Lost in Translation -elokuvassa (2003) Charlotte (Scarlett Johansson) potee melankoliaa, vaikka kaikki on periaatteessa hyvin. Kuva: Sandrew Metronome
Lost in Translation -elokuvassa (2003) Charlotte (Scarlett Johansson) potee melankoliaa, vaikka kaikki on periaatteessa hyvin. Kuva: Sandrew Metronome

Moni nainen on koko ajan hieman onneton, vaikka mikään ei ole varsinaisesti pielessä. Lue, mistä se johtuu ja mistä voi olla apua.

Asiat ovat ulkoisesti järjestyksessä: on läheisiä ihmisiä, kiinnostava työpaikka ja kivoja harrastuksia. Mutta silti oikein mikään ei huvita ja heräät harvoin onnellisuutta puhkuen. Kuulostaako tutulta?

Telegraph kirjoittaa lievästä surullisuudesta (low-level sadness). Siitä kärsivä ihminen ei ole varsinaisesti masentunut. Masentuneen on usein vaikeaa saada asioita aikaiseksi ja mielihyvää asioista, jotka olivat ennen tärkeitä. Masennukseen liittyy usein myös esimerkiksi voimattomuutta, itkuisuutta, väsymystä, lihomista tai laihtumista ja jopa itsemurha-ajatuksia. Lievä surullisuus hiipii sen sijaan koko ajan taustalla. Se ei vie kaikkia voimia, mutta vaivaa. Tunne ei johdu ikävästä tapahtumasta, kuten erosta tai läheisen kuolemasta, vaan kulkee koko ajan mukana.

Naisten ongelma?

Telegraphin haastattelema Katie (nimi muutettu) sanoo olleensa samanlainen koko ikänsä. Hän on oppinut peittämään alakulonsa varsinkin työpaikalla. Suru iskee pahiten yksin ollessa.

"Monet näistä naisista ovat menestyneitä työssään ja hyvissä parisuhteissa, eikä heillä ole taloudellista hätää."

Katien tarina on tuttu Telegraphin haastattelemalle terapeutille Hilda Burkelle.

– Monet näistä naisista ovat menestyneitä työssään ja hyvissä parisuhteissa, eikä heillä ole taloudellista hätää. He vain potevat eksistentiaalista ahdistusta, joka ilmenee suruna, hän sanoo.

Burke ei osaa sanoa, kokevatko naiset tällaista surullisuutta enemmän kuin miehet, kuten vastaanotolla vaikuttaa. Voi olla kyse myös siitä, että naiset ovat miehiä tottuneempia puhumaan tunteistaan.

Vanhat ovat onnellisempia

Yhdeksi lievän surullisuuden aiheuttajaksi voi epäillä sosiaalista mediaa, joka antaa turhan ruusuisen kuvan muiden onnellisuudesta.

Yli 65-vuotiaat myös hyväksyvät surun nuorempia paremmin.

Psykologian professori Laura Carstensen arvioi TED-puheessaan, että yli 65-vuotiaat ovat onnellisempia kuin nuoremmat. Carstensenin mukaan he myös hyväksyvät surun nuorempia paremmin.

Toisaalta jotkut vain ovat luonnostaan melankolisempia kuin toiset, kuten psykiatri Mo Zoha kertoo Telegraphille.

Kokeile kiitollisuuspäiväkirjaa

Lievään suruun auttavat Zohan mukaan samanlaiset asiat kuin stressiin: riittävä uni, liikunta ja tauon pitäminen tekniikkahärveleistä. Myös meditaatiosta ja mindfulness-harjoituksista voi olla apua. Helppo kikka voi olla pitää kiitollisuuspäiväkirjaa, johon listaa elämässään hyvin olevia asioita.

Kannattaa myös tiedostaa, mikä tekee surulliseksi. Moni ahdistuu esimerkiksi helposti pimeänä vuodenaikana tai sunnuntaina. Kun ymmärtää, miten oma keho ja mieli toimivat, on helpompi käsitellä tunteitaan ja järjestää elämäänsä niiden mukaan. Esimerkiksi iltavirkku voi yrittää sopia stressaavia kokouksia mieluummin iltapäivään kuin aamuun ja sunnuntaiahdistusta voi lievittää tekemällä silloin lempijuttujaan.

Jatkuva pieni melankolisuus ei välttämättä ole asia, josta varsinaisesti toipuu. Se saattaa olla luonteenpiirre, jonka hyväksyy ja jonka kanssa oppii elämään.

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00