Tämä näkymähän sieltä omalta kesämökiltä sitten avautuu. Ainakin suomalaisille. Kuva: Shutterstock
Tämä näkymähän sieltä omalta kesämökiltä sitten avautuu. Ainakin suomalaisille. Kuva: Shutterstock

Kansallisuuskysymykseen löytyy varmuus, kun vastaat rehellisesti – siis hyvin suomalaisesti – seuraaviin väittämiin.

Nyt kaikki suomalaiset kuulolle! Koska me rakastamme maatamme, mikä tahansa Suomi-maininta mediassa saa terveen punan poskille ja rinnan rottingille.

Viime viikolla matkasivusto Matador julkaisi sivuillaan suomalaisen toimittajan kirjoittaman 13 kohdan listan heille, jotka eivät ole aivan varmoja, ovatko suomalaisia. Okei, ehkä lista oli oikeasti tarkoitettu tietoiskuksi ulkomaalaisille, mutta mehän sen löysimme. 

Tällä hetkellä jutun on jakanut Facebookissa yli 22 000 ihmistä. Veikkaamme, etteivät he ole ruotsalaisia, norjalaisia tai venäläisiä. Mehän siellä olemme asialla!

Toimittajan kolmentoista kohdan lista näytti reippaasti tiivistäen tältä:

1. Rakastat ruisleipää.

2. Et enää jaksa välittää siitä, että alkoholi maksaa maltaita. (Ja kun se ei maksa ulkomailla, olet onnesta soikeana.)

3. Mietit pakonomaisesti sitä, mitä muualla maailmassa sinusta, suuresta suomalaisesta, ja maastasi ajatellaan.

4. Rajanaapurimaasi on Venäjä, muttet ole koskaan käynyt siellä.

5. Tätä mieltä olet: Muumit rulaa!

6. Englantisi on surkeaa ja pyytelet sitä anteeksi kaikilta.

7. Taannoinen ALS-jäävesihaaste ei tehnyt sinuun vaikutusta, koska karpaasina kylvet jatkuvasti jääkylmässä avannossa.

8. Urheilulajeista ainoastaan jääkiekko kiinnostaa.

9. Talvi koittaa joka vuosi, ja joka vuosi jaksat valittaa siitä.

10. Ainoa oikea tapa tutustua ihmiseen on vetää hänen kanssaan täyslärvät.

11. Kesämökki, sellainen on oltava.

12. Pilkkaat ruotsalaisia, mutta ihailet heitä salaa.

13. Kassajonossa edessäsi saattaa jonottaa entinen presidentti. Se on aivan normaalia täällä tavistalliaisten pohjoisessa.

Vastasitko kaikkin kyllä? Onneksi olkoon, olet syntynyt ja asunut elämäsi Suomessa.

Entä jos olisinkin ollut meksikolainen? Sellaisenkin listan Matadorin toimittajat ovat koonneet. Jos ymmärrät jutun kymmenen fraasia, kotipaikkasi löytyykin maapallon toiselta kolkalta.

Hyvä ja kotimaastaan ylpeä suomalainen on huomannut nämäkin:

Suomalainen valistusvideo kerää taas kehuja – jopa Ashton Kutcher huomasi

Ismo Leikola matkalla maailman hauskimmaksi – katso finaalin huippusuoritus

Youtube-julkkis Sara Forsbergin Hollywood-leffa paljastui – vastanäyttelijä hehkuttaa

Mitä tehdä, kun netti ei toimi? No, mitäpä muutakaan kuin jäädä koukkuun dinopeliin!

Kyllähän se harmittaa, jos netti ei toimi. Internet-selaimen näyttäessä yhtäkkiä virheilmoitusta kädet alkavat väkisin vähän hiota. Mitä tässä nyt pitäisi tehdä, kun pääsy interwebsiin on yhtäkkiä evätty?

Yksi vaihtoehto on tyytyä kohtaloonsa. Laittaa puhelin tai tietokone syrjään ja jatkaa elämää.

Mutta jos internet pätkii käyttäessä Googlen Chrome -selainta, varsin loistokas vaihtoehto on pelata dinopeliä!

Sellainen vinkeä asia on nimittäin piilotettu Chromen ”Ei internetyhteyttä”-virheilmoituksen taakse. Ilmoitus tunnetaan myös vähemmän seksikkäällä nimellä ERR_INTERNET_DISCONNECTED.

Dinopeliin käsiksi pääseminen on varsin helppoa niin puhelimella kuin desktop-koneellakin.

Puhelimella peli avautuu, kun painaa sormella virheilmoituksen pikselistä dinosaurusta. Tietokoneella peliin pääsee painamalla välilyöntiä. 

Pelin startattua dino alkaa kipittää hurjaa kyytiä eteenpäin kohti kaktuksia, joiden yli pelaajan on tarkoitus loikkia. Kaktuksen yli voi loikata painamalla puhelimen näyttöä. Tietokoneella saurusta ohjaillaan välilyönnillä ja nuolinäppäimillä.

Dino juoksee ja...
Dino juoksee ja...
...dino loikkaa!
...dino loikkaa!

Google-saurus kipittää kohti kaktuksia koko ajan vauhdikkaammin. Jos dino osuu kaktukseen, peli alkaa alusta. Tietyssä vaiheessa peliä mukaan lentää myös lentoliskoja, joita dinosauruksen pitää väistellä henkensä pitimiksi.

Tässä vielä havainnollistava giffi:

Pelin tarkoituksena on pitää dino hengissä mahdollisimman kauan. Dino on luotu ikiliikkujaksi, joten peliä voi periaatteessa pelata loputtomiin. Käytännössä dino alkaa kuitenkin lopulta liikkua niin nopeasti, ettei ihmisen reaktiokyky riitä enää suojelemaan dinoa kaktuksilta.

Peli on hämmentävän yksinkertainen. Ja ehkä juuri siksi niin koukuttava!

Peli on koukuttanut satojatuhansia sen pariin sukeltaneita jo muutaman vuoden ajan. Mikään uusi Chromen ominaisuus dinopeli ei nimittäin missään nimessä ole. Saurus on piileskellyt Chromen virheilmoituksesta jo vuodesta 2014 saakka.

Syksyllä 2018 peli on noussut uudelleen otsikoihin, koska peliin tehtiin syyskuun alussa päivitys. Nyt dino saa pelin alkutaipaleella päähänsä juhlahatun!

Dino juhlii!
Dino juhlii!

Dino sai hatun päähänsä, koska täytti syyskuun alussa 4 vuotta. Hattu ei jäänyt Googlen ainoaksi tavaksi muistaa synttärisankaria. Merkkipäivän kunniaksi Google paljasti vastauksen monia askarruttaneeseen kysymykseen: miksi pelissä jolkottaa nimenomaan dinosaurus?

– Dinosaurus leikittelee ajatuksella siitä, että palaamme ”esihistorialliseen aikaan”, kun emme pääse verkkoon, kertoi Sebastien Gabriel, yksi pelin kolmesta kehittäjästä.

Tänään alkavassa Love Island Suomi -sarjassa joukko kauniita ja komeita nuoria sinkkuja muuttaa Espanjan Marbellaan hulppeaan villaan nauttimaan toisistaan ja etsimään sitä oikeaa.

IS TV-LEHTI: Kahvipöydissä riittänee syksyllä ihmeteltävää, kun Briteissä kohusta toiseen edennyt huippusuosittu Love Island -tosi-tv-sarja saa suomalaisversionsa. Sitä juontava missikaunotar Shirly Karvinen on ohjelmasta täpinöissään.

– Tässä on tulossa jotain tosi erilaista, kuin Suomessa on koskaan ennen nähty. Realityja toki on ollut, mutta tämä on ihan omaa kastiaan – vähän niin kuin realitysarjojen Louis Vuitton, täysin omanlaisensa, hän hehkuttaa.

Joukko kauniita ja komeita nuoria sinkkuja muuttaa Espanjan Marbellaan hulppeaan villaan nauttimaan toisistaan ja etsimään sitä oikeaa.

– Äärimmäisen hyvännäköisiä ja mielenkiintoisia persoonia on luvassa, Karvinen lupailee.

Kamerat seuraavat huvilan menoa jatkuvasti, ja Subilta sitä voi katsoa kuutena iltana viikossa tunnin verran. Lisäksi maanantai-iltaisin näytetään viikon koostejakso.

Briteissä sarjan tuorein kausi naulasi jopa yli neljä miljoonaa katsojaa illassa ruudun eteen. Kaudelle haki käsittämättömät 85 000 ihmistä.

Kohuja ja katsottavaa neljällä kaudella onkin riittänyt.

Miss Iso-Britannia Zara Holland joutui luopumaan kruunustaan muhinoituaan kameroiden edessä.

Seksin määrä on hämmästyttänyt. Sitä on nähty ohjelman brittiversiossa jopa niin, että kaverit ovat seuranneet ja kommentoineet naapurisängyiltä ja taputtaneet lemminnän jälkeen.

Miss Iso-Britannia Zara Holland joutui luopumaan kruunustaan muhinoituaan kameroiden edessä. Viime vuonna muuan pari päätyi itkien anelemaan jälkiehkäisypilleriä tuotantoyhtiöltä. Yhtiö suostui mutta antoi vihaisen mandaatin: se on ensi kerralla turvaseksiä tai talosta ulos.

Shirly Karvinen sanoo nauraen, että näin ei pitäisi Suomen versiossa käydä.

– Kyllä kannustimia suojattuun rakasteluun on. Näistäkin asioista on huolehdittu, juontaja kertoo.

Kohuja ja actionia hän uskoo suomalaiskaudelta löytyvän.

– Me suomalaiset osaamme kyllä räväyttää. Vanha uskomus, että me olisimme rajoittuneita ja hiljaisia ja omassa kuoressa, ei enää tänä päivänä pidä paikkaansa. Suomalaiset ovat avoimia, sosiaalisia ja rohkeita.

Tehtävänä rakkausrealityssa on pariutua ja selvitä parinsa kanssa kahdeksan viikkoa loppuun asti. Katsojat äänestävät suosikkipariaan, ja vähiten ääniä saavat joutuvat lähtemään. Voittajaparille on tiedossa 25 000 euron potti.

Big Brotherin ja Temptation Islandin sekoituksesta Love Islandin erottaa mobiilisovellus, jolla kotoa käsin pääsee ohjailemaan eloa villassa. Suosikkiparia myös äänestetään sovelluksella.

– Katsoja tulee olemaan isossa roolissa siinä, mitä huvilassa sinkkujen elämässä tapahtuu, Shirly Karvinen selittää.

Love Island Suomi, Sub klo 21.00