MGHOW eli Man Going His Own Way haluaa vapautua yhteiskunnan –ja naisten – miehille asettamista odotuksista. Kuva: Shutterstock
MGHOW eli Man Going His Own Way haluaa vapautua yhteiskunnan –ja naisten – miehille asettamista odotuksista. Kuva: Shutterstock

MGTOW on mies, joka kulkee omia polkujaan. Mutta onko amerikkalaisessa miesasialiikkeessä kyse vitsistä vai naisvihasta?

”Why have a wife… when you can have a LIFE?” Teksti voisi olla olla vitsikkäästä t-paidasta, jollaisia myydään parilla eurolla rantalomakohteissa.

Se ei ole vitsi, vaan lainaus miesasialiikkeeksi julistautuvan MGTOW:n nettiyhteisön sivuilta. MGTOW tulee sanoista Men Going Their Own Way, ja se on tarkoitettu miehille, jotka "haluavat kulkea omia polkujaan".

MGTOW-mies, yksikössä MGHOW eli Man Going His Own Way, antaa piutpaut niin naisten kuin yhteiskunnan – epärealistisille – odotuksille. Nykymiehillä kun täytyisi olla Magic Miken kroppa ja Bill Gatesin lompakko. Miehen tulisi olla hellä, mutta samalla intohimoinen rakastaja. Hyvä isä, mutta myös menestyvä ja varakas uratykki.

MGTOW-mies on huomannut, että on joutunut mukaan peliin, jossa ei voi kuin hävitä. Ainoa keino pelastautua on vain kieltäytyä pelaamasta koko peliä.

Ja näin ollen MGTOW-mies ei halua tyttöystävää tai vaimoa. Radikaaleimmat eivät halua naista missään muodossa. Pitäkää vaginanne, minulla on toimiva oikea käsi, MGTOW-kundi voi julistaa.

Manosfääristä voimaa

Sen sijaan manosfääri – eli aika omien miespuolisten ystävien kanssa – on tärkeää. Manosfääriä, veljellistä miestukea, tarjoaa myös hyvin laadittu ja näyttävä MGTOW:n nettisivusto, joka amerikkalaista alkuperää, mutta sitä voi lukea kymmenellä eri kielellä – jopa ruotsiksi ja unkariksi, muttei suomeksi. Yhteisön kuuluu nettisivujen mukaan 14 000 jäsentä, Facebookissa sivulla on yli 14 400 tykkääjää.

Kuvakaappaus MGTOW:n etusivulta.

Sivustolla saa mukavasti kulumaan aikaa, ja aluksi naistakin naurattaa. Sieltä löytyy humoristisesti laaditut usein kysytyt kysymykset, Good Man Locator naisille (voi paikallistaa hyviä miehiä) sekä vitsikkäitä meemejä, joissa tehdään pilaa naisista. Mimmi jättää verisen tamponinsa vetämättä, mutta nalkuttaa minulle 15 minuuttia ylös jääneestä pytynkannesta! Voiko nainen tehdä miehestä miljonäärin? Kyllä, jos mies on ollut miljardööri! Mies, joka ajaa partansa naisen takia, ei ansaitse partaa eikä naista!

Sivustolla saa mukavasti kulumaan aikaa, ja aluksi naistakin naurattaa.

Hymy hyytyy kuitenkin nopeasti.

Vai miltä kuulostavat seuraavat väitteet?

Naiset ovat päässet yhteiskunnassa niskan päälle, ja nyt naiset käyttävät valta-asemaansa häikäilemättä hyväksi.

Naiset olettavat, että miehet hyysäävät ja hellivät heitä, siittävät heille lapsia – ja vielä maksavat koko lystin. Ja tämän kaiken vastineeksi miehet saavat... Niin mitä? Eivät edes seksiä, vaan sitäkin aviopuolisot ja poikaystävät joutuvat vonkaamaan.

Naiset tehtailevat perättömiä raiskausilmoituksia ja hankkiutuvat raskaaksi ilman miehen suostumusta valehtelemalla pillereiden syönnistä tai puhkomalla kondomeja.

Naiset ovat "kullikarusellia" pyörittäviä hypergamisteja, jotka pyrkivät aina naimaan itseään varakkaamman, älykkäämmän tai muuten vain tasokkaamman puolison, jolloin tavalliset, mukavat miehet jäävät ilman.

Vitsien seasta alkaa tuoksahtaa ehta naisviha. Pitäisikö tästä huolestua?

Menisimiä ja antifeminismiä

Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Milla Pyykkönen kuulee ensimmäisen kerran kirjainyhdisteestä MGTOW, joten kovin vaikutusvaltaisesta liikkeestä tuskin on kysymys. Pyykkönen on kuitenkin valmis tutustumaan sivustoon.

– Sivujen ulkoasuun oli panostettu informaation kustannuksella, joten on hieman vaikea saada kiinni, mistä on kyse. Mutta vaikuttaa hyvin perinteiseltä antifeministiseltä miesasiatoiminnalta, eli katsotaan, että naisten vapautuminen ja naisten oikeudet sekä mieskäsityksen moninaistuminen – siis esimerkiksi se, että mieskin voi hoivata – uhkaavat jotenkin mieheyttä. Miesten itsenäisyys on heille tärkeää, ja nopeasti välittyy kuva, että miesten itsenäisyyttä uhkaavat juuri naiset tai jonkinlainen ”uusi miehen malli”, Pyykkönen arvioinen.

Myös ”meninismiksi” kutsuttu miesliike on ollut nousussa maailmalla.

Myös ”meninismiksi” kutsuttu miesliike on ollut nousussa maailmalla. Suomessa meninismiä ja MGTOW-aatetta on esitellyt muun muassa miesasia.fi-sivusto.

Pyykkönen mukaan tällaisen antifeministisen toiminnan tarkoituksena on nostaa näennäisesti esiin miesten tasa-arvo-ongelmia, mutta niiden syypäänä halutaan nähdä vain naiset.

– Esimerkiksi: valheellisia raiskausilmoituksia tehdään pieni määrä. Nostamalla ne toistuvasti esiin yritetään mitätöidä se fakta, että suurin osa raiskauksista jää todellisuudessa ilmoittamatta, Pyykkönen sanoo.

Aitoa ahdistusta?

Mutta onko miesliikehdinnän taustalla kuitenkin aitoa ahdistusta, joka pitäisi huomioida? Ehkä miehiin todellakin kohdistuu epärealistisia odotuksia nykyään. Ainakin ulkonäköpaineet koskevat nykyään myös miehiä. Suurin osa asunnottomista, syrjäytyneistä ja väkivallan uhreista on miehiä. Ja vain miehiä koskeva asevelvollisuus, sehän on jo suorastaan räikeä tasa-arvo-ongelma.

– Miesnäkökulmaista tasa-arvotyötä tarvitaan ehdottomasti, kunhan se ei ole sellaista, jossa miesten ongelmat nähdään naisten tai naisjärjestöjen vikana. Todellinen tasa-arvo hyödyttää sekä naisia että miehiä. Ja esimerkiksi naisjärjestöt Suomessa ovat jo pitkään ajaneet esimerkiksi isien oikeutta lapsiinsa kannattamalla hoivan jakamista, Pyykkönen muistuttaa.

MGTOW ei todellakaan halua hoivata.

Mutta ehkä ongelma onkin juuri se, että MGTOW ei todellakaan halua hoivata, vaan pukea päähänsä persunuorten POIKA-lippiksen, juoda kaljaa miesluolassaan tai puuhata jotain muuta perimaskuliiniseksi miellettävää.

Milla Pyykkönen bongaa sivuston alalaidasta vielä irvokkaan yksityiskohdan: siinä mainostetaan vietnamilaisten vaimojen tilauspalvelua.

12121212

Nyt tulevat MGTOW-miehet – joko heitä löytyy sinun tuttavapiiristäsi?

Ymmärrän ilmiön loistavasti. Tavallisen miehen kannalta diili on huono. Kuka haluaa kehittää itseään saadakseen kolmekymppisen juoksunsa juosseen naisen joka biologisen kellon tikittäessä ja viehätysvoiman kadotessa nai betamiehen epäonnistuttuaan alfamiesten sitouttamisessa. Betamies raataa, kuskaa ja remppaa kunnes lapset on kasvatettu ja nainen palaa työelämään - jolloin onkin eron aika, koska betaelättäjälle ei ole enää tarvetta, ja todellista halua ei koskaan ollutkaan. Vasta tässä...
Lue kommentti