Ei. Isoin museomoka ei ole tietämättömyys taiteesta.

Oletko koskaan kompastunut omiin jalkoihisi julkisella paikalla? Se sattuu tai ainakin nolottaa, mutta joskus tapahtuma on tavallistakin nolompi.

Viime viikonloppuna 12-vuotiaalle taiwanilaispoika joutui kokemaan luultavasti noloimman museokompuroinnin koskaan. Poika ei kaatunut rähmälleen vaan onnistui pysyttelemään pystyssä ottamalla vieressään olevasta esineestä tukea. Harmikseen tämä esine oli puolentoista miljoonan dollarin arvoinen taideteos.

Face of Leonardo -näyttelyssä on esillä 55 eri taiteilijoiden maalausta. Epäonnisen kompuroinnin kohteeksi joutui barokkityylisiä teoksia maalanneen Paolo Porporan teos, joka esittää maljakossa olevaa kukka-asetelmaa. 1660-luvulla tehdyssä öljymaalauksessa on alareunassa nyrkinkokoinen reikä.

Näyttelyn järjestäjien mielestä poikaa ei pidä syyttää tapahtuneesta. Teos on osa yksityistä kokoelmaa, ja sillä on laaja vakuutus.

Vastaavanlaisia museo-onnettomuuksia on aiemmin tapahtunut vain kourallinen. Vuonna 2006 brittiläisessä museossa mies kompastui kengännauhoihinsa ja rikkoi kolme 300-vuotiasta kiinalaista vaasia. Vuonna 2010 New Yorkin Metropolitan-museossa nainen kaatui Picasson teoksen päälle.

Kuuluisin museokompurointi sattui kuitenkin kasinomoguli Steve Wynnille. Hän törmäsi Picasson vuonna 1932 maalattuun Le Rêve mestariteokseen kyynärpäällään. Mies kuitenkin onnistui myymään teoksen kömmähdyksen jälkeen 155 miljoonalla.

Lähde: The Guardian

Tilaajille
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.
Nuori Johanna Holmström ajatteli poikaystävästään, että tämä oli täysin erilainen kuin muut maahanmuuttajat.

Vasta vuosien jälkeen kirjailija Johanna Holmström tajusi elävänsä eriarvoisessa avioliitossa. Eron jälkeen hän ei kaipaa uutta suhdetta. 

Lapsena kirjailija Johanna Holmström, 36, halusi olla mies. Hän oli varma, että naiset ovat huonompia kuin miehet – tai että mies on jollain ääneen lausumattomalla tapaa enemmän ihminen kuin nainen.

– Olin tyttömäinen, mutta vihasin sukupuoltani ja samastuin pitkään...

Psykoterapeutti Maaret Kallio on kiitollinen pitkästä parisuhteestaan ja lapsistaan. – Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Psykoterapeutti ja tietokirjailija Maaret Kallio täytti viime elokuussa 40 vuotta.

– Juhlin synttäreitäni isosti ystävien kanssa. 40 oli hyvä paikka miettiä, miten olen elänyt, mitä saanut ja mitä haluan tehdä. Olen vanha sielu, eikä minulla ole ikinä ollut ikäkriisiä. Odotan innolla seuraavaa vuosikymmentä, Maaret kertoo.

Uusi vuosikymmen tuo tullessaan ainakin lisää opiskelua, sillä Maaret kouluttautuu parhaillaan kouluttaja-pyskoterapeutiksi. Opinnot sisältävät teoriaopetuksen lisäksi 125 tuntia psykoterapiaa.

– Ilman pitkiä terapioitani kykyni lukea mieltäni ja tapojani olisi huomattavasti heikompi. Jos en itse voisi hyvin, en voisi auttaa ketään. Tätä työtä ei pystyisi tekemään, jos jäisin vapaa-ajalla liiaksi pohtimaan asiakkaiden ongelmia, hän sanoo.

Jaksamisessa Maaretia auttaa se, että hän on perheenäiti. Perheeseen kuuluvat aviomies ja kaksi lasta. Maaretille perhe on lähestulkoon koko elämä.

– Toivoin pitkää ja hyvää parisuhdetta sekä lapsia, ja olen äärimmäisen kiitollinen, että sain ne. Perhe ja lapset eivät ole itsestäänselvyyksiä.

Jaksamisessa auttaa myös se, että Maaret sammuttaa sähköpostinsa eikä käy somessa arkisin enää kello 18:n jälkeen.

Maaret kertoo käsitelleensä terapiassa myös omaa lapsuuttaan. Hän on nelilapsisen perheen toinen lapsi, ja luonnehtii lapsuudenperhettään puuhakkaaksi ja tavalliseksi monella tapaa. 

Mitä tietokirjailija ja Lujasti lempeä -bloggaaja kertoo kirjoittamisesta? Entä parisuhteesta ja lempimaastaan? Lue Maaretin Elämäni numeroina -haastattelu Me Naisten tuoreimmasta numerosta 3/2018. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.