Villainen kuppikakkuohje ja lämmikettä langasta.

Me Naisten numerossa 35/2010 vierailtiin lankakaupassa, jonka keittiössä Tanja Haapamäki ja Johanna Hietalahti neuloivat.

Lämmintä Karjalaan
Vaaka ry ottaa vastaan lasten ja aikuisten villasukkia, pipoja, lapasia ja kaulaliinoja, jotka lähetetään Venäjän Karjalaan ja Suomessa lämpöä tarvitseville nuorille ja aikuisille.
 
Myssyjä
Sytomyssy-projekti kerää virkattuja, neulottuja ja ommeltuja myssyjä sytostaatti-hoidoissa hiuksensa menettäneille. Myssyt jaetaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin potilaille.

Lämmintä lapsille
Neulotaan Lämmintä Lapsille 2010 -projekti kerää villasukkia, lapasia, myssyjä ja kaulaliinoja Viron vähäosaisille lapsille 30. syyskuuta asti.

Sukkia Venäjän vankiloihin
Kansan Raamattuseura vie villasukkia Venäjän vankiloihin.
 
Sukkia soltuille
Sotilaskotiliitto lahjoittaa ensi vuonna varusmiespalvelukseen astuville villasukat. Sukkapareja tarvitaan 25 000. Sukkia voi toimittaa sotilaskotiyhdistyksiin tai Sotilaskotiliittoon.

Neulottu kuppikakku

Suunnittelija Minna Metsänen

Langat: Vähän valkoista ja beigeä lankaa sekä kuorrutteeseen erivärisiä lankoja (puuvilla tai puuvillasekoitelankaa puikoille 3-3½ esim. Tennessee tai Luxus Cotton). Lisäksi koristeluun valkoista Novita Kotiväki -lankaa.

Sukkapuikot: Nro 3½ ja virkkuukoukku nro 2½

Muut tarvikkeet: Vanua täytteeksi, silkkinauhaa, helmiä, neula ja ompelulankaa

Mallineuleet: Sileä oikea neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t oikein. Joustinneule suljettuna neuleena: neulo *1 o silmukan takareunasta, 1 n*, toista *-*. Sileä nurja neule suljettuna neuleena: neulo kaikki krs:t nurin.

 Kuppikakun neulominen aloitetaan ”kupin” pohjasta.

Luo valkoisella langalla 8 s ja jaa s:t sukkapuikoille. Neulo suljettuna neuleena: 1. krs ja muut parittomat krs:t: neulo s:t oikein. 2. krs: neulo jokainen s kaksi kertaa = 16 s. 4. krs: neulo *1 o ja seuraava s kaksi kertaa*, toista *-* = 24 s. 6. krs: neulo *2 o ja seu-raava s kaksi kertaa*, toista *-* = 32 s. 8. krs: neulo s:t nurin. 9. krs: neulo *7 o ja seuraava s kaksi kertaa*, toista *-* = 36 s. 10.-18. krs: neulo *1 o silmukan takareunasta, 1 n*, toista *-*. 19. krs: neulo s:t oikein. 20. krs: neulo s:t nurin. Vaihda työhön beige lanka ja neulo 3 krs sileää oikeaa neuletta.

Vaihda työn kuorruteväri. Neulo ensin 1 krs oikein ja 5 krs sileää nurjaa. Aloita sitten kavennukset. 1. kavennuskrs: neulo *4 n, 2 s nurin yhteen*, toista *-* = 30 s. Neulo välikrs nurin. 2. kavennuskrs: neulo *3 n, 2 s nurin yhteen*, toista *-* = 24 s. Neulo välikrs nurin. Täytä kuppikakku tässä vaiheessa vanulla ja laita esim. kivi painoksi, jos haluat kuppikakkuun painoa. 3. kavennuskrs: neulo koko kerroksen ajan 2 s nurin yhteen = 12 s.

Neulo välikrs nurin. Neulo vielä koko seuraavan krs:n ajan 2 s nurin yhteen = 6 s. Katkaise lanka ja pujota lanka loppujen silmukoiden läpi. Kiristä reikä umpeen ja pujota langanpää kuppikakun sisälle. Päättele myös aloituslanganpää.

Viimeistely: Koristele kuppikakut. Kukka: kierrä Kotiväki -lanka kerran sormesi ympäri ja virkkaa renkaaseen 10 kiinteää silmukkaa (ks). Sulje kerros 1 piilosilmukalla (ps) kerroksen 1. kiinteään silmukkaan (ks). Virkkaa *seuraavaan silmukkaan (1 kaksoispylväs, 2 kolmoispylvästä, 1 kaksoispylväs) ja seuraavaan silmukkaan 1 ks*, toista *-*. Kukkaan tulee 5 terälehteä. Sulje krs 1 ps:lla. Päättele langanpäät. Ompele kukan keskelle helmi. Taita ohut silkkinauha (n. 12 cm pitkä) kaksinkerroin siten, että toiseen päähän jää pieni lenkki ja toiseen päähän avoimet nauhan päät. Ompele ”solmuke” kukan alle. Ompele kukka kuppikakun päälle. Virkkaa kuppikakun pohjan nurjaan kerrokseen (krs 8) kaaret. Kiinnitä lanka oikeaan silmukkaan 1 ks:lla. Jätä 1 nurja s väliin, *virkkaa seuraavaan oikeaan silmukkaan 6 pylvästä (p), jätä 1 nurja s väliin ja virkkaa seuraavaan oikeaan s:aan 1 ks*, toista *-*. Ompele kuppikakun kuorrutteeseen vielä pieniä helmiä.

Lisätietoja: Novita (040)178 2266 ma ja ke 10-14, www.novita.fi

Nanna Karalahti ei vielä keväällä uskonut, että hän ja Jere pystyvät jatkamaan avioliittoaan. Hän kertoo ajatuksistaan Radio Aallon haastattelussa.

Nanna Karalahti kertoo Radio Aallon haastattelussa hänen ja ex-jääkiekkoilija Jere Karalahden, aviokriisin taustoista. Pari erosi keväällä, mutta palasi yhteen loppukesästä. Nanna näkee omassa toiminnassaan asioita, jotka vaikuttivat eroon.

”Olen aina ollut tosi vaativa.”

– Mä vaadin tosi paljon. Halusin Jeren kehittyvän reippaammin siitä vanhasta Jerestä tähän uuteen Jereen, joka on itsetutkiskelevampi. Olen aina ollut tosi vaativa parisuhteissa tietyllä tavalla, Nanna kertoo.

Blogissaan Nanna kertoi aikaisemmin, että aviokriisiin vaikutti myös rankka vauva-arki ja sekä hänen että Jeren vahvat egot. Nyt Nanna sanoo, ettei olisi uskonut, että parilla olisi tulevaisuutta muuten kuin Jax-pojan vanhempina.

– En olisi uskonut, että me palataan yhteen – en missään nimessä. Kyllä ero oli tietyllä tavalla lopullinen päätös, Nanna sanoo radiohaastattelussa.

Toisin kuitenkin kävi. Asiat alkoivat muuttua siinä vaiheessa, kun Nanna luovutti.

”Paras keino on luopua niistä listoista, miten asioiden pitäisi mennä.”

– Puhun armollisesta itsekurista eli luovuttamisesta. Jos joku asia ei toimi, paras keino on riisua kaikki ne huolet ja murheet. Luopua niistä listoista, miten asioiden pitäisi mennä. Kun murrat koko paletin, on paljon helpompi lähteä rakentamaan tyhjältä pöydältä. Luovuttaminen oli parasta, mitä meille kävi, Nanna miettii.

Aikaisemmin Nanna kertoi blogissaan myös, että he antavat Jeren kanssa toistensa olla nyt sellaisia kuin ovat.

– Onneksi olemme nyt toistemme puolella täysin alasti. Ihana olla oma itseni ja samalla antaa toisen olla. Kaikilla on hyvä olla, ja se heijastuu siihen kaikkein tärkeimpään eli meidän poikaan.

Me Naiset ja Radio Aalto kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

 

Tuottajamoguli Harvey Weinsteinin sikailuja seurannut somekampanja ravisuttaa Suomessa saakka.

Tasan vuosi sitten uskoni ihmisiin oli vähissä. Julkisuuteen oli juuri päätynyt video, jossa Yhdysvaltojen presidenttiehdokas Donald Trump, 71, kehuskeli suudelleensa, kourineensa ja yrittäneensä harrastaa seksiä vastentahtoisten naisten kanssa. ”Kun olet tähti, he antavat tehdä sen.”

Presidentiksi oli änkeämässä mies, joka kohteli naisia kuin kertakäyttömukia. Tarrasi kiinni, viskasi rutattuna menemään – ja otti taas uuden käsittelyynsä. Ja sitten tämä hahmo valittiin johtamaan vapaata maailmaa. Koska Trump nyt on Trump.  Vitsi, vitsi. 

Tässä valossa elokuvatuottaja Harvey Weinsteinin, 65, ahdisteluvyyhdin paljastuminen ei vielä viikko sitten juuri hätkäyttänyt. Silloin New York Times -lehti raportoi, että Weinstein oli vuosikymmenten aikana ahdistellut useita näyttelijöitä ja naispuoleisia työntekijöitään. Nyt koko ajan kasvava naisjoukko syyttää Harvey Weinsteinia seksuaalisesta ahdistelusta ja jopa raiskauksista.

”Aikakausi, jossa silmät ummistetaan seksuaalisesti hyökkäävältä käytökseltä, on ohi. ”

Tällä kertaa asiaan reagoitiin. Muun muassa Oscar-akatemia oli yllättävän vikkelä liikkeissään ja erotti Weinsteinin.

– Elokuvateollisuuden aikakausi, jossa silmät ummistetaan seksuaalisesti hyökkäävältä käytökseltä ja työpaikka-ahdistelulta, on ohi. Kyseessä on äärimmäisen vakava ongelma, jolle ei ole sijaa yhteisössämme, akatemian tiedotteessa julistettiin. 

Näyttelijä Alyssa Milano, 44, pisti paremmaksi.  Hän kehotti twiitissään, että kaikki seksuaalisen häirinnän ja väkivallan kohteeksi joutuneet kirjoittaisivat ”Minä myös” statukseensa, jotta ihmiset käsittäisivät, kuinka suuri ongelma on.

Ja kansahan kirjoitti. Veikkaanpa, että useimman Facebookin käyttäjän silmille on jo napsahtanut tuo teksti. Uudestaan ja uudestaan. Seksuaalinen häirintä todella on muuttunut näkyväksi ympäri maailmaa päivitys päivitykseltä.

Jos toisten ihmisten kunnioittaminen, hyvät käytöstavat tai ihan vain perusinhimillisyys eivät ole riittävän painavia syitä itsensä hillitsemiseen, ehkä somen pelko ajaa saman asian?

Niin näkyväksi, että ehkä toimintaympäristön muuttuminen alkaa pikkuhiljaa iskostua myös kähmijädinosaurusten kaaleihin. Tänä digitaalisuuden aikana suljettujen ovien takana tapahtuvat asiat eivät välttämättä enää jää sinne. Ahdistellut uskaltavat puhua – ja heidän äänensä myös kuuluu.

Jos toisten ihmisten kunnioittaminen, hyvät käytöstavat tai ihan vain perusinhimillisyys eivät ole riittävän painavia syitä itsensä hillitsemiseen, ehkä somen pelko ajaa saman asian?

Kiitos digiloikka, olet yllättävän hyvä!