Tältähän sitä joka ikinen näyttää sängyssä tablettia räplätessään. Kuva: Shutterstock
Tältähän sitä joka ikinen näyttää sängyssä tablettia räplätessään. Kuva: Shutterstock

Sen lisäksi, että tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden säteilemä valo heikentää unenlaatua, laitteet voivat aiheuttaa myös selkäkipuja.

Uniasiantuntijat ovat jo hyvän aikaa varoitelleet, että tabletin ja tietokoneen käyttö sängyssä heikentää unenlaatua ja voi olla syynä väsymykseen.

Britannian kiropraktikkoyhdistys antaa yhden syyn lisää jättää viihdelaitteet rauhaan ja keskittyä sängyssä siihen, mitä varten se on tehty: nukkumiseen.

Daily Mailin artikkelin mukaan tietokoneen tai tabletin käyttö sängyssä pakottaa selän huonoon asentoon. Ruudulle kuikuillessa selkä menee kaarelle, eikä saa tarpeeksi tukea. Seurauksena voi olla niska- ja selkäkipuja, jotka vaikeuttavat nukkumista entisestään.

Kiropraktikkoyhdistyksen tutkimuksen mukaan lähes puolet briteistä kertoi käyttävänsä laitteita sängyssä ennen nukkumaanmenoa. Kolme viidestä katseli televisiota ennen nukahtamistaan – osa jopa tuntikausia.

Kiropraktikot kannustavatkin ihmisiä tekemään makuuhuoneistaan tekniikkavapaata vyöhykettä.

– Monet asiakkaistani, jotka eivät pysty nukkumaan, yrittävät saada unta katselemalla esimerkiksi elokuvaa tietokoneensa ja tablettinsa ruudulta, mutta todellisuudessa se saattaa vain vaikeuttaa unen saantia, kiropraktikko Tim Hutchful kertoo Daily Mailille.

Jos laitetta on kuitenkin aivan pakko käyttää sängyssä, selkä kannattaa tukea hyvään asentoon tyynyllä ja näytön tulisi olla silmien korkeudella.

Lue myös:


Näin eri nukkuma-asennot vaikuttavat terveyteesi


Hartiat jumissa? Näin venyttelet kivun pois pyyhkeen avulla


Nyt koiratkin jo käyttävät tablettia! Testissä koirien iPad-sovellukset