Aamusta se alkaa: väärin elämisen kierre. Kuva: Shutterstock
Aamusta se alkaa: väärin elämisen kierre. Kuva: Shutterstock

Varmasti olet.

Pieni tarina arjesta.

Aamulla herään, riisun yöpaitana käyttämäni t-paidan pois ja vaihdan päivävaatteisiin. Paitsi että tästä se väärin eläminen sitten alkaakin. T-paita kuuluu nimittäin riisua sekunnissa ihan omanlaisellaan tekniikalla. Näin.

1. väärin: t-paita

T-paidan jälkeen keitän aamukahvit. Paitsi että keitän ne väärin! Olen toivoton tunari ja teen emämokan, kun kaadan vedet keittimeen kahvipannulla, mikä pilaa kahvin maun. Näin se kahvi keitetään. Aamiaiskananmunankin keittäminen menee mönkään, koska kananmunia ei pitäisi keittää ollenkaan tai niiden koostumus on pilalla. Viisas tekisi ne näin.

2. ja 3. väärin: kahvi ja aamiaismuna

Suihkussakin mokailen. Koska on kiire, laitan hoitoaineen märkään tukkaan. Nyt on tiedossa varsinainen hamppukasa. Ihan liian kuumalla vedelläkin läträsin. Onneksi hiukset saa kasaan pinnillä, jonka muuten laitan myös väärin. Aaltoileva puoli ylöspäin. Pinni pitää paremmin, jos aaltoileva puoli on päänahkaa vasten.

4. ja 5. väärin: hiustenpesu ja pinni

Lounaaksi voisin syödä vaikka hampurilaisen. Jos sen vain osaisi syödä oikein. Siis japanilaisella, tarkoin harkitulla peukalon ja pikkurillin otteella tai ylösalaisin, eli näin se ei leviä käsiisi. Eikä edes puhuta ketsuppikupeista. Kiitos Makuja-sivuston, nyt kaikki tietävät, että paperiset ketsuppikupit kuuluu räveltää auki ennen täyttämistä.

6. väärin: hampurilaisateria

Entä jos olisinkin ottanut lounaalla sushia? Väärin olisi mennyt sekin. Herkulliset nigiripalat kuuluu dipata soijaan kalapuoli alaspäin. Tai oikeastaan niitä ei edes kuulu dipata soijaan, jos haluaa antaa arvostusta sushikokille. Eikä soijaan pitäisi sotkea wasabia, koska sitä on jo annosteltu sopiva määrä kalapalan alle.

7. väärin: sushi

Jälkiruuaksi maistuu terveellinen omena. Sekin hotkitaan hyvin yleisesti väärin, kannattaisi aloittaa kannasta, ettei kolmasosa omenasta menisi hukkaan.  Entä banaani? Sitäkään ei avata oikeasti pitkästä päästä. Jopa apinat osaavat tämän!

8. ja 9. väärin: omena ja banaani

Mikä pettymyksien päivä, mutta onneksi se on pian ohi. Sille voisi vaikka nostaa myöhemmin maljan. Varo. Jos olet satsannut samppanjaan, mokaat todennäköisesti. Ylen mukaan samppanjapulloa ei saa missään nimessä jäähdyttää pakkasessa, juoma pitää kaataa lasiin hitaasti ja se pitää nauttia pienen pikarin sijaan suuresta lasista.

10. väärin: samppanja

Malja väärin eletylle elämälle ja täyden kympin mokailulle!

Lisää vinkkejä oikeinelämiseen:

Näitä ruokia et taatusti osaa lausua oikein

Miesflunssa – tunnista ja hoida oikein!

Pesetkö kasvosi tietämättäsi väärin? Vältä nämä 6 tavallista virhettä

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.