Ensin Me Naisten toimituksen mimmit paljastivat kehonsa. Tasapuolisuuden nimissä haastoimme Sanoman autolehtien miehet paljastamaan omat kroppansa.

"Olen aina ollut vartaloltani pitkänkuikelompaa sorttia. Muutama vuosi sitten aloin purkaa yksityiselämäni murheita punttisalilla. Parissa vuodessa keräsin kymmenen kiloa lihasmassaa, ja hetken aikaa näytin aika atleetilta. Elämän tasaannuttua salilla käyminen on jäänyt vähemmälle. Paino on säilynyt, mutta lihasten tilalle tulee aina vain helpommin läskiä. Kesän urheilutauko ja herkuttelu näkyvät ikävän selvästi vyötäröllä – ja ahterissa, käsivarsissa, poskissa...

Kaikesta valituksesta huolimatta olen ihan tyytyväinen kroppaani. Kai sitä tässä iässä osaa jo olla armollisempi itselleen. Lisäksi uskon siihe, että kun kannan vartaloni tyytyväisenä, pystyn näyttämään lapsille esimerkkiä siitä, että onnellisuus ei ole kiinni six packista tai teräksisen tiukoista pakaroista.

Olen aikuisiällä ottanut muutaman tatuoinnin. Viimeisimmän yhdessä isäni kanssa, jolle annoin 60-vuotislahjaksi tatuointilahjakortin. Isän olkapäätä koristaa nyt merimieshenkinen ankkuri ja minun käsivarttani työkaverin suunnittelema sydän."

"Olin nuorena laiha kuin narun varjo ja huono harrastamaan oikein mitään urheilua. Nyt iän myötä kiloja on kertynyt, ja vasta muutama vuosi sitten hurahdin jonkin verran urheiluun. Kiinnostuin punttisalilla treenaamisesta, ja se auttoi muuttamaan ylimääräiset kilot jokseenkin lihaksiksi.

Hyvä ruoka ja olut ovat intohinmoja, jotka näkyvät varmasti kehossani. Olen siihen kuitenkin täysin tyytyväinen."

"Mitäpä muuta automiehelle tulee vartalostaan mieleen kuin auto. Enemmänkin joku sellainen klassikkoauto. Paras ihan alkuperäisenä. Ajanpatinakin näkyy, mutta senhän sanotaan vain lisäävän arvoa. Kaikkiruokainen kehoni tuntuu myös olevan. Mittarissa on monta yhteistä hauskaa matkaa."

"Vuosien ajan liikuin epäsäännöllisesti ja söin huonosti. Koin, ettei kehoni eikä mieleni voineet hyvin. Muutama vuosi sitten säännöllinen liikunta vei minut mukanaan ja tehoja olen nostanut koko ajan. Nykyisin pyrin myös syömään melko terveellisesti, vaikka en orjallisesti noudatakaan mitään ruokavaliota.

Karkit ovat kuitenkin heikkouteni, ja yli 300 gramman pussin syöminen kertaheitolla ei tee vaikeuksia. Nyt kuitenkin muutaman viimeisen kuukauden aikana olen huomannut, että makeaa ei tee oikein edes mieli. Kaiken kaikkiaan kehoni voi tällä hetkellä paremmin kuin koskaan – kun on kolme päivää liikkumatta, sitä kaipaa kuin hullu puuroa.

Ongelmani on, että pelkkä nakkikioskin ohi käveleminen riittää, samantien napsahtaa kaksi kiloa vyötärölle. Aionkin pysyä valitsemallani tiellä, sillä en myöskään halua, että vatsani kasvaa nyt, kun olen saanut sen selvästi pienenemään. Viimeksi eilen näin ihmisen, jonka kanssa edellisestä kohtaamiseta oli yli vuosi. Hän tiesi, että olen muuttanut elintottumuksiani ja totesi, että sen kyllä todellakin huomaa."

"Olen aina ollut hoikka eli ylimääräistä rasvaa on vain vähän. Hyvät ravintolat ja punaviini ovat näkyneet jonkinlaisena vatsakumpuna jo vuosia, mutta ei mahamakkara ole siitä toisaalta suurentunutkaan.

Istumatyö sekä jatkuva autossa ja lentokoneessa istuminen eivät ole kovin ruumiillista puuhaa. Niinpä lihasten ylläpito on jäänyt harrastusten varaan. Kesän aikana aloitettu ahkera merimelominen alkaa näkyä jo hieman käsissä - ei paljon, mutta kuitenkin.

Juoksisin tältä seisomalta treenamatta puolimaratonin, mutta kokonainen voisi jo tehdä vähän tiukkaa. Rusketusrajat ovat aika hurjat. Sitä se t-paidan käyttäminen tietää.

Pääseekö tällä kropalla treffeille? :)"

Katso myös: Me Naiset riisui: tältä näyttää naisen vartalo

Millainen sinun vartalosi on? Lähetä kuva.

Katso lukijoiden kuvat täältä.

Näyttelijä Elisabeth Moss on television uuden kultakauden ykkösnainen. – Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin tv-sarjoja lopun elämääni.

Kun Elisabeth Mossin, 35, tähdittämää The Handmaid’s Tale -sarjaa käsikirjoitettiin, Donald Trumpin tie presidentiksi näytti vielä melkein mahdottomalta. Mutta sitten lähes koko maailman yllätykseksi Trump valittiin Yhdysvaltain johtoon ja The Handmaid’s Talesta tuli äkkiä pelottavan ajankohtainen.

– Me halusimme vain tehdä mahdollisimman hienon sarjan. Tapa, jolla The Handmaid’s Tale koskettaa nyt katsojia, tuntuu karmaisevalta, näyttelijä Elisabeth Moss kertoo cannesilaisen hotellin patiolla.

Moss esittää tulevaisuuteen sijoittuvassa sarjassa Offred-nimistä naista, joka on pakotettu synnytyskoneeksi. Margaret Atwoodin Orjattaresi-romaaniin perustuva tarina on lähes kauhuelokuvamainen. Kun Trumpin valtaantulon jälkeen Yhdysvaltain hallinto ryhtyi ajamaan naisten oikeuksien rajoittamiseen tähtääviä lakeja, dystopia ei enää näyttänytkään etäiseltä.

Elisabeth Moss on sarjassa mukana myös tuottajana.

– Joskus taiteessa saavutetaan osin tiedostamattakin jotain olennaista tästä ajasta, hän sanoo.

Kahdeksan kuukauden avioliitto

Syyskuussa Moss valittiin arvostetussa New York Magazinessa television uuden kultakauden kuningattareksi. Mossin ansiolistalla ovat myös The Handmaid’s Talea edeltäneet Mad Men ja Top of the Lake, joiden naissankarit ovat monella tapaa edelläkävijöitä. Mad Menin Peggy Olsonin roolista Moss sai vuosien varrella peräti kuusi Emmy-palkintoa.

– Urallani ei ole ollut vaihetta, jolloin olisin joutunut todella taistelemaan ja torjumaan epätoivoa, Moss myöntää menestyksensä.

Mad Menin alkutaipaleella Moss näytti talkshow-esiintymisissään usein hieman hermostuneelta. Kiitosten ja palkintojen kertyessä varautuneisuus on kuitenkin vaihtunut lennokkuudeksi.

”Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut.”

Nytkin Moss hymähtelee usein haastattelun lomassa. Hän nauraa kertoessaan, kuinka vaikeaa on saada ylle Cannesin punaiselle matolle tarkoitettu iltapuku.

– Toisaalta rakastan laittautumista. Olen aina rakastanut, Moss sanoo.

Top of the Lake -sarjan ohjannut Jane Campion on kuvaillut Mossia Mona Lisaa muistuttavaksi hahmoksi.

– Roolihahmoni Robin on ehkä monalisamainen. Hän kätkee tunteensa ja motivaationsa. Mutta en kai ole sellainen tosielämässä, Moss arvelee.

Yksityiselämästään Moss on ollut joka tapauksessa vähäsanainen. Viime vuonna hänen huhuttiin seurustelevan brittinäyttelijä Tom Hiddlestonin kanssa, mutta sitten Hiddleston alkoi tapailla laulaja Taylor Swiftiä. Syyskuussa Moss saapui Emmy-gaalaan seuralaisenaan oma äitinsä Linda.

Se tiedetään, että Moss meni vuonna 2010 naimisiin koomikko Fred Armisenin kanssa. Liitto kesti kahdeksan kuukautta. Myöhemmin Moss on kuvaillut suhdetta traumatisoivaksi ja itseään 15 vuotta vanhempaa Armisenia epänormaaliksi.

Mutta on Mosskin ristiriitainen hahmo. Hän kertoo olevansa feministi ja tekee hyväntekeväisyystyötä naisasia- ja perhesuunnittelujärjestöjen puolesta. Toisaalta hän kuuluu skientologiakirkkoon. Vaikka näyttelijä ei yleensä avaudu yksityisasioistaan, elokuussa hän yllättäen puolusti skientologiaa julkisesti. Taustalla oli Instagram-kommentissa esitetty kritiikki: miten autoritaarisesta maailmasta varoittavan The Handmaid’s Talen tähti voi kuulua lahkoon, joka kohtelee jäseniään kuin sarjan painajaismaailman hallinto? Moss vastasi lyhyesti ilmoittamalla, että uskonnonvapaus, suvaitsevaisuus ja tasa-arvo ovat hänelle tärkeitä.

Kylpytakissa töllön ääressä

Suomessa odotetaan yhä Top of the Laken toista tuotantokautta, joka valmistui melkein vuosi sitten. Ensimmäinen kausi esitettiin Ylellä, mutta toista kautta ei ole ostettu siitä yksinkertaisesta syystä, että se on niin kallis. Mossin nimestä voi nyt pyytää isoja rahoja.

Aikoinaan elokuvanäyttelijät olivat tähtiä, ja jos joku siirtyi televisioon, kyseessä oli askel alaspäin ja pysyvä arvonalennus. Moss on kiistatta tähti, mutta ei tee silti Hollywoodissa elokuvia oikeastaan lainkaan.

– Olisin tyytyväinen, vaikka tekisin sarjoja lopun elämääni, hän kommentoi.

Mossilla on kuitenkin uusi työkenttä eurooppalaisissa elokuvissa. Näyteltyään parissa brittielokuvassa hän otti vastaan roolin ruotsalaisessa satiirissa. Ruben Östlundin ohjaama The Square voitti tänä vuonna Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun.

”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.
”Juhlavuus ei ainoastaan kuulu asiaan, se on kaiken työn keskellä kivaa.” Toukokuussa näyttelijä Elisabeth Mossin tähdittämä The Square voitti Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun.

Moss nauraa muistellessaan, millaista oli lukea käsikirjoitus ensimmäisen kerran.

– Se oli aivan hullu! Yhdysvalloissa elokuvat ovat yleensä sellaisia, että ne on mahdollisimman helppo selittää. Perusidean pitää olla näppärä, jotta leffa ylipäänsä rahoitetaan. Media selittääkin ne sitten puhki.

Mossin roolihahmoja yhdistää eräs seikka: he pistävät luun kurkkuun turhantärkeille miehille.

– Minua kiinnostaa kaksinaismoraalisuuden paljastaminen huumorin keinoin. Saarnaamisella tavoitat vain samanmieliset. Ajattelutapojen muuttamiseen sen sijaan tarvitaan oivalluksia ja uusia näkökulmia.

Vapaa-ajan puutettaan Moss pahoittelee vasta päästessään mehustelemaan, miten hän sen käyttäisi.

– Luksusta on se, että saan olla vähän aikaa yksin. Joskus en halua nähdä ketään. Olen kylpytakissa ilman meikkiä ja katson televisiota. Sellainen on lomaa.

Elisabeth Moss

Näyttelijä syntyi 24.7.1982 Los Angelesissa Yhdysvalloissa.

Tunnetaan mm. rooleistaan tv-sarjoissa Mad Men, Top of the Lake ja The Handmaid’s Tale.

Saanut mm. parhaan naispääosan Golden Globen ja peräti kuusi Emmyä Mad Men -sarjan Peggy Olsonina.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ole läsnä ja kuuntele läheistäsi, joka tarvitsee sinua. On aika huoltaa ihmissuhteita kaikella liikenevällä energiallasi. Rakkaus kiilaa tärkeysjärjestyksen kärkeen.

 

KAURIS

Katso kokonaiskuvaa takertumatta yksityiskohtiin. Ääripäihin lipsumista kannattaa välttää. Älä ylikuormita itseäsi turhaan.

 

VESIMIES

Kuuntele sydäntäsi päätöksissäsi. Muiden mielipiteillä ei ole merkitystä. Suodata huolellisesti kaikki, mitä sinulle kerrotaan.

 

KALAT

Läheistesi neuvoja on syytä kuunnella. Tarvitset tukiverkostoasi päivän haasteista selviytyäksesi. Tee parhaasi muotoillaksesi ajatuksesi sanoiksi.

 

OINAS

Suunnittele tulevia reissuja, vaikka ne olisivat vasta haaveiden tasolla. Opit tänään jotain tärkeää itsestäsi. Se auttaa sinua ratkaisujen tekemisessä.

 

HÄRKÄ

Lähde liikkeelle, jos todella haluat saada asioihin selvyyttä. Tarvitset kaiken mahdollisen tiedon, mitä on tarjolla. Saat apua yllättävältä taholta.

 

KAKSONEN

Elämääsi palaa vanhoja tuttuja menneisyydestä. Täytä päiväsi hauskanpidolla ja yllätyksillä. Älä anna kenenkään puhua sinua ympäri luopumaan periaatteistasi.

 

RAPU

Hoida käytännön kysymys pois päiväjärjestyksestä ennen kuin se pääsee pahenemaan. Sinun on aika laatia suunnitelmia tulevaisuutta varten.

 

LEIJONA

Ota yhteyttä vanhoihin ystäviin. Ostoskierros joulutunnelmissa voisi olla paikallaan. Juttele tulevaisuudesta rakkaittesi kanssa.

 

NEITSYT

Perheen ja kodin sisäiset asiat vaativat hienotunteisuutta. Kritiikkiäsi ei oteta kovin hyvin vastaan. Ole kärsivällinen niin itseäsi kuin muitakin kohtaan.

 

VAAKA

On aika potkaista joulusesonki käyntiin. Soita vanhoille ystäville tai sukulaisille kuulumisia kyselläksesi. Ilahduta läheistäsi yllätyslahjalla.

 

SKORPIONI

Mene avuksi pulaan joutuneille. Valitse huolellisesti, mihin käytät tänään aikasi ja energiasi. Saat loistavan vinkin tulevaa varten.