Me Naiset
|
Heini Maksimainen

Petsie on lemmikkien oma Facebook, joka yhdistää omistajia myös tosielämässä.

Mia Reila (vas.) ja Tuuli Tummala ovat tavanneet kasvotusten monia Petsie-tuttujaan. Mia ja Tuuli höpöttivät heti ensimmäisellä kerralla kuin vanhat tutut. Kuva Vuokko Salo

Sekarotuinen Romeo hamuaa keltaisten lehtien seasta roskia.

– Älä syö sitä! Tuuli Tummala komentaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Bokseri Livia poukkoilee vieressä eikä malttaisi odottaa tienvarsia nuuskivaa Romeota.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuuli, 22, ja Mia Reila, 22, ovat tulleet koiriensa kanssa kotkalaiselle Sapokan ulkoilualueelle. Kyseessä voisi olla mikä tahansa ystävysten iltalenkki, mutta oikeastaan Mia ja Tuuli tuntevat toisensa parhaiten nimimerkeillä Miusku ja Maimai. He ovat tutustuneet Petsie.fi-lemmikkisivustolla.

Petsie on eläinten Facebook. Omistajat lisäävät lemmikkejään yhteisöihin, lähettävät näiden nimissä kaveripyyntöjä, antavat virtuaalisia herkkupaloja ja pitävät blogia. Profiilin voi luoda vaikka lehmälle, marsulle tai kotilolle, mutta Petsien kunkkuja ovat koirat. Niitä on noin 30 000, kun yhteensä profiileja on yli 80 000. Innokkaimmilla käyttäjillä on oma profiili kaikille yhdeksälle rotalleen.

Aktiivisimmat petsieläiset juttelevat yhteisöissä tuntikausia ja sopivat tapaamisia eri kaupunkien koirapuistoihin. Jotkut menevät yhdessä lenkille.

Mia ja Tuuli tutustuivat Petsiessä, kun Mia oli kirjoittanut koiransa sairastumisesta. Kun Tuuli myöhemmin joutui miettimään oman koiransa nukuttamista, hän kysyi lähellä asuvalta Mialta neuvoja. Kun naiset ottivat uudet pennut samaan aikaan, he alkoivat jutella sisäsiisteydestä ja koulutuksesta. He päättivät tavata Tuulin luona ja antaa koirien leikkiä yhdessä.

Tuulia jännitti ensimmäinen tapaaminen. Nettitutun kanssa kun ei aina löydykään juteltavaa.

– Mia oli sellainen todella mukava tyyppi, niin kuin olin kuvitellutkin, Tuuli kertoo.

– Tuuli oli iloinen, mukava ja puhelias. Ainoastaan hiukset olivat vaihtaneet väriä, Mia arvioi.

Parisuhdeterapiaa

Kun lenkki on ohi, Tuuli pakkaa Romeon auton takakonttiin ja kaivaa esiin puolentoista litran vesipullon. Vesi lorisee muoviseen kulhoon ja Mian Livia alkaa hörppiä niin, että pisarat roiskuvat.

Koirat vievät lähes kaiken naisten vapaa-ajan. Petsie ja sen keskustelut ovat kotona jatkuvasti auki.

– Meinasin myöhästyä äsken, kun joku kertoi keskustelussa astuttaneensa ihan liian nuoren koiran, Tuuli puuskahtaa.

Eikä Petsiessä puhuta pelkistä koirista.

– Koiranruokayhteisössä joku saattaa kertoa, että on eronnut, ja sitten aletaan puhua kaikkien parisuhteista, Mia sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla