Miksi miehellä saa olla säärikarvat, mutta naisella ei? Uusi some-ilmiö kannustaa naisia kasvattamaan säärikarvat.

Säärikarvojen poistaminen on osalle naisista etenkin kesäisin lähes jokapäiväinen tapa. Pari höylänvetoa suihkun päätteeksi, hurautus epilaattorilla ennen nukkumaanmenoa tai pari repäisyä vahaliuskalla kauneussalongissa: mitä vain karvattomuuden vuoksi.

Jotkut ovat kuitenkin päättäneet taistella karvaisuutensa puolesta. Välineiksi he ovat ottaneet sosiaalisen median.

The Hairy Legs Club -blogissa tuhannet karvattomaan maailmankuvaan tuskastuneet yksilöt ovat jakaneet kuvia omista karvaisista sääristään. Tavoitteena on muuttaa yleistä käsitystä siitä, että naisten pitäisi hankkiutua kaikista ihokarvoistaan eroon.

Myös facebookissa on innostuttu karvaisten säärien vapauttamisesta. Nimellä WANG kulkeva ryhmä on kerännyt lyhyessä ajassa itselleen yli 2 000 jäsentä, ja se on perustettu kunnioittamaan jokaisen ihmisen vartalon itsemääräämisoikeutta.

”Odotamme päivää, jolloin ihmiset saavat päättää, millainen vartalo heillä on ilmat poliittisia, sosiaalisia ja taloudellisia rajoitteita!” ryhmä kuvailee itseään.

Säärikarvailmiö ei ole ensimmäinen some-tempaus, joka haluaa korostaa luonnollisuutta. Esimerkiksi pari vuotta sitten blogeissa kiertänyt The Naked Truth -haaste haastoi bloggaajat näyttämään lukijoille meikittömät kasvonsa.

Vuosi sitten Armpits4August-tempaus kehotti naisia kasvattamaan kainalokarvat. Viime aikoina julkisuudessa on keskusteltu myös naisten oikeudesta häpykarvoihinsa. Julkkiksista esimerkiksi Cameron Diaz on arvostellut naisten häpykarvojen vahausvillitystä.

Lähteet: Marie Claire, Daily Mail

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Minka Kuustonen ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.