Nyt mentiin ojasta allikkoon. Nimittäin valittiin muovikassin korvikkeeksi paperipussi. Kuva: Shutterstock
Nyt mentiin ojasta allikkoon. Nimittäin valittiin muovikassin korvikkeeksi paperipussi. Kuva: Shutterstock

Luonto-Liiton toiminnanjohtaja Leo Stranius ei pidä muovia pelkästään uhkana luonnolle.

Katso ympärillesi. Mitä näet?

Tietokoneen, muoviosia. Kahvikupin, kokonaan muovia. Jogurttipurkin, lisää muovia. Avaamattoman CD:n, muovikääreissä. Lompakon, täynnä muovikortteja. Sormuksen sormessa – sekin muovia!

Muoviton syyskuu alkoi maanantaina. Facebookissa yli 24 000 suomalaista, muun muassa laulaja Anna Puu, on merkinnyt osallistuvansa siihen. Luonto-Liiton toiminnanjohtajan ja kansalaisaktivistin, Leo Straniuksen mukaan täysin muoviton syyskuu on utopistinen ajatus, koska olemme liian sidottuja muoviin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Muovi ei ole pahin ympäristöongelmistamme. Jos ajatellaan yksilön tekemiä ekovalintoja, vaikuttavimmat tehdään asumisessa, liikkumisessa ja ruokavalinnoissa. Olennaista ei ole se, mistä ruokakassi on valmistettu, vaan mitä sen sisällä on, hän selventää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ruokaa ostaessa pakkauksen osuus yksittäisen elintarvikkeen ympäristövaikutuksista on kahden prosentin luokkaa. Se on tosi pieni määrä. Jos hyvällä pakkauksella vielä voidaan vähentää sitä, että ruoka ei päädy hävikkiin, muovipakkauskin voi olla ekotehokas.

Leon mukaan muovittomaan syyskuuhun ei kannata suhtautua yksisilmäisesti, vaan "nähdä metsä puilta". Välillä muovin hankkiminen voi olla ekologinen vaihtoehto.

Ei muoviton syyskuu ole silti hänen mielestään huono juttu.

Ekohaasteet ovat muotia

Tipaton tammikuu, muoviton syyskuu, lihaton lokakuu, autoton päivä, vuosi ilman uusia vaatteita, älä osta mitään -päivä ja muut muodikkaat haasteet ovat Leon mielestä inspiroivia kampanjoita, joita jokainen voi soveltaa haluamallaan tavalla.

– Eivät ne ratkaise maailman ongelmia, mutta herättävät näkemään.

– Parhaimmillaan tällaiset kampanjat saavat päättäjät havahtumaan, Leo haaveilee.

Muovikasseille voitaisiin esimerkiksi asettaa haittavero. Näin Yhdysvalloissa joissain osavaltioissa on jo tehty.

Osallistu muovittomaan syyskuuhun vaikka näin:

1. Pidä kangaskassia mukana ruokakaupassa, jotta ostoksille ei tarvitse ostaa muovikassia. Älä korvaa muovikassia paperikassilla, joka on ympäristön kannalta vielä muovipussia huonompi vaihtoehto.

2. Älä ota hedelmille ja vihanneksille muovipussia.

3. Kieltäydy kassalla pakasteiden pienestä muovipussista.

4. Kosmetiikka (hammastahnat, meikit, saippua) ovat täynnä mikromuovia. Tutki ainesosaluetteloa. Voisitko vaihtaa luonnonkosmetiikkaan?

5. Pidä mukana omaa juomapulloa, jota voit täyttää hanavedellä.

6. Osta pesuaineet täyttöpulloissa, jotta karsit muovijätteen määrää.

7. Käytä luovuutta paketoinnissa. Lahja ei tarvitse ympärilleen muovitettua paperia, kun sen voi paketoida sympaattisesti vaikka vanhaan sanomalehteen.

8. Kun ostat uusia vaatteita, tarkasta, onko niissä muoviosia. Hanki vaatteet käytettyinä tai kierrätettyinä.

9. Kyseenalaista valintasi, etsi korvikkeita, mutta käytä järkeä. Voisitko käyttää postitukseen kirjekuoria, joissa ei ole pientä muovista ikkunaa?

Lue myös:

Pystyisitkö elämään vuoden ilman uusia vaatteita?

Sisältö jatkuu mainoksen alla