Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Moni tekee lisätienestiä laittamalla omaisuuttaan vuokrattavaksi internetin vuokraussivustoille.

Seisooko sinulla käyttämätön auto pihassa? Löytyykö kaapin perukoilta vaatteita tai harrastusvälineitä, joita et käytä juuri koskaan? Onko asuntosi usein tyhjillään viikonloppuisin? Niistä voi olla sinulle rahallista hyötyä. Moni tekee jo lisätienestiä laittamalla omaisuuttaan vuokrattavaksi internetissä.

Netti on pullollaan vuokraussivustoja. Suomalaisen Kuinoma.fi-lainauspalvelun sivuilla voi vuokrata tuotteita pastakoneesta matkailuautoon. Erityisen suosituilta vaikuttavat esimerkiksi kameravarusteet, joita harrastajat lainaavat toisilleen.

Myös Facebookissa on useita lainaus- ja vuokrausryhmiä. Samalla alueella asuvat tarjoavat käyttötavaroitaan lainaan joko ilmaiseksi tai pientä korvausta vastaan. Kuinoma on valtakunnallinen palvelu, mutta jokaisen tuotteen perässä lukee, mistä tavara on noudettavissa. Tavaroiden omistajien oikeuksista pidetään huolta sopimuksin. Jos jotain tuhoa koituu, on lainaaja korvausvelvollinen.

Yksi suosituimmista lainauspalveluista on maailmanlaajuinen Airbnb. Palvelussa voi kätevästi vuokrata kämppänsä ajaksi, jolloin on itse pois kotoaan. Esimerkiksi Helsingistä löytyy tulevalle juhannusviikonlopulle yli 200 mahdollista majoituspaikkaa. Hinnat vaihtelevat asunnon koon ja sijainnin mukaan. Myös se, saako käyttöönsä kokonaisen huoneiston vai yhden huoneen, vaikuttaa hintaan. Asumus kahdelle henkilölle maksaa noin 50–150 euroa yhdeltä yöltä.

Myös muotia voi vuokrata. Briteissä toimii esimerkiksi girlmeetdress.com, jonka sivuilta voi vuokrata huippusuunnittelijoiden mekkoja muutamaksi päiväksi. Myös Suomessa toimii jonkin verran vaatelainaamoita, joista pystyy vuokraamaan erikoisempia vaatekappaleita. Yksityishenkilöt vuokraavat vaatteita toisilleen tällä hetkellä lähinnä suljetuissa Facebook-ryhmissä.

Vaikka näyttää vahvasti siltä, että lainaaminen ja vuokraaminen yleistyvät tulevaisuudessa, kaikki eivät ole vielä innostuneet ajatuksesta. Brittilehti The Guardian kertoi juuri, ettei brittejä kiinnosta vuokrata omaisuuttaan ventovieraille. 63 prosenttia kyselyyn vastanneista sanoi: ei kiitos. Lehden mukaan naiset ovat miehiä vastahakoisempia lainaamaan omia tavaroitaan muille.

Lue myös:

Tarjoa naapurille lainatavaraa tarralla!

Otsikkoa ja ingressiä muutettu 18.6. klo 9.24

Pääskysestä päivää! On oikea hetki tarkistaa, tunnistatko aivan tavalliset pikkulinnut.


 

Ei, se ei ole sama asia kuin päänsärky.

Migreeni on mahdollisesti kaikista vaarattomista vaivoista maan päällä se pirullisin. Sen kourissa kärvistelee Terveyskirjaston mukaan yksi kymmenestä aikuisesta. Riesa on kolme kertaa yleisempi naisilla kuin miehillä.

Migreenittömien voi olla mahdotonta ymmärtää, millaista rajujen kipukohtausten kanssa on elää. Tiede on kantanut kortensa kekoon, esimerkiksi tällä migreenin oireita havainnollistavalla videolla.

Jotta rinnakkaiselo migreenistä kärsivien ja siltä välttyneiden välillä sujuisi sutjakkaammin, on tiettyjä lausahduksia parempi välttää.

Pyysimme migreenipotilaita kokoamaan listan asioista, joiden heille ei kannata sanoa:

1. ”Tuo sinun päänsärkysi…”

Tehdäänpä yksi asia selväksi heti kättelyssä: päänsärky on ikävää. Migreeni on pikemminkin visiitti Tuonelaan ja takaisin.

2. ”Ärsyttävää! Päätä särkee jo toista tuntia. Onkohan minullakin se migreeni?”

Tällä repliikillä keräät sympatian sijaan katseita, jotka säikäyttäisivät hunnilauman hiljaiseksi.

3. ”Ei kai se nyt oikeasti voi tuosta johtua...”

Kyllä voi. Migreenin voi laukaista melkein mikä vain. Kynttilänvalo, lumesta heijastuva aurinko, stressaava palaveri. Lista on loputon.

4. ”Mikset ota särkylääkettä?”

Migreeniä sairastava toverisi on luultavasti aihepiirin ekspertti ja käynyt läpi kaikki mahdolliset lääkkeet, meditaatiotekniikat ja kuppaukset helpotusta etsiessään. Emme suosittele ehdottamaan Buranaa.

5. ”Onneksi se on vain migreeni. Ajattelepa niitä, joilla on…”

Aina voisi olla pahemmin, tiedetään. Migreenikohtauksen uhrille on kuitenkin turha puhua motivaatiojulisteiden iskulauseita. Suosittelemme kokeilemaan uudestaan vähemmän tulenarkana ajankohtana.