Se työhaastattelu menee takuulla penkin alle. Kuva: Shutterstock
Se työhaastattelu menee takuulla penkin alle. Kuva: Shutterstock

Asennon oikaiseminen saattaa auttaa skarppaamaan.

Kädet tärisevät, posket punoittavat, jalat haluavat juosta pakoon.

Hermostuminen ennen h-hetkeä on ihan luonnollista, mutta silti niin rasittavaa. Ratkaisu epävarmuuden ja vapinan hallintaan on kuitenkin aivan yksinkertainen.

Professori Amy Cuddy Harvardin yliopistosta esittää, että vartalon asentoa muuttamalla saa hetkessä lisää itsevarmuutta. Cuddyn vinkit on suunnattu nimenomaan naisille, sillä naisilla on luontainen taipumus tehdä itsestään pienempiä kuin ovat.

Riittää, että tarkkailee miesten ja naisten käyttäytymistä julkisissa. Siinä missä naiset matkustavat jalat supussa laukku tiukasti sylissään, näkee miehiä istumassa jalat harallaan, tilaa ottaen. Toisin sanoen naisten kehonkieli on usein sulkeutuneempi kuin miesten, minkä vuoksi myös naisten hermostuneisuus voi olla yleisempää.

Cuddin mukaan itsevarmuutta lisäävät testosteronitasot voivat nousta peräti 20 prosenttia, jos istuu tai seisoo tietyllä tavalla. Kun ottaa mahtipontisen, miehisemmän asennon, myös mieli voimaantuu. Jos taas keho on painunut lysyyn, on fiiliskin epävarma ja voimaton.

Tee näin

Hartiat taakse

Pyöräytä hartiat taakse ja ota hyvä ryhti. Säilytä keskivartalossa pito, jolloin ryhti pysyy.

Ota tilaa

Pidä kädet ja jalat hieman leveämmällä, kehosi keskilinjan ulkopuolella. 

Katse ylös

Liian tiukka katsekontakti ei välttämättä ole hyvästä, vaan voi tuntua epäaidolta. Esimerkiksi työhaastattelutilanteessa vilkaisu ylöspäin silloin tällöin antaa aidon ja itseluottamusta huokuvan vaikutelman. Alaspäin vilkuilu puolestaan viestii alistuneisuudesta.

Hymyile

Etenkin ensitapaamisilla, kuten työhaastattelussa tai treffeillä, vastapuoli tarkkailee, miten lämpimältä toinen vaikuttaa. Paras keino viestiä lämpöä on tietysti hymy. Jos se tuntuu pakotetulta, voit testata erikoista kikkaa ennen kohtaamista: Ota kynä hampaidesi väliin vaakatasossa ja pidä siinä pari minuuttia. Lihakset suun ja silmien ympärillä keskittyvät hymyasentoon.

Sormet sojossa

Paina kämmenet pöydällä edessäsi toisiaan vasten siten, että sormet osoittavat kattoon. Anna sormenpäiden nojata toisiinsa ja levitä kämmeniä kauemmas toisistaan. Anna hartioiden rentoutua. Tämä asento viestii vastapuolelle itsevarmuutta.

Älä kyyristele

Älä tuijota kännykkää tai tablettia juuri ennen tärkeää tapaamista. Silloin asento painuu kasaan ja itsevarmuus hupenee. Jos tekee kuitenkin mieli räplätä puhelinta, kannattaa säilyttää ryhdikäs asento pitämällä kännykkää silmien tasolla. Niin hölmöltä kuin asento näyttääkin, takaa se itsevarmemman asenteen.

Työpaikalla itsevarma fiilis säilyy, kun istuu tai seisoo ryhdikkäästi pöytäkoneella eikä kyhjötä esimerkiksi tabletin äärellä.

Puhu rauhallisesti

Kun asento on hallussa, on puhuminenkin helpompaa. Rauhallisemmin ja hieman matalammalla äänenpainolla puhuminen luo vakuuttavuutta ja pitää rentona. Kun asento painuu kasaan, tulee puheestakin pinkeämpää ja nopeampaa – hermostuneemman kuuloista.

Älä hipelöi hiuksiasi

Suortuvien näpertely tai niskan hierominen ovat merkkejä epävarmuudesta. Pidä kädet poissa pään seudulta ja anna niiden levätä esimerkiksi pöydällä.

Lähde: Daily Mail

Veljeni vartija -leffassa nähdään kliseistä rapkuvastoa ja tahattoman koomisia rakkauskohtauksia. Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien, kirjoittaa Me Naisten elokuvakriitikko Martta Kaukonen.

Cheekistä kertova uutuusdraama Veljeni vartija on vuoden huonoimpia elokuvia. Katsojan täytyy rakastaa Cheekiä todella antaumuksella pitääkseen elokuvasta.

Elokuvan kehnous yllättää. Ohjaaja JP Siili on nimittäin ohjannut yhden maamme parhaimmista nuorisodraamoista, Hymypojan. Toinen yllätys on se, miten Antti Holman kaltainen taituri voi hutaista näin onnettoman suorituksen. Holma tekee kaksoisroolin Cheekinä eli Jare Henrik Tiihosena ja hänen kaksoisveljenään Jere Tiihosena. Veljeksiä pikkupoikina ja yläasteikäisenä näyttelevät eri näyttelijät. Holma hyppää kaksosten rooleihin jo, kun he ovat teini-ikäisiä. 35-vuotias mies ei tosin vain väänny teiniksi.

Elokuvassa on kaikki pielessä rakenteesta lähtien. Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen. Omituinen ratkaisu, joka ei toimi. Ja kun filosofointi on vielä yhtä latteaa kuin Facebookissa jaettavat aforismit, katsoja punastuu myötähäpeästä.

Cheek käy läpi elämäänsä puhuen itsekseen.

Holma tosiaan näyttelee kumpaakin veljeksistä. Maailmallahan näitä kaksoisrooleja on jo nähty. Viimeksi kohistiin Brian Helgelandin ohjaamasta rikoselokuvasta Legend, joka kertoi brittiläisistä Krayn gangsteriveljeksistä Ronniesta ja Reggiestä. Tom Hardy hoiti kaksoisroolin suvereenisti.

Nyt katsoja pääsee ihmettelemään, riittääkö meillä tekniikka kaksoisroolin toteuttamiseen. Parhaiten sitä pääsee arvioimaan kohtauksissa, joissa veljekset ottavat fyysisesti mittaa toisistaan. Ja onnistuuhan se.

Tahattoman koomiset rakkauskohtaukset

Rapskeneä kuvataan kliseisesti. Kuvasto on suoraan rapvideoista: bileitä, nopeita autoja ja veneitä, kauniita naisia ja samppanjaa. Aivan kuin kesällä ensi-iltansa saaneessa Benny Boomin ohjaamassa Tupac Shakurin elämäkerrassa All Eyez On Me. Vaikutelma on niin korni, että naurattaa. Tahattoman koomisia ovat myös elokuvan rakkauskohtaukset. Ne ovat tukehtua omaan pateettisuuteensa. Mitään oma tai ennen näkemätöntä elokuvasta on turha etsiä.

Kuvasto on suoraan rapvideoista.

Dialogi ei taivu teinien suuhun. Mukaan on toki siroteltu teinislangia ja rapsanastoa. Niitä lukuun ottamatta Cheek puhuu kuin keski-ikäinen mies.

Elokuva raastaa myös sisäinen ristiriita. Jare ja Jere kuvataan jo yläasteikäisistä väkivaltaisiksi. Väkivaltaa kuvataan ihannoiden, eikä leffan lopussa nähtävä väkivallan vastainen saarna tunnu kovin vakuuttavalta.

Kaiken kaikkiaan elokuva antaa Cheekistä vastenmielisen kuvan. Se tuskin on ollut elokuvantekijöiden tarkoitus.

Veljeni vartija * 1/2

Ensi-ilta 31.1.2018.

Katso elokuvan traileri:

Brittihovissa on hämmentävä kihlajaissuma. Erikoisesta hääeleganssistaan parhaiten tunnettu prinsessa Eugenie avioituu Jack Brooksbankin kanssa loppuvuodesta, mutta ihaninta tässä uutisessa on kosintatapa. Se oli kuin elokuvista.

Prinssi Andrew'n ja tämän entisen kohuvaimon Sarah Fergusonin nuorempi tytär prinsessa Eugenie, 27, astelee pian kohti alttaria.

Hovi tiedotti eilen, että Eugenie ja yökerhonomistaja Jack Brooksbank, 29, ovat sinetöineen seitsemän vuoden suhteensa.

Nuoripari meni kihloihin aiemmin tässä kuussa vieraillessaan Nicaraguassa. 

BBC:n haastattelussa kaksikko paljastaa, että kosinta oli juuri prinsessalle sopiva, siis vähintäänkin täydellinen.

Herra Brooksbank oli polvistunut kosimaan rakastettuaan tulivuori (!) taustanaan. Juuri ennen kosintaa kaksikko oli katsellut järvelle ja ihastellut sen ylle lankeavaa auringonlaskua.

– Järvi oli niin kaunis. Ja se auringonlaskun kajo oli erilainen kuin mikään ennen näkemäni. Olin juuri sanonut ääneen, että tämä on uskomattoman hieno hetki. Ja sitten hän täysin yllättäen kosi! Se oli täydellistä, prinsessa Eugenie kertoi BBC:n haastattelussa. 

Täydellinen kosinta viimeisteltiin täydellisellä sormuksella, jossa komeilee punertava Padparadscha-safiiri timanttiryppään keskellä. Häät pidetään loppuvuodesta, jolloin prinssi Harryn ja Meghan Marklen keväthäistä on ehtinyt kulua jo tovi.

No, prinsessa Eugenie ansaitsee onnensa. Edellisen kerran, kun hän nousi laajemman yleisön tietoisuuteen vuonna 2011, tilanne oli vähemmän mairitteleva.

Prinssi Williamin ja Katen häissä prinssin serkkujen Beatricen ja Eugenien vitsailtiin näyttävän aivan Tuhkimon pahoilta sisarpuolilta Anastasialta ja Drusellalta. 

Onneksi näissä 2000-luvun moderneissa prinsessasaduissa myös pahat sisarpuolet löytävät onnen!

Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos
Prinsessa Beatricen ja hänen siskonsa prinsessa Eugenien kuninkaallinen häätyyli herätti hilpeyttä vuonna 2011. Kuva: MV Photos