Eva Mustosen työpisteessä on ohjeet, miten puheluihin jaksaa vastata reippaasti: Pitää muun muassa muistaa haukotella, venytellä ja juoda tarpeeksi vettä.
Eva Mustosen työpisteessä on ohjeet, miten puheluihin jaksaa vastata reippaasti: Pitää muun muassa muistaa haukotella, venytellä ja juoda tarpeeksi vettä.

Eniron työntekijät joutuvat vastaamaan jopa ihmissuhteita koskeviin kysymyksiin. Kohteliaisuus on tärkeä työväline.

Espoossa Säterinkadulla on duunipaikka, jossa työntekijät vastaavat yli 300 puheluun päivässä per nuppi.

Eniron numeropalvelun työntekijät etsivät vastauksia suomalaisia askarruttaviin kysymyksiin, kuten ”mulle on soittanut tällainen numero, kenen se on?” tai ”olen hukannut vanhan naapurini puhelinnumeron, löytyisikö se teiltä?” Espoon lisäksi puheluihin vastataan myös Porissa.

Työntekijöiden varustuksena on tietokone, kuulokkeet ja luuri.
Tärkeä työväline on myös kohteliaisuus.

Sofia Ojala pysyy kylmän rauhallisena, vaikka saa ilmiselvän pilapuhelun. Nuori poika tiedustelee, miten voisi tulla kaapista, ja taustalta kuuluu kihinää. Sofia selittää ystävällisesti, että numeropalvelu ei ole kysymykselle paras paikka, mutta kannattaa vain kertoa suoraan. Sitten tulee luuri korvaan.

– Jotkut voivat kysyä tosissaankin, ja silloin heidät voi ohjata nuorten auttaviin puhelimiin. Mutta takana hihittelevän porukan perusteella tässä oli kyseessä pilasoitto. Jos saan samalta porukalta useita pilapuheluita, muistutan, että palvelu ei ole ilmainen.

Hyvän lakitoimiston jäljillä

Suurin osa soittajista on kuitenkin ystävällisiä. Joku kysyy Kotkan keskussairaalan kahvilan numeroa, joku etsii naulatehdasta, joku sirkusta.

Hetken kuluttua Sofia joutuu taas pilasoiton uhriksi, kun teinipoika kiljuu puhelimeen paskaa. Ennen vanhaan pilareita soitettiin kavereille, nykyään näköjään numeropalveluun. Hämmästyttävää on myös se, että suurin osa ei tervehdi, vaan töksäyttää kysymyksensä saman tien. Missä ovat vanhat kunnon käytöstavat?

– Monet soittavat palveluun useastikin ja he ovat tottuneet siihen, että kysymyksen voi vaan kysyä. Ei se oikeastaan edes haittaa, Reijo Kuivalainen vakuuttaa.

Seuraavan puhelun aikana Reijo saa visaisen pähkinän ratkaistavakseen: nainen tiedustelee hyvää asianajotoimistoa Helsingistä. Hyvää? Mistä Reijo voi tietää, mikä Helsingin kymmenistä ja kymmenistä asianajotoimistoista on hyvä?

– En mistään, Reijo virnistää.

– Ratkaisin ongelman niin, että tiedustelin missä päin Helsinkiä kysyjä asuu, ja annoin hänen asuinkadultaan toimistojen numeroja.

Tätä et tiennyt numeropalvelusta

1.  Tervehdys ”Eniro 0100 100,  miten voin auttaa” tulee aina nauhalta. Näin tervehdys on aina iloinen ja ystävällinen.

2. Osa työntekijöistä ei vastaa numeroon omalla nimellään, vaan yksityisyydensuojansa säilyttääkseen he käyttävät keksittyä työnimeä.

3. Arkisin kysellään yksityishenkilöiden numeroiden lisäksi eniten terveyskeskuksien ja autokorjaamojen numeroita. Viikonloppuisin kysellään taksien numeroita. ”Tai sitten baarissa porukka väittelee, miten joku 60-luvun jalkapallon MM-matsi päättyi, ja he varmistavat oikean tuloksen meiltä”, Reijo kertoo.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen