Säädettävien Casperdog-pihtien kanssa voi käyttää mitä vain pussia. Tuote maksaa 14,90 euroa. Kuva: Casperdog.
Säädettävien Casperdog-pihtien kanssa voi käyttää mitä vain pussia. Tuote maksaa 14,90 euroa. Kuva: Casperdog.

Uuden suomalaiskeksinnön avulla koiran jätöksistä ei jää tahraakaan maahan. Mutta tykkäävätkö koirat?

Suomalaisyritys on kehittänyt koirankakkapussin, jota pidetään pihtien varassa koiran tehdessä tarpeitaan lenkillä. Koira kakkaa suoraan Casperdog-nimiseen pussiin, eikä maahan jää jälkeäkään. Yritys on kehittänyt Casperdogin erityisesti kaupunkilaisille, jotka ulkoiluttavat koiria kaduilla ja puistoissa. Keksintö on mallisuojattu EU:ssa.

Häiriintyykö koira?

Haluavatko koiranomistajat kykkiä koiransa peräpäässä pökäleitä kalastellen? Eikö haavin kanssa tähtäilevä omistaja häiritse koiraa?

– Hienoa, että ihmiset kehittävät ulosteongelmaan uusia innovaatioita. Keksintö kuulostaa näin koiranomistajana kuitenkin hyvin erikoiselta. Koirat yleensä etsivät paikkaa ja pyörivät ennen kuin ulostavat, monet haluavat jopa ulostaa kauimpaan puskaan, jotta saavat olla rauhassa. Monet koirat ovat herkkiä pyllystään, ja pussin kanssa odottava ja koiran peräpäätä tiivisti hassun instrumentin kanssa seuraava omistaja voi häiritä koiraa, sanoo eläinlääkäri Eva Kaisti Eläinlääkäriasema Mevetistä.

– Jos koira häiriintyy pussista ja alkaa pidätellä, voi pidempiaikainen ulosteen pidättäminen tai ummetus aiheuttaa erilaisia peräsuolen toiminnan häiriöitä tai anaalirauhasvaivoja, Kaisti jatkaa.

Sinänsä hänestä on tärkeää, että omistajat keräävät koiriensa jätökset.

– Ne harmittavat kengänpohjassa, ja niiden välityksellä voi leivitä bakteereja ja viruksia.

Kaisti arvelee, että pussi voi toimia pienen citykoiran kanssa, joka on tottunut ulostamaan asvaltille eikä laita pyllyään puskaan piiloon, tai rennon koiran kanssa, joka ei jännitä.

– Koiran pitää kuitenkin saada myös riittävästi liikuntaa, jotta suoli pysyy terveenä, Kaisti lisää.

Pussi on ekoteko

Casperdog-pussia valmistavan Pertti Lautsilan mukaan pussin käyttäminen on ekoteko ja sujuvaksi todettua.

– Kokeilu ja testaukset suoritettiin yhteistyössä nelijalkaisen kanssa, ja tuotteen toimivuus on osoittautunut käytännössä onnistuneeksi. Sitä on testattu jo vuoden päivät, markkinoija kertoo tiedotteessaan.

Lautsilan mielestä pussi sopii myös koiran virtsanäytteen ottoon.

Lue myös:

Koira voittaa miehen – moni nainen viihtyy mieluiten lemmikkinsä kanssa

Nyt koiratkin jo käyttävät tablettia! Testissä koirien iPad-sovellukset

Osaatko sanoa, mitä tarkoittavat infomania ja locavore?

Viime perjantaina pidettyä englannin ylioppilaskoetta moitittiin vaatimustasoltaan vaikeaksi lukion oppimäärään verrattuna. Ihmetystä herätti esimerkiksi kirjoituksissa kysytty sana fey, jota ei tunnu löytyvän edes sanakirjoista. 

Kieli kehittyy jatkuvasti, ja uudissanoja lisätään tiuhaan tahtiin sanakirjaankin. Mentalfloss listasi noin 600 000 sanaa käsittävään The Oxford Dictionary Online -sanakirjaan lisätyt uudissanat. Tiesitkö, että screenager tarkoittaa teini-ikäistä tai parikymppistä, joka hallitsee hyvin tietokoneen ja internetin salat? Entä käytätkö jo uusimpia ilmaisuja, kuten whatevs, eli whatever, ihan sama?

Testaa Me Naisten leikkimielisessä kielivisassa, miten hyvin sinä tunnet englannin uudissanat!

 

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.