Ensin syödään kakkua, sitten opiskellaan lisää munasoluista. Jee! Kuva: Shutterstock
Ensin syödään kakkua, sitten opiskellaan lisää munasoluista. Jee! Kuva: Shutterstock

Miltä kuulostaisi lasillinen kuohuvaa ja vähän asiaa pakastetuista munasoluista? Tätä tarjotaan nyt naisille Yhdysvalloissa.

Synnytysten ja naistentautien erikoislääkäri Tuija Foudila helsinkiläiseltä Felicitas-klinikalta kertoi Me Naisille vuonna 2013, että munasolujen pakastamisesta tulee kyselyjä viikoittain. Yhdysvalloissa uraa luovien naisten aikalisästä äitiyteen on tullut bisnestä, jonka uusin tuuli ovat munasolubileet.

New York Post -lehti kertoo, että EggBanx-yritys kutsui 70 nuorta uranaista bileisiin siemailemaan kuplivaa ja saamaan lisätietoa munasolujen pakastamisesta. Lipusta juhliin sai maksaa 34 euroa.

Bileet olivat niin suuri menestys, että yrityksen toimitusjohtaja Gina Bartasi lupaa Business Insiderin haastattelussa, että ne järjestetään uudestaan syyskuussa ja tulevaisuudessa New Yorkin lisäksi myös  Bostonissa, San Franciscossa ja Los Angelesissa.

EggBanxxilla hinnat ovat muita alalla toimivia yrityksiä halvemmat, mutta halpaa homma ei ole heilläkään. "Halpisyritys" velottaa munasolujäädytyksestä 6500–7500 dollaria (noin 4800–5600 €), jonka jälkeen säilytyksestä pitää maksaa vuosittain 500–1000 dollaria (noin 370–750 €).

Vaikka munasolujäädytys antaa aikalisän, se ei ole tae lapsen saamisesta tai edes raskaaksi tulemisesta, ainoastaan mahdollisuus.

Lisää ilmiöstä:

Munasolujen pakastaminen: Entä jos nainen voisi tulla äidiksi silloin kun huvittaa?

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.