Tällaisen ihanan ja kiltin oloisen päänrapsuttajan hommasin käpertymiskaudeksi. Kuva: Shutterstock
Tällaisen ihanan ja kiltin oloisen päänrapsuttajan hommasin käpertymiskaudeksi. Kuva: Shutterstock

Kesäheilat ovat kirjaimellisesti so last season. Nyt on nimittäin käpertymiskausi, englanniksi cuffing season.

Kauden alun tunnistaa siitä, että alkaa tuntea enemmän vetoa sohvaan kuin ulkoilmaan. Siinä missä kesäkollia tai -kisua tapaillaan ulkona kesän riennoissa, käpertymiskaudeksi on tavoitteena löytää joku, jonka kainaloon kaivautua talveksi. Kun pari on löytynyt, talvi sujuu rattoisasti kylki kyljessä viltin alla punaviiniä lipitellen ja tv-sarjojen tuotantokausia katsellen.

Kauden käsiraudoittamiseen viittaava englanninkielinen nimi kertoo siitä, että talven kylmyys ajaa pariutumaan nekin, jotka muina vuodenaikoina ovat tyytyväisiä sinkkuina. Glamour-lehden mukaan käpertymiskausi ei ole silkkaa höpönlöpöä, vaan yhteisen kaakaomukillisen siemailuun on jopa biologinen selitys: pariutuminen auttaa selviytymään raa’asta talvesta. Ja kun ottaa huomioon Suomen ilmaston, on oikeastaan ihme, ettei käpertymiskauden käsite ole rantautunut tänne aiemmin.

Kuten kesäheilan löytämisessä, myös käpertymiskaudessa on omat niksinsä. Näillä vinkeillä selviät kaudesta.

1. Ole uskollinen itsellesi

Tee se itsesi vuoksi, itseään Y-sukupolven ääneksi mainostava Elite Daily –sivusto vannottaa. Vaikka kaikki muut ovat sivuston mukaan osallistumassa käpertymiskauteen, sinun ei tarvitse, jos et halua. Vaihtoehtoisesti voit esimerkiksi käydä salilla ja valmistautua siten kesäkauteen.

2. Älä käperry mihin vain kainaloon

Käpertymiskaverin valinta ei ole helppoa. The Urban Daily -sivusto on onneksi ottanut selvää pahimmista mies- ja naistyypeistä, joiden torkkupeiton alle ei pidä erehtyä. Miehistä varottavia ovat räppärinurasta haaveilevat miehet, huonot isät, ikuiset pikkupojat ja hämäräbisnesmiehet. Naisista karmeimpia talviheiloja ovat erilaiset draamakuningattaret ja diivat.

3. Älä etsi vakavaa suhdetta

Etsi lämmikettä talveksi, älä loppuelämäksi. Tarkoitus on kiehnätä yli kalseimpien kelien ja pitää hauskaa. Haastavaksi homman tekee se, että Huffington Postin mukaan mahdollisen talviheilan tilannetta ja halukkuutta leffamaratoneihin on syytä tutkailla, mutta yhteiseen käpertymiskauteen on silti ryhdyttävä ilman sitovia sopimuksia – sanattomassa yhteisymmärryksessä.

4. Eroa tyylikkäästi

Kun käpertymiskausi päättyy, tiet talviheilan kanssa saattavat erota. Siinä tapauksessa eron on syytä olla pehmeän huomaamaton, ohjeistaa The Grio -sivusto. Jotta kauden päätös sujuisi sulavasti, sivusto suosittelee mainitsemaan vaikkapa työkiireistä tai muista menoista jo kauden alkupuolella. Näin voit myöhemmin poistua suhteesta kiireiden varjolla. Talvirakkaasi tosin saattaa huomata melko ilmeisen väistöliikkeesi, mutta käpertymishommat ovatkin vain pelinaisille ja -miehille. 

Lue myös:

Onko nettideittailu sittenkään niin tehokasta kuin väitetään?

Hyvä parisuhde vai yhtä hyvä sinkkuelämä?

Tinderissä tavannut pari: Näin käytät Tinderiä oikein

Laulaja Nina Tapio erosi Ada Forsbergin isästä tyttären ollessa yhdeksänvuotias. – Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina sanoo.

Sekä Nina Tapio, 45, että tytär Ada Forsberg, 20, ovat parhaillaan unelma-ammateissaan: Nina laulajana, Ada sirkustaiteilijana. Ada kiertää Sirkus Finlandian ilma-akrobaattina ympäri Suomea. Nina laulaa Jean S. -yhtyeen toisena solistina ja valmistautuu ensi keväänä esitettävään Mamma Mia! -musikaaliin.

– Kun on kasvanut taiteilijaelämää seuraten, sitä pitää ihan tavallisena, toisen polven taiteilija Ada kertoo.

Myös hänen isoäitinsä Irma Tapio on laulaja.

Peittely on pahinta

Adan ja kolme vuotta nuoremman Elsan isä on Martti Forsberg. Nina ja Martti tutustuivat jo kymmenvuotiaina luokkakavereina ja alkoivat seurustella parikymppisinä. Suhde ei kuitenkaan kestänyt. He erosivat Adan ollessa yhdeksänvuotias.

– Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan. Ennen eroa muistan kysyneeni äidiltä, onko kaikki hyvin? Olin jo sen ikäinen, että ymmärsin eron olleen vanhemmilleni paras ratkaisu, Ada miettii.

”Kyllä minä lapsena tajusin vanhempieni välisen kitkan.”

Nina huomauttaa, että lapset näkevät väkisinkin, mitä vanhempien välillä on meneillään.

– Peittely on pahinta, mitä heille voi tehdä. Olemme aina pyrkineet puhumaan asioista lasten kanssa suoraan sillä tasolla, minkä he ymmärtävät, Nina huomauttaa.

Sittemmin Nina avioitui pastori Reijo ”Reka” Kontion kanssa. Viisi vuotta sitten Ada sai velipuolen, Vilhon. Sisaruksilla on 15 vuotta ikäeroa.

– Kun kuulin saavani pikkuveljen, aloin itkeä ilosta. Suhde Vilhon kanssa on aina toiminut, ja olen pystynyt auttamaan äitiä lastenhoidossa. Olen vahtinut Vilhoa iltaisin ja välillä öisinkin, Ada kertoo.

Lue Ninan ja Adan koko haastattelu Me Naisten numerosta 42/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Näyttelijä Sanna Stellanin puoleentoista vuoteen on mahtunut vauva, pako hometalosta, avioero ja uusi mies. – Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen, hän sanoo.

Kesän lopussa eronnut näyttelijä Sanna Stellan, 43, on löytänyt uuden rakkauden.

– Juuri nyt olen tosi onnellinen, sillä olen tavannut uuden miehen ja olen rakastunut, hän kertoo.

Kuluneen puolentoista vuoden aikana Sannan elämässä on tapahtunut paljon: Sanna sai kolmannen lapsensa, ja samoihin aikoihin kotitalosta löytyi hometta, joka ajoi perheen pitkään evakkoon. Elokuun lopussa Sanna ilmoitti Facebookissa pitkän avioliittonsa päättyneen.

– Kaiken kokemani jälkeen en ole kyynistynyt, vaan uskallan olla onnellinen. Ikuisena romantikkona uskon rakkauteen. Ajattelen, ettei kaikkea elämässä voi selittää tieteellä, eikä varsinkaan sitä, miksi jotkut ihmiset saatetaan yhteen, hän kertoo.

Harkittu ero

Sannan ja hänen entisen miehensä avioeroon ei päädytty helposti.

– Eropäätöstä tehtiin pitkään. Teimme paljon töitä suhteemme pelastamiseksi muun muassa pariterapiassa. En missään nimessä koe epäonnistuneeni, vaikka erosin, Sanna kertoo.  

Vanhempien ero tuntuu rankalta ratkaisulta, kun nuorin lapsi on vasta vauvaikäinen. Sanna kuitenkin ajattelee, että lapset tulevat maailmaan silloin, kun niiden kuuluu.

– Vauvoja on putkahdellut maailmaan ihan kaikissa olosuhteissa. Se ei vaadi täydellistä elämäntilannetta. Meidänkin kuopus oli ehdottomasti haluttu lapsi, Sanna sanoo.

Mitä Sanna kertoo eronsa syistä? Mitä kaikkea äitiys on Sannalle opettanut? Mikä Siskonpedin hahmoista on Sannan suosikki? Lue lisää Me Naisten numerosta 42/2017.