Petsie on lemmikkien oma Facebook, joka yhdistää omistajia myös tosielämässä.

Mia Reila (vas.) ja Tuuli Tummala ovat tavanneet kasvotusten monia Petsie-tuttujaan. Mia ja Tuuli höpöttivät heti ensimmäisellä kerralla kuin vanhat tutut. Kuva Vuokko Salo

Sekarotuinen Romeo hamuaa keltaisten lehtien seasta roskia.

– Älä syö sitä! Tuuli Tummala komentaa.

Bokseri Livia poukkoilee vieressä eikä malttaisi odottaa tienvarsia nuuskivaa Romeota.

Tuuli, 22, ja Mia Reila, 22, ovat tulleet koiriensa kanssa kotkalaiselle Sapokan ulkoilualueelle. Kyseessä voisi olla mikä tahansa ystävysten iltalenkki, mutta oikeastaan Mia ja Tuuli tuntevat toisensa parhaiten nimimerkeillä Miusku ja Maimai. He ovat tutustuneet Petsie.fi-lemmikkisivustolla.

Petsie on eläinten Facebook. Omistajat lisäävät lemmikkejään yhteisöihin, lähettävät näiden nimissä kaveripyyntöjä, antavat virtuaalisia herkkupaloja ja pitävät blogia. Profiilin voi luoda vaikka lehmälle, marsulle tai kotilolle, mutta Petsien kunkkuja ovat koirat. Niitä on noin 30 000, kun yhteensä profiileja on yli 80 000. Innokkaimmilla käyttäjillä on oma profiili kaikille yhdeksälle rotalleen.

Aktiivisimmat petsieläiset juttelevat yhteisöissä tuntikausia ja sopivat tapaamisia eri kaupunkien koirapuistoihin. Jotkut menevät yhdessä lenkille.

Mia ja Tuuli tutustuivat Petsiessä, kun Mia oli kirjoittanut koiransa sairastumisesta. Kun Tuuli myöhemmin joutui miettimään oman koiransa nukuttamista, hän kysyi lähellä asuvalta Mialta neuvoja. Kun naiset ottivat uudet pennut samaan aikaan, he alkoivat jutella sisäsiisteydestä ja koulutuksesta. He päättivät tavata Tuulin luona ja antaa koirien leikkiä yhdessä.

Tuulia jännitti ensimmäinen tapaaminen. Nettitutun kanssa kun ei aina löydykään juteltavaa.

– Mia oli sellainen todella mukava tyyppi, niin kuin olin kuvitellutkin, Tuuli kertoo.

– Tuuli oli iloinen, mukava ja puhelias. Ainoastaan hiukset olivat vaihtaneet väriä, Mia arvioi.

Parisuhdeterapiaa

Kun lenkki on ohi, Tuuli pakkaa Romeon auton takakonttiin ja kaivaa esiin puolentoista litran vesipullon. Vesi lorisee muoviseen kulhoon ja Mian Livia alkaa hörppiä niin, että pisarat roiskuvat.

Koirat vievät lähes kaiken naisten vapaa-ajan. Petsie ja sen keskustelut ovat kotona jatkuvasti auki.

– Meinasin myöhästyä äsken, kun joku kertoi keskustelussa astuttaneensa ihan liian nuoren koiran, Tuuli puuskahtaa.

Eikä Petsiessä puhuta pelkistä koirista.

– Koiranruokayhteisössä joku saattaa kertoa, että on eronnut, ja sitten aletaan puhua kaikkien parisuhteista, Mia sanoo.

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä