Näppituntuma on nyt todistettu oikeaksi: moni naisille suunnattu tuote on hintavampi kuin miehille tarkoitettua vastineensa.

Oletko jo äkännyt tämän kätevän rahansäästövinkin? Kauppaostoksilla kannattaa aina katsoa tuotteen väriä. Jos esimerkiksi haluamasi ihokarvahöylä nököttää hylyllä vaaleanpunaisessa pakkauksessa, tulet löytämään kaupasta vastaavan tuotteen todennäköisesti vielä halvemmalla. Silloin kyljessä tosin lukee ”for men”.

Gillette Venus Divine Sensitive -höylä maksaa Clas Ohlsonin nettikaupassa 14,99 euroa. Neljä vaihtopäätä härpäkkeeseen kustantaa 19,99 euroa. Yhteensä se tekee 34,98 euroa. Höylä on kauppiaan mukaan ”naisten höylä”, josta löytyy kolme terää ja vaaleanpunainen varsi.

Gillette Body for men -höylä puolestaan kustantaa 10,99 euroa. Neljän vaihtopäätä maksaa 14,99 euroa. Paketti maksaa siis yhteensä 25,98 euroa. Nimensä mukaan vekotin on suunnattu miehille. Siinä on kolme terää ja vihreä varsi.

Tuotteet ovat lähes identtiset keskenään. Paitsi että vaaleanpunainen, naisten tuote on 9 euroa kalliimpi.

Tonnin ero miehiin

Yllä oleva esimerkki ei ole ainoa. Ilmiö on ollut tiedossa jo pitkään ja englanninkielisillä alueilla sitä kutsutaan nimellä "pink tax" (vapaasti suomennettuna: pinkkivero). Nyt asiaa on kuitenkin myös tutkittu. New Yorkin kaupungin kuluttaja-asioista vastaava elin julkaisi aiheesta tutkimuksen joulukuussa.

Tutkimuksen tulokset kertovat suoraan, kuinka kallista on olla nainen Yhdysvalloissa. Sukupuolenmukainen hintajaottelu alkaa jo taaperoikäisenä. Vaaleanpunaiset leluversiot ovat usein kalliimpia kuin muunväriset.

Epätasaisen hinnoittelun vuoksi naiset maksavat Yhdysvalloissa ostamistaan tuotteista vuodessa yli 1 300 dollaria enemmän kuin miehet. Yksittäisen tuotteen kohdalla se tarkoittaa 7 prosenttia kovempaa hintaa kuin miehillä.

Hintaero ei lopu kosmetiikkatuotteiden piiriin, vaan koskee myös esimerkiksi peruspikeepaitoja. Tutkimuksessa kartoitettiin yli 800 tuotetta.

Mieti ensin, osta sitten

Tutkimuksen tulokset eivät ole suoraan rinnastettavissa Suomeen. Mutta jo pelkästään yllä oleva höyläesimerkki osoittaa, että täälläkin säästää pennosiaan, jos vertailee hintoja. Vaikka olisi nainen, ei välttämättä tarvitse ihokarvojensa ajamiseen pinkkiä vartta.

Annamari Sipilä kiteytti eilen ilmestyneessä Helsingin Sanomien kolumnissaan asian näin:

”Bränditön maailma olisi ikävä. Pitää olla valinnanvaraa ja kaunista turhuutta. Ei tyhmä ole se, joka kauppaa, vaan se, joka ostaa. Fiksu markkinoija ja fiksu kuluttaja ovat aina kilpasilla.

Vaaleanpunaisesta ei kannata silti maksaa. Tai jos maksaa, olkoon se jokaisen tietoinen valinta: pinkkiä turhuutta.”

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.