Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Ihoon tatuoidulla puolipisteellä on tärkeä viesti kerrottavanaan.

Tatuointi trendit tulevat ja menevät. Männävuosina lähes jokaisen reiskan rannetta, olkavartta tai hartiaa koristi tribaalikuvio. Sitä seurasivat mietelauseet, lintukuviot ja enkelinsiivet.

Nyt yhä useamman iholta löytyy pieni puolipisteen merkki.

Piskuinen kuvio ei kuitenkaan ole pelkkä trendi, vaan se kertoo tärkeää viestiä.

Puolipistetatuointi sai alkunsa sosiaalisessa mediassa vuonna 2013 kännistyneesta Puolipiste-projektista. Projektin avulla on tarkoitus tukea ja tarjota toivoa ja rakkautta mielenterveysongelmien ja itsetuhoisten ajatusten kanssa kamppaileville.

Suomen kielessä puolipistettä käytetään lauseiden erottamiseen silloin, kun pilkku tuntuu liian tehottomalta ja piste liian voimakkaalta välimerkiltä.

Puolipiste valkoitui projektin tunnukseksi, koska kirjailijat käyttävät välimerkkiä silloin, kun olisivat voineet lopettaa kirjoittamansa lauseen, mutta päättäävätkin jatkaa sitä. Tatuointi symboloi mielenterveysongelmiin liittyvää kamppailua ja niistä selviytymistä.

Myös näillä tatuoinnella on merkitys

Kolme pistettä
"Mi vida loca" eli "hullu elämäni". Tämä tatuointi löytyy tyypillisesti silmäkulmasta tai kädestä, ja ne viestivät kantajansa villistä elämäntyylistä.

Kyynel
Perinteisesti kyyneltatuointi silmäkulmassa on kertonut murhasta. Nykyään kuviolla on muitakin merkityksiä, kuten läheisen ihmisen kuolema.

Viisi pistettä noppakuvion muodossa
Neljä reunapistettä kuvastavat vankilan seiniä ja keskelle jäävä piste tuomiotaan istuvaa ihmistä. Eli tatuointi vihjaa vankilassa vietetystä ajasta.

Perhonen
Perhonen kuvastaa niin kehityskaarta, vapaudenkaipuuta kuin turhamaisuutta ja kauneuden väliaikaisuuttakin.

Kello
Myös kello on tyypillinen vankilatatuointi. Viisarit osoittavat tuomion pituutta, ja jos kellossa ei ole viisareita, se kertoo elinkautistuomiosta.

Lähde: RIP Bird
 

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.