Me Naisten testi paljastaa, oletko uusavuton vai hikipinko.

– Ennen kuin ruvetaan edes miettimään mitään ruoanlaittoa, ihmisen pitäisi tietää, miten ruokaa ostetaan ja säilytetään, monta kotitalouden niksikirjaa tehnyt Irmeli Castrén sanoo

Irmelin mielestä uusavutonta on, että leipää ja sipuleita säilytetään jääkaapissa kosteissa oloissa. Hänestä on myös käsittämätöntä, että syömäkelpoista ruokaa heitetään pois, kun ’parasta ennen’ ja ’viimeinen käyttöpäivä’ sekoitetaan. Tai että ostetaan pakastepizza, mennään sitten
kaverin kanssa kahville ja vasta tuntien päästä kotona pizza laitetaan pakkaseen.

– Siinähän on jo ruokamyrkytys lähellä.

Tuoteselosteiden ja pesumerkintöjen lukutaito on monella kadoksissa. Eikä pyykkiä aina edes osata lajitella.

Tv:stä tuttu Jorma ”Remontti-Reiska” Piisinen muistuttaa, että jopa kosteusvauriot vaanivat uusavutonta.

Lattiakaivo on tyhjennettävä säännöllisesti. Suihkun jälkeen taas pisarat seiniltä ja lattialta pitäisi pyyhkiä aina kumilastalla pois, jotta home ei ala kukkia laattojen saumoissa. Entä lemuaako pesukoneesi?

Pesukoneita ja muita laitteita pidetään kunnossa niille tarkoitetuilla pesuaineilla ja muistetaan silloin tällöin myös imuroida kylmäkoneiden takaa.

– Astianpesukoneiden ja hanojen liitoksia kannattaa kokeilla, etteivät ne tihuta vettä. Älkääkä sulloko roskiskaappeja täyteen muovipusseja ja muuta tavaraa, jotka sitten rikkovat putkien liitokset.

Kuulutko lihapullasukupolveen?

Lihapullat maistuvat parhaalta/syön yleensä...
A. suoraan pakkauksesta kylmänä.
B. itse metsästetystä tai lähiviljelijän luomulihasta valmistettuna isoäidin salaisella ohjeella.
C. pottumuusin kera. Kiireessä Mummon muusikin kelpaa.  

Jos läikytän vahingossa punaviiniä paidalleni,  
A. heitän paidan roskikseen, sillä oikeastaan en edes tykännyt siitä.  
B. kaadan tahralle suolaa ja pian sen jälkeen huuhtelen kohdan kuumalla vedellä.
C. viskaan vaatteen pyykkikoriin ja päätän ostaa tahranpoistoainetta seuraavana päivänä.

Kun ruoanlaitosta vastaava puolisoni on työmatkalla muutaman päivän,
A. syön McDonald'sissa ja tilaan pizzaa.
B. päätän kokeilla muutamaa uutta reseptiä ja pakastan maistiaisia myös siipalleni.
C. syön nuudeleita ja voileipiä. Eihän yhdelle kannata kokata.

Jos takistani irtoaa nappi,
A. korvaan sen hakaneulalla.
B. ompelen napin välittömästi takaisin neulalla ja langalla, joita kuljetan aina mukanani.
C. pistän napin varmaan talteen takin taskuun odottamaan sopivaa ompeluhetkeä.  

Mitä merkki

tarkoittaa?


A. Possuvaara?  
B. Helppo. Vaatteen voi kuivata normaalisti kuivausrummussa.
C. Öö, tämä on joku ihan tavallinen pesumerkintä?

Kun minun pitää siirtää kuvia koneelleni,
A. huudan poikaystäväni apuun.
B. siirrän samalla varmuuskopiot pilvipalveluun.
C. löydän usb-portin johdolle ja toivon, että homma hoituu itsestään.

Eniten a-vastauksia: Nyt kannattaa skarpata. Vaikka kaikkia perinteisiä kansalaistaitoja ei nykymaailmassa tarvitakaan, joitain sentään. Ota yhteyttä paikalliseen Marttayhdistykseen ja kysy kursseja uusavuttomille.

Eniten b-vastauksia: Selviäisit luultavasti nuttura suorassa, vaikka sinut pudotettaisiin helikopterista keskelle erämaata. Relaa vähän, tai saat hikipinkon maineen.

Eniten c-vastauksia: Et ole uusavuton, mutta ehkä kiireinen ja joskus vähän laiska? Joskus uuden oppiminen voi olla hauskaa, kokeile vaikka!

83 %

Tästä kaikki alkoi: OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen syytti vanhempia uusavuttomiksi, kun perheissä valmislihapullat syödään kylminä suoraan pakkauksesta.

Me Naisten nettikyselyssä 83% tunnustaa tehneensä näin.

Suomalaisia kiinnostaa, miten tehdä limaa sekä miten saada unta ja rahaa.

10 miljardia. Sen verran Suomessa tehdään Google-hakuja vuodessa. Nyt Google on julkaissut tämän vuoden haetuimmat ihmiset ja asiat. Miten/kuinka-kategoriassa suomalaisia askarrutti eniten kysymys siitä, miten tehdä limaa. Toiseksi eniten googlattiin sitä, miten saada poikaystävä, ja kolmanneksi eniten sitä, miten saada unta. 

10 googlatuinta asiaa miten/kuinka-kategoriassa

  1. miten tehdä limaa
  2. miten saada poikaystävä
  3. miten saada unta
  4. miten laihtua nopeasti
  5. kuinka laihtua
  6. miten saada rahaa
  7. kuinka monta prosenttia
  8. miten selvitä erosta
  9. miten säästää rahaa
  10. kuinka nopeasti raskaaksi

Jotta säästyisit googlaamiselta, päätimme etsiä vastaukset googlatuimpiin asioihin puolestasi. Kas tässä, olkaa hyvät!

1. Miten tehdä limaa?

Vauva.fi:n toimitus on tehnyt helpot ja selkeät ohjeet liman valmistukseen. Vauvan ohjeilla liman saa valmistettua vain kahdesta raaka-aineesta – ja kaiken lisäksi vieläpä ilman partavaahtoa, liimaa ja piilolinssinestettä. Katso ohje:


2. Miten saada poikaystävä?

Sinkkuna olemisessa on ainakin 20 hyvää puolta. Mutta jos silti kaipaa kultaa kainaloonsa, maailman hauskimmalla naisella Amy Schumerilla on vinkki: kokeile deittisovellusta – mutta ole rehellinen.

Kun Amy itse oli ollut kolme vuotta sinkkuna, hän päätti kokeilla ystävän suosittelemaa ”luoville ihmisille suunnattua” deittisovellusta. Hän latasi sinne kaksi kuvaa: toinen oli lenkillä otettu meikitön räpsy, jossa hän irvistelee kuin olisi kuolemaisillaan, ja toinen oli kuva Tyttökultien Sophie-mummosta. Ding! 40 minuutin päästä häneen otti yhteyttä Ben Hanisch, chicagolainen huonekalusuunnittelija ja puuseppä. Kun pari tapasi ensimmäisen kerran, Amy oli tulossa akupunktiosta tukka öljyisenä ja kasvot punaisina. Siitä huolimatta – tai sen takia – pariskunta on seurustellut vuoden päivät.

3. Miten saada unta?

Aineenvaihdunta menee sekaisin. Mielialat vaihtelevat omituisesti. Herkuttelu lähtee käsistä. Muisti pätkii. Jatkuva univaje aiheuttaa monia vaivoja. Prisma Studion ja Helsingin yliopiston teettämän Väsy-kyselyn mukaan suomalaisten yöunet ovat lyhentyneet ja valtaosa kärsiikin univajeesta. Siksi ei ole ihme, että muutkin kuin kroonisesta unettomuudesta kärsivät ovat googlanneet uneen liittyviä kysymyksiä.

Olemme koonneet 14 + 8 vinkkiä, mitä kannattaa kokeilla, jos uni ei tahdo tulla.


4. Miten laihtua nopeasti? + 5. Kuinka laihtua?

Koomikko-poliitikko Lotta Backlund laihtui 30 kiloa ottamalla rennosti. Muusikko-kirjailija Kauko Röyhkä laihtui puolestaan 12 kiloa 5:2-dieetillä. Maskeeraaja-meikkaaja Mariela Sarkiman paino putosi 12 kiloa, kun hän teki pysyvän elämänmuutoksen. Laihdutukseen liittyvissä asioissa suomalaisia kiinnosti sekä se, miten laihtua nopeasti että miten ylipäätänsä voi laihtua.

Vastaukset näihin kysymyksiin löydät seuraavista jutuista.

 

Artikkeli jatkuu alapuolella
Näin selätät tunnesyömisen
Hyvä olo
Näin selätät tunnesyömisen

 

 

6. Miten saada rahaa? + 9. Miten säästää rahaa?

Heidi tienasi kuukaudessa lähes 2000 euroa nettikirppiksillä. Julia sai taas vuodessa säästöön lähes kymppitonnin. Mutta on niitä muitakin tapoja saada rahaa ja panna se poikimaan:

 

 


7. Kuinka monta prosenttia...?

Jos prosenttilaskut ovat hakusessa, esimerkiksi laskurit.fi-sivustolta löytyy apua.

8. Miten selvitä erosta?

Ero on tunnevuoristorata, josta selviät parhaiten ja nopeiten noudattamalla yhtä neuvoa: pysy mahdollisimman kaukana entisestä puolisostasi. Lue lisää:


10. Kuinka nopeasti raskaaksi?

Tästä google-hausta ei täysin selviä, mihin kysymyksellä on haettu vastausta. Mutta jos sillä tarkoitetaan sitä, miten nopeasti yhdynnän jälkeen voi tulla raskaaksi, vastaus löytyy esimerkiksi tästä jutusta:

Mikä on erikoisin asia, mitä sinä olet googlannut? Kerro kommenteissa!

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10