Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Lykkäätkö asioita mielelläsi huomiseen? Syytä siitä geenejäsi.

Pitäisi tiskata, mutta toisaalta ehtiihän sitä huomennakin. Lenkilläkin pitäisi käydä, mutta taidanpa katsoa ensin yhden leffan... No, nyt on kyllä jo niin myöhä ja pimeäkin, ettei enää kannata lähteä. Aamulla on varmasti paljon virkeämpi olo.

Kuulostaako tutulta? Jos käyt yllämainitun kaltaisia yksinpuheluita omatuntosi kanssa tai huomaat ryhtyväsi toimeen aina vasta, kun deadline jo häämöttää, älä suotta syyllistä itseäsi. Syytä sen sijaan vanhempiasi, vihjaa Coloradon yliopistossa tehty tutkimus.

Tutkijat halusivat selvittää, miksi toiset vitkuttelevat ja lykkäävät asioita toisia useammin ja miksi he ovat muita taipuvaisempia tekemään äkkinäisiä ja harkitsemattomia päätöksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa verrattiin identtisille ja ei-indettisille kaksosille tehdyn kyselytutkimuksen tuloksia. Tutkijoiden mukaan näin pystyttiin selvittämään, miten merkittävästi geeniperimä vaikuttaa persoonallisuuteen verrattuna kasvatukseen, ystäviin ja koulutukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja toden totta, tutkijoiden mukaan asioiden lykkääminen on perinnöllistä.

Tutkijoiden mielestä heidän löydöksestään on apua etenkin työmarkkinoilla:

– Oppimalla lisää vitkastelusta ja siihen johtavista syistä, pystymme paremmin kehittämään keinoja sen vähentämiseen ja estämään sisäänrakennettuja taipumuksiamme, jotka aiheuttavat saamattomuutta.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Myöhästely kuriin

Suunnittele ja kehitä ajankäyttöäsi

Kokeilimme: Pomodoro saa hommat etenemään

Sisältö jatkuu mainoksen alla