoäitinsä Irma Tapio on laulaja.

Peittely on pahinta

Adan ja kolme vuotta nuoremman Elsan isä on Martti Forsberg. Nina ja Martti tutustuivat jo kymmenvuotiaina luokkakavereina ja alkoivat seurustella parikymppisinä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt. He erosivat Adan ollessa yhdeksänvuotias.

– Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan. Ennen eroa muistan kysyneeni äidiltä, onko kaikki hyvin? Olin jo sen ikäinen, että ymmärsin eron olleen vanhemmilleni paras ratkaisu, Ada miettii.

”Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan.”

Nina huomauttaa, että lapset näkevät väkisinkin, mitä vanhempien välillä on meneillään.

– Peittely on pahinta, mitä heille voi tehdä. Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina huomauttaa.

Sittemmin Nina avioitui pastori Reijo ”Reka” Kontion kanssa. Viisi vuotta sitten Ada sai velipuolen, Vilhon. Sisaruksilla on 15 vuotta ikäeroa.

– Kun kuulin saavani pikkuveljen, aloin itkeä ilosta. Suhde Vilhon kanssa on aina toiminut, ja olen pystynyt auttamaan äitiä lastenhoidossa. Olen vahtinut Vilhoa iltaisin ja välillä öisinkin, Ada kertoo.

Lue Ninan ja Adan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Näyttelijä Sanna Stellanin puoleentoista vuoteen on mahtunut vauva, pako hometalosta, avioero ja uusi mies. – Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen, hän sanoo.

Kesän lopussa eronnut näyttelijä Sanna Stellan, 43, on löytänyt uuden rakkauden.

– Juuri nyt olen tosi onnellinen, sillä olen tavannut uuden miehen ja olen rakastunut, hän kertoo.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana Sannan elämässä on tapahtunut paljon: Sanna sai kolmannen lapsensa, ja samoihin aikoihin kotitalosta löytyi hometta, joka ajoi perheen pitkään evakkoon. Elokuun lopussa Sanna ilmoitti Facebookissa pitkän avioliittonsa päättyneen.

– Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen. Ikuisena romantikkona uskon rakkauteen. Ajattelen, ettei kaikkea elämässä voi selittää tieteellä, eikä varsinkaan sitä, miksi jotkut ihmiset saatetaan yhteen, hän kertoo.

Harkittu ero

Sannan ja hänen entisen miehensä avioeroon ei päädytty helposti.

– Eropäätöstä tehtiin pitkään. Teimme paljon töitä suhteemme pelastamiseksi muun muassa pariterapiassa. En missään nimessä koe epäonnistuneeni, vaikka erosin, Sanna kertoo.  

Vanhempien ero tuntuu rankalta ratkaisulta, kun nuorin lapsi on vasta vauvaikäinen. Sanna kuitenkin ajattelee, että lapset tulevat maailmaan silloin, kun niiden kuuluu.

– Vauvoja on putkahdellut maailmaan ihan kaikissa olosuhteissa. Se ei vaadi täydellistä elämäntilannetta. Meidänkin kuopus oli ehdottomasti haluttu lapsi, Sanna sanoo.

Mitä Sanna kertoo eronsa syistä? Mitä kaikkea äitiys on Sannalle opettanut? Mikä Siskonpedin hahmoista on Sannan suosikki? Lue lisää Me Naisten numerosta 42/2017.