Ethän vaan paina poskeasi hometyynyyn? Kuva: Shutterstock
Ethän vaan paina poskeasi hometyynyyn? Kuva: Shutterstock

Hyi! Joka neljäs suomalainen ei ole koskaan pessyt tyynyään.

Nyt kannattaa kurkata tyynyliinan väliin! Pahimmillaan vanha ja likainen tyyny voi nimittäin olla melkoinen homepesä.

Jostain syystä me suomalaiset olemme laiskoja pesemään ja vaihtamaan tyynyjä, ja yllättävän moni nukkuu vanhalla ja likaisella tyynyllä. Unikulman tutkimuksen mukaan jopa joka neljäs ei ole koskaan pessyt tyynyään.

Sen lisäksi, että posken painaminen hometyynyyn kuulostaa ällöttävältä, se on ihan oikeastikin terveysriski. Esimerkiksi tukkoinen nenä ja näppylät saattavat johtua likaisesta tyynystä. Pahimmillaan hometyyny aiheuttaa myös korva-, silmä- ja poskiontelutulehduksia.

Näin huollat tyynyäsi

1. Vaihda tyyny uuteen kahden vuoden välein

Sen jälkeen tyyny joutaa roskiin, sillä kahden vuoden käytön jälkeen ihmisen hiuksista erittyvä tali ei lähde pois edes pesussa.

2. Pese tyyny neljä kertaa vuodessa

Jos hikoilet paljon, pese tyyny vieläkin useammin. Suurimman osan tyynyistä voi pestä pesukoneessa, mutta tarkista asia pesulapusta. Vaahtomuovitäytteiset tyynyt imuroidaan ja niistä pestään vain päällinen.

3. Käytä vain kolmannes pesuainetta vaatteisiin verrattuna

Kerrallaan kannattaa pestä vain yksi tyyny. Tarkasta, että tyyny on huuhdeltu hyvin, ettei siihen jää pesuainetta.

4. Kuohkeaksi rumpukuivauksella

Rumpukuivaus auttaa tyynyä palautumaan kuohkeaksi pesun jälkeen. Mikäli tyyny jää littanaksi, se ei enää tue riittävästi niskaa.

5. Kirjaa osto- ja pesupäivä ylös

Ehkei Excel-taulukko sentään ole tarpeen, mutta osto- ja pesupäivät on helppo merkata pesulappuun. Näin varmistat, ettet heitä uutta tyynyä pois.

Tutkimuksen toteutti YouGov Finland, ja siihen vastasi yli tuhat 18–74-vuotiasta suomalaista.

Lue myös:

Alasti nukkumuminen kannattaa! 7 syytä

Nukutteko tekin samassa asennossa kuin useimmat parit? Tätä se kertoo suhteestanne

Nukkumaan vaikka väkisin! 5 keinoa saada unta

Timon ja hänen puolisonsa Maikin ensimmäinen yhteinen lapsi on poika. 

Timo Lavikaisen, 43, perheessä eletään jännittäviä aikoja.

Timo valmistautuu parhaillaan Putoukseen ja kuvaa sketsejä tammikuussa alkavaa ohjelmaa varten. Samaan aikaan on puhelimen oltava lähettyvillä, sillä Timon puolison Maikin laskettu aika on näillä hetkillä.

– Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen, Timo totesi, kun hän saapui 95-elokuvan kutsuvierasensi-iltaan Espoon kulttuurikeskukseen.

Timolla on niin sanotun ”tavallisen kansalaisen rooli” kaikkien aikojen suurimmassa suomalaisessa jääkiekkoelokuvassa. Elokuvaan liittyy jo nyt muitakin tärkeitä muistoja, Timo kertoo.

”Sitä ei tiedä, jos lähtö tulee tänään vaikka kesken näytöksen.”

– Kun minulla oli tässä viimeinen kuvauspäivä, vaimo teki positiivisen raskaustestin. Jouluvauvaa meille odotetaan.

Timolla on parikymppinen tytär, ja Maikilla on 10-vuotias tytär. Pian syntyvä lapsi on parin ensimmäinen yhteinen. Näyttelijä kertoo, että hartaasti odotettu vauva on poika.

– Meillä ehti olla useampi, kolme keskenmenoa ja sitten lopulta tärppäsi näin. Ne olivat kovia paikkoja.

Timo luottaa, että vauvan hoito palailee mieleen vanhasta muistista.

– Suhtaudun luottavaisesti. Uskon, että kasvattajana olen rennompi, kun kaikki ei ole ihan uutta.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

JOUSIMIES

Ota yhteyttä ihmisiin, jotka voivat auttaa sinua eteenpäin. Sinulla on idea, joka kaipaa kehittelyä. Tärkeintä on, että suunta on sinulle selkeä.

 

KAURIS

Mene avuksi ystävälle, joka on joutunut pulaan. Anteliaisuutesi pelastaa hänen päivänsä. Suuntaa energiasi johonkin hyödylliseen.

 

VESIMIES

Pysy omalla tontillasi. Voit tarjota apuasi ystävälle, mutta älä ota liikaa hoitaaksesi. Mieti tarkkaan, mitä olet lupaamassa.

 

KALAT

Ole rehellinen, kun sinulta kysytään mielipidettäsi. Älä tyydy vähempään kuin mitä ansaitset. Sinun on tunnettava oikeutesi.

 

OINAS

On aika miettiä tulevaisuuttasi koskevia siirtoja. Pidä hyödyllinen kontakti näköpiirissäsi. Muista vanhaa ystävää tai sukulaista lahjalla tai puhelulla.

 

HÄRKÄ

Tapaat nyt kiinnostavia ihmisiä. On hyvä hetki ystävyyden tai romanssin syttymiselle. Teet tulevaisuuttasi koskevia ratkaisuja.

 

KAKSONEN

Joku yrittää saada pääsi pyörälle käyttämällä kyseenalaisia taktiikoita. Älä ota todesta tarjousta, joka vaikuttaa liian hyvältä ollakseen totta.

 

RAPU

Lähde tutustumaan uusiin ihmisiin. Otollinen hetki verkostoitumiselle. Onnistut herättämään ihmisten mielenkiinnon vaivattomasti.

 

LEIJONA

Kotona saattaa vallita kireä ilmapiiri. Ole hienotunteinen ja huomaavainen läheisiäsi kohtaan. Rahan tuhlaamista on syytä välttää.

 

NEITSYT

Lyhyt irtiotto uusissa maisemissa tekisi hyvää. Myös shoppailukierros saattaa ajaa asian. Ota yhteyttä vanhaan ystävään kysyäksesi kuulumisia.

 

VAAKA

Sinulla on loistavia ideoita, jotka on syytä saattaa suuremman yleisön tietoon. Kerää tietoa asiasta, joka on lähellä sydäntäsi. Tarvitset vankan suunnitelman.

 

SKORPIONI

Saat enemmän aikaiseksi, jos toimit yksin. Pidä salaisuudet omana tietonasi. Kotiin liittyvät muutokset vievät sinua lupaavaan suuntaan.