Minkähänlaisia kännipersoonallisuuksia tässä poppoossa luuraa? Kuva: Shutterstock
Minkähänlaisia kännipersoonallisuuksia tässä poppoossa luuraa? Kuva: Shutterstock

Kännipersoonallisuutesi voi olla hyvin erilainen kuin persoonallisuutesi selvin päin.

Tärkeitä tutkimusuutisia! Missourin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, että maailmassa lymyilee neljää erilaista kännipersoonallisuutta. Tutkimuksen mukaan jokainen on luokiteltavissa joko Hemingwayksi, Pähkähulluksi Professoriksi, Maija Poppaseksi tai Mr. Hydeksi sen mukaan, miten alkoholin nauttiminen vaikuttaa henkilön persoonallisuuteen.

Tällä testillä saat selville, minkälainen kännipersoonallisuus olet.

Ystäväsi pyytää sinua perjantai-iltana baariin. Ensimmäisen drinkin jälkeen todennäköisimmin:

A. Otat rennosti toisen.
B. Tunnelma alkaa kohota mukavasti. Rentoudut, ja tanssijalkasi alkaa vipattaa. Alat miettiä, uskaltautuisiko sitä jossain vaiheessa hieman tanssahtelemaan.
C. Olet kohtelias ja tarjoat myös kaverille toisen kierroksen.
D. Huomaat ensimmäisen juoman jo nousseen vähän päähän. Otat kuitenkin toisen.

Muutaman tuopillisen jälkeen mieliala on:

A. Hyvä, tavallinen. Muutama alkoholiannos ei näy sinussa ensinkään
B. Loistava! Tunnelmasi on katossa! Räpsit ryhmäselfieitä minkä kerkeät, ja pian jo ryntäät tanssilattialle.
C. Rauhallinen. Vessajonossa päästät ystävällisesti kiireisemmät eteesi ja tarjoat kaikille purkkaa.
D. Ärsyyntynyt. Baarimikko ärsyttää, portsari ärsyttää, seurakin ärsyttää. Kaikki yksinkertaisesti ärsyttää.

Toverisi kaataa paidalleen lasillisen siideriä tanssilattian tohinassa. Olette juoneet jo aika paljon. Sinä…

A. …ihmettelet, miten ihmeessä kaveri on niin kovassa tuiskeessa. Oma olosi on kerrassaan normaali.
B. …naurat, otat tilanteesta kuvan, yrität vähän auttaa kaveria ja jatkat bailaamista!
C. …alat huseerata kamun ympärillä. Ei muuta kuin vessaan paitaa pesemään!
D. …tuijotat tyyppiä murhaavasti. Sen siitä saa, kun pomppii liian lähelle sinun varpaitasi.

Kaverillesi tulee heikko olo, ja hän päätyy tyhjentämään vatsaansa pikkulan puolelle. Sinä…

A. …tilaat uuden juoman odotellessa, että tyyppi kokoaa itsensä. Olosi on edelleen tyystin normaali.
B. …symppaat kamuasi, mutta jatkat bilettämistä. Toisen pahan olon ei saa estää omaa hauskanpitoa!
C. …pitelet hänen hiuksiaan ja kuiskit korvaan lohdullisia sanoja.
D. …olet todennäköisesti itse se, joka on päätynyt oksentamaan.

Miten iltasi todennäköisimmin päättyy?

A. Juotuasi sopivasti ja pidettyäsi sopivasti hauskaa menet kotiin nukkumaan.
B. Iltasi ei pääty koskaan! Joraat, naurat ja hassuttelet vielä aamulla kuudelta.
C. Autat hieman liikaa juoneen kaverisi turvallisesti kotiin ja peittelet hänet sänkyyn. Sen jälkeen valmistat hänelle darra-aamiaisen valmiiksi, ennen kuin painelet omaan kotiin nukkumaan.
D. Päädyt putkaan sen jälkeen, kun olet itkenyt vessassa puoli tuntia, ja lopulta mäjäyttänyt ystävällisesti sinua auttanutta portsaria kuonoon.

Tulokset

Eniten A-vastauksia: Kännipersoonallisuutesi on Hemingway, eli et muutu juurikaan juodessasi alkoholia. Tähän ryhmään kuuluu suurin osa alkoholinkäyttäjistä. Persoonallisuustyyppi on nimetty kirjailija Ernest Hemingwayn mukaan, joka omien sanojensa mukaan kykeni juomaan litrakaupalla viskiä ilman humaltumista. Vaikka Hemingway oli enemmän tai vähemmän alkoholisti, tähän kategoriaan kuuluvat ovat ennemminkin niitä, jotka kykenevät hallitsemaan juomisensa. Hemingway-kännääjät hallitsevat motoriikkansa ja käyttäytyvät humaltuneinakin sulokkaasti.

Eniten B-vastauksia: Pähkähullu Professori olkoon tittelisi! Nimensä tämä kännipersoonallisuus on nimetty Eddie Murphyn legendaarisen roolihahmon mukaan, joka saattaa muuttua hetkessä hiljaisesta introvertista kovaääniseksi laumaeläimeksi. Alkoholi auttaa vapautumaan ja elämään hetkessä. Pähkähullut Professorit ovat juhlien sielu eivätkä pelkää känni-somettamista.

Eniten C-vastauksia: Olet juhlien ehdoton enkeli, toiselta nimeltäsi Maija Poppanen. Hääräät suloisena ja ystävällisenä ympäriinsä, etkä halua pahoittaa kenenkään mieltä. Mitä suurempi humala, sitä ihanampi olet. 

Eniten D-vastauksia: Muutut juodessasi yleensä huonompaan suuntaan, eli olet kuin ilmetty Mr. Hyde. Robert Louis Stevensonin pienoisromaanin hahmo on tohtori Jekyllin paholaismainen toinen persoona, joka piinaa kaikkia kanssaihmisiään. Muutut siis humalassa usein lähes vihamieliseksi tai saatat alkaa itkeä. Saatat myös suurella todennäköisyydellä päätyä putkaan tai sammua. 23 prosenttia alkoholia nauttivista kuuluu tähän ryhmään ja heistä kaksi kolmannesta on naisia.

Juttua muutettu 26.7.2015 klo 9.24: Otsikon kirjoitusvirhe korjattu.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.