Tutkimus osoitti, että taukopelit ovat naisten juttu. Kuva: Colourbox
Tutkimus osoitti, että taukopelit ovat naisten juttu. Kuva: Colourbox

Simppelit ajanvietepelit ovat monen naisen salainen pahe. Pelaaminen palvelee erilaisia tarpeita.

Kun työkaverini on illalla saanut lapset nukkumaan, hän on usein niin väsynyt, ettei jaksa edes katsoa telkkaria. Silloin hän avaa tietokoneen ja pelaa tovin Zookeeperiä.

– Yleensä yhden pelin. Tai kaksi, jos eka menee huonosti, hän sanoo.

Zookeeper on internetistä löytyvä simppeli ajanvietepeli, vähän kuin tetris. Tällä viikolla julkistetun tutkimuksen mukaan peräti 70 prosenttia tällaisten pelien pelaajista on naisia.

– Mielikuvien tyypillinen tietokonepelaaja on nuori mies kalliin pelikonsolin äärellä. Monia yllättää, että se ei olekaan koko totuus, sanoo tutkimusta koordinoinut tuotepäällikkö Jessi Frey Sanoma Entertainmentista.

Tutkimuksessa löytyi kolme naispuolista pelaajatyyppiä. He kaikki pelaavat samanlaisia tauko- tai ajanvietepelejä, mutta varsin erilaisiin tarpeisiin.

Ykköstyyppi on alle kolmekymppinen lapseton opiskelija, joka viettää paljon aikaa ystäviensä kanssa. Hän pelaa nettipelejä samalla kun vilkuilee televisiota, chattaa tai puhuu puhelimessa. Hänelle pelaaminen on rentouttavaa viihdettä.

Kakkostyyppi on kolme–nelikymppinen perheenäiti, joka harrastaa liikuntaa, kirjallisuutta ja ruuanlaittoa sekä viihtyy perheen kanssa kotona. Hän pelaa nettipelejä saadakseen hetken omaa aikaa arkikiireiden keskellä.

– Mähän oon just toi, työkaverini kommentoi.

– Zookeeper auttaa nollaamaan pään, kun on ihan naatti ja haluaa olla hetken hiljaa yksin. Pelaaminen on samalla tavalla hypnoottista kuin kasvimaan kitkeminen. Samalla voi ajatella omia asioitaan, hän selittää.

Kolmannen ryhmän muodostavat aktiiviset eläkeläiset, jotka matkustelevat ja seuraavat lastenlasten kasvamista sähköpostin ja netin kuvapalveluiden kautta.

– Seniorit ovat tämän tutkimuksen himopelaajia. He pelaavat haastavia älypelejä, yrittävät parantaa tulostaan ja vertaavat sitä miehensä tulokseen. He pelaavat ylläpitääkseen henkistä ketteryyttään, Jessi Frey kuvailee.

Heille työkaverini suosittelee Zookeeper Questiä.

– Se on haastavampi kuin perustaso.

Tiistain Ensitreffit alttarilla jaksossa riidellään – taas. Siitä huolimatta yhden parin tulevaisuudessa pilkahtaa myös valoa. Varo juonipaljastuksia!

Kirjoitimme aikaisemmin, että Ensitreffit alttarilla -ohjelman Johannan ja Markuksen suhteesta ei oikein ota selvää.

Aikaisemmissa jaksoissa heillä on vaikuttanut menevän ihan mukavasti, ja kumpikin on todella halunnut saada suhteen toimimaan. Silti matkaan on mahtunut myös vastoinkäymisiä, erityisesti siksi, että heidän tapansa kommunikoida ovat hyvin erilaiset.

Tämän viikon jaksossa erilaiset viestintätavat räiskähtävät jälleen esille. Tarkoitus on viettää mukavaa kesäpäivää veneretkellä, mutta jo aiemmin päivällä käyty pieni riita kasvaa retken loppumetreillä suureksi.

Seuraa klassista riitelydialogia.

– Niin mut mä en ymmärrä, kerro mulle syy, miksi sä halusit... Et se sua nyt alkoi mietityttään uudestaan, Johanna ihmettelee.

– Miksi tästä pitää nyt vääntää, en mä oo tätä vääntämässä enää yhtään mitään, Markus yrittää.

– Sähän alotit uudestaan! Johanna tulistuu.

– No enhän mä oo enää sanonut yhtään mitään, ei mua kiinnosta tää homma, Markus mutisee.

– Ei mua kiinnosta tommonen hiljaisuus! Johanna syyttää.

– Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen. Sit kun sua ei kiinnosta, niin tässä pitäis mennä sun mukaan joka asiassa, Markus tuskailee.

”Sua ei kiinnosta hiljaisuus. Sitten kun sä räyhäät, niin sua kiinnostaa räyhääminen.”

Lopulta Markus saa tarpeekseen riitelystä ja yrittää lähteä pois tilanteesta.

– Mä meen nyt jonnekin, ei tästä tule hevonv****a tästä hommasta.

– Miks näin typerästä asiasta lähtee tämmönen, mä en ymmärrä, Johanna jatkaa vielä.

– Älä minulta kysy, mä oon täs nyt yrittänyt ja yrittänyt, Markus sanoo.

– Aivan juu, sinä oot yrittänyt, Johanna toteaa kuivasti.

Seuraavaksi Markus turvautuu klassikkolausahdukseen:

– Älä nyt oo tommonen marttyyri.

– Itte sää, älä viitti hei, Johanna vastaa.

Videoklippi riidasta on katsottavissa MTV:n julkaisemassa ennakkojutussa.

Nyt käsi sydämelle. Kuulostaako tutulta? Tästähän parisuhderiidoissa lopulta on kyse. Jokin pieni asia saa kinan käyntiin, mutta todellisuudessa riidellään ihan jostain muusta: huomiosta, hyväksynnästä, rakkaudesta. Kumpikin haluaisi jo tehdä sovinnon, mutta kuitenkaan ei tee mieli antaa ihan kokonaan periksi.

Johanna ja Markus keskustelivat kommunikointitavoistaan edellisessä jaksossa psykologi Tony Dunderfeltin vastaanotolla. Riitojenkin keskellä molemmilla on vahva tahto saada suhde toimimaan. Kuukauden avioliiton jälkeen näyttää siltä, että yhteys alkaa löytyä.

– Kun se alku oli niin vaikea, en ikinä ajatellut, että me olisimme tässä tilanteessa. Että olen löytänyt tämmöisen systeemin kautta ihmisen, kenestä oikeasti välitän ja tykkään, niin onhan se aika hurjaa, Johanna sanoo jaksossa.

Mikään ei valaise lokakuista päivää kirkkaammin kuin asenneröyhtäys 1950-luvulta.

Et saa vaativia työtehtäviä, jos sinulla on silmäpussit. 

Harmaantuminen ei saa näkyä. 

Käytä hametta, jos haluat vaikuttaa menestyneeltä.

Muun muassa näin Menesty tyylillä – Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjan (Alma Talent) kasanneet Minna Kiistala ja Jani Niipola opettavat Helsingin Sanomissa

– Jos ei tarvitse miettiä hoitamattomia kynsinauhoja tai silmäpakoa sukkahousuissa, voi keskittyä tärkeiden työasioiden hoitamiseen, Kiistala kuvailee lehden haastattelussa.

En ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Kaksikko antaa myös joukon järkeviä (miehille suunnattuja) pukeutumisvinkkejä, mutta nämä muut... Voi hyvä jumala.

Voin vakuuttaa, etten ole urani aikana käyttänyt sekuntiakaan kynsinauhojeni pohtimiseen. Tuskin on muuten Juha Sipiläkään.  

Silmäpussit eivät estäneet Bill Clintonia saamasta ihan merkittäviä työtehtäviä (ne olivat ihan toisenlaiset pussit, jotka tuhosivat hänen uransa).

Ja harmaantuminen – ei edes mennä tähän. Jos vilkaisee Maailman varakkaimpien ihmisten -listaa, harmaa vyöryy päälle. Mutta ei siinä joukossa toki naisiakaan juuri näy.

Johtuu varmaan siitä, että he eivät ole tajunneet käyttää niitä hameita. Vai tuleeko mieleen mitään muuta mahdollista selitystä?