Elonë Kastratia käytti feministisen kampanjansa apuvälineenä terveyssiteitä.

Kadunvarren pylvääseen on kiinnitetty lappu, jossa lukee: ”kuvittele, että raiskaus ällöttäisi miehiä yhtä paljon kuin kuukautiset”. Teksti on liimattu kuukautissuojaan.

Tehokasta!

Muun muassa tällä ja muutamalla muulla feministisellä lauseella varusteltuja kuukautissuojia alkoi ilmestyä viime sunnuntaina vietettynä naistenpäivänä saksalaiseen Karlsruhen kaupunkiin. Niiden takana on Elonë Kastratia, joka keksi tempauksen.

Hän myös jakoi kuvia terveyssiteistä sosiaalisessa mediassa.

– En ole varma, onko se laitonta, mutta en todellakaan välitä, koska ne on helppo irrottaa, hän kirjoitti kuvan saatteeksi.

Laitonta tai ei, tempaus on saanut todella positiivisen vastaanoton. Kuukautissuojat ovat onnistuneet pysäyttämään ohikulkijat ja saaneet heidät lukemaan tekstit – kenties jopa ajattelemaan asiaa.

Yhtä Tumblr-kuvapalveluun ladattua kuvaa on katsottu yli 250 000 kertaa. Suosio tuli nuorelle naiselle yllätyksenä.

– Tarkoituksenani oli vain herätellä kaupungin ihmisiä, koska täällä on niin paljon seksismiä, Eloinë kertoi The Huffington Postille.


Today

Kuva, jonka ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ e l o n ë (@elona_x) julkaisi

Lue myös:

Hei, perussuomalaisten puoluesihteeri: tätä feminismi tarkoittaa

Filippiiniläisestä kosmetiikkamainoksesta tuli nettihitti – katso!

Usein tarjolla: leffarooli alastomalle ja mykälle naiselle

Liikunta on yhä tärkeä osa Virpi Sarasvuon arkea, vaikka hän ei enää ehdikään liikkua entiseen malliin.

Entistä huippuhiihtäjä Virpi Sarasvuota nähdään harvoin parrasvaloissa. Eilen hän saapui Urheilugaalaan ilman puolisoaan Jari Sarasvuota.

– Työskentelen yrittäjänä. Sain juuri viime viikolla postissa valmentajan ammattitutkinnon paperit. Kasailen siihen liittyvää materiaalia valmiiksi, Virpi kertoi kuulumisiaan.

Virpi kertoi, että liikunta on yhä tärkeä osa hänen arkeaan.

– Liikun aktiivisesti, vaikka riippuu tietysti mihin vertaa. Urheilu-ura oli täysin eri elämä ja eri vaihe. Olisi tietysti kauhean kätevää, jos olisin nykyisessä arjessa yhtä hyvässä kunnossa kuin ammattiaikoina.

Virpillä ja Jarilla on kaksi yhteistä tytärtä, joiden elämää nainen ei halunnut tarkemmin kommentoida.

Gaalailtaan hän suhtautui odottavin mielin.

– Täällä on paljon ihmisiä, joita ei muuten tapaa. Elämä on aika lailla työtä ja arkea muuten.

Uutuusdraama Rodin kuvaa, kuinka kuvanveistäjä Camille Claudel jäi mentorinsa Auguste Rodinin varjoon.

Ranskalainen kuvanveistäjä Auguste Rodin (1840–1917) muistetaan parhaiten Ajattelija-patsaastaan. Jacques Doillonin uutuusdraama keskittyy taiteilijan ja hänen oppilaansa Camille Claudelin (1864–1943) rakkaussuhteeseen. Rodinilla oli avovaimo ja lapsi, joita hän ei Camillelle tekemistään lupauksista huolimatta koskaan jättänyt.

Bruno Nuytten ohjasi Claudelin ja Rodinin skandaalinkäryisestä suhteesta draaman jo vuonna 1988.  Siinä parina nähtiin Isabelle Adjani ja Gérard Depardieu. Tällä kertaa pääosissa nähdään Izïa Higelin ja Vincent Lindon. Higelin onnistuu kuvaamaan hyvin Claudelin vähittäistä murtumista. Suhde tuhosi Claudelin mielenterveyden. Hän syytti Rodinia töidensä plagioimisesta. Claudel vietti viimeiset 30 elinvuottaan psykiatrisessa sairaalassa.

Claudel jäi täysin opettajansa varjoon niin eläessään kuin kuolemansa jälkeenkin. Hänen teoksensa, kuten Valssi, kuvasivat naisen seksuaalisuutta tekoajankohtaansa nähden rohkeasti. Aikaa vaivasi kaksinaismoralismi. Siinä missä miestaiteilijoiden alastomat naishahmot herättivät ihastusta, aikalaiskriitikot eivät pitäneet aihetta naistaiteilijoille sopivana.

Doillon on hakenut elokuvaan autenttista tunnelmaa kuvaamalla sen aidoilla tapahtumapaikoilla. Pariisin Rodin-museo on lainannut kuvauksiin Rodinin keskeisiä töitä. MK

Rodin ***