Tutkimus osoitti, että taukopelit ovat naisten juttu. Kuva: <span class="photographer">Colourbox</span>
Tutkimus osoitti, että taukopelit ovat naisten juttu. Kuva: Colourbox

Simppelit ajanvietepelit ovat monen naisen salainen pahe. Pelaaminen palvelee erilaisia tarpeita.

Kun työkaverini on illalla saanut lapset nukkumaan, hän on usein niin väsynyt, ettei jaksa edes katsoa telkkaria. Silloin hän avaa tietokoneen ja pelaa tovin Zookeeperiä.

– Yleensä yhden pelin. Tai kaksi, jos eka menee huonosti, hän sanoo.

Zookeeper on internetistä löytyvä simppeli ajanvietepeli, vähän kuin tetris. Tällä viikolla julkistetun tutkimuksen mukaan peräti 70 prosenttia tällaisten pelien pelaajista on naisia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Mielikuvien tyypillinen tietokonepelaaja on nuori mies kalliin pelikonsolin äärellä. Monia yllättää, että se ei olekaan koko totuus, sanoo tutkimusta koordinoinut tuotepäällikkö Jessi Frey Sanoma Entertainmentista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa löytyi kolme naispuolista pelaajatyyppiä. He kaikki pelaavat samanlaisia tauko- tai ajanvietepelejä, mutta varsin erilaisiin tarpeisiin.

Ykköstyyppi on alle kolmekymppinen lapseton opiskelija, joka viettää paljon aikaa ystäviensä kanssa. Hän pelaa nettipelejä samalla kun vilkuilee televisiota, chattaa tai puhuu puhelimessa. Hänelle pelaaminen on rentouttavaa viihdettä.

Kakkostyyppi on kolme–nelikymppinen perheenäiti, joka harrastaa liikuntaa, kirjallisuutta ja ruuanlaittoa sekä viihtyy perheen kanssa kotona. Hän pelaa nettipelejä saadakseen hetken omaa aikaa arkikiireiden keskellä.

– Mähän oon just toi, työkaverini kommentoi.

– Zookeeper auttaa nollaamaan pään, kun on ihan naatti ja haluaa olla hetken hiljaa yksin. Pelaaminen on samalla tavalla hypnoottista kuin kasvimaan kitkeminen. Samalla voi ajatella omia asioitaan, hän selittää.

Kolmannen ryhmän muodostavat aktiiviset eläkeläiset, jotka matkustelevat ja seuraavat lastenlasten kasvamista sähköpostin ja netin kuvapalveluiden kautta.

– Seniorit ovat tämän tutkimuksen himopelaajia. He pelaavat haastavia älypelejä, yrittävät parantaa tulostaan ja vertaavat sitä miehensä tulokseen. He pelaavat ylläpitääkseen henkistä ketteryyttään, Jessi Frey kuvailee.

Heille työkaverini suosittelee Zookeeper Questiä.

– Se on haastavampi kuin perustaso.

Sisältö jatkuu mainoksen alla