Kuvan mehiläishaukka ei liity tapaukseen. Kuva: Petteri Lehikoinen/LUOMUS
Kuvan mehiläishaukka ei liity tapaukseen. Kuva: Petteri Lehikoinen/LUOMUS

Kevään kiehtovin reality etenee kuin eteneekin! Kyse siis mehiläishaukan satelliittiseurannasta, vielä ehdit hyvin mukaan.

Tämän viikon Me Naiset -lehdessä oltiin huolestuneita mehiläishaukka Päivistä, joka on mukana satelliittiseurantaprojektissa eikä tajua/jaksa/halua lähteä muuttomatkalle Suomeen.

Tilanne on muuttunut! Päivi on lähtenyt! Sen etenemistä Afrikan halki kohti Pohjolan vehreitä pesintämaisemia voi seurata täällä.

Tutkimusprojektin johtaja Patrik Byholm ammattikorkeakoulu Noviasta kertoo, että Päivillä on kyllä kiire, mutta se saattaa ehtiä vielä mukaan kesän senssikauteen ja pesintäpuuhiin.

– Jos se vain jaksaa lentää mehiläishaukkojen normaalivauhtia, 250–300 kilometriä päivässä, sen pitäisi ehtiä perille ajoissa pesimään. Mutta hieman kiikun kaakun tilanne on.

Seuraavat paikannustiedot tulevat lauantaina 25. huhtikuuta, ja Patrik toivoo, että Päivi olisi päässyt silloin tuhannen kilometrin päähän lähtöpaikastaan.

Minne järjestämme sitten vastaanottokomitean, kun Päivi saapuu Suomen ilmatilaan?

– Sen loppupysäkki lienee Vesilahden suunnalla Pirkanmaalla: sieltä se pyydystettiin vuonna 2013 ja sinne se palasi myös viime vuonna viettämään vapaa aikaa, Patrik kertoo.

Päivi. Hyviä lentokelejä, jaksamista, ja otat varovasti sitten jos ylität kovin levottomia seutuja!

Lue myös:

Milloin kevät alkaa?

Emmitkö vielä juoksukauden alkua? Näin helpotat kevään ensimmäisiä lenkkejä