Jokainen ASMR-ilmiöön hurahtanut kokee mielihyvää ja "aivo-orgasmeja" eri asioista. Tässä muutama yleisimmistä nautinnoista. Siveltimet ja huiskat ja niiden käyttö.
Jokainen ASMR-ilmiöön hurahtanut kokee mielihyvää ja "aivo-orgasmeja" eri asioista. Tässä muutama yleisimmistä nautinnoista. Siveltimet ja huiskat ja niiden käyttö.
Hieronta, kasvojenhoito, kasvomaalausten tekeminen, meikkaaminen.
Hieronta, kasvojenhoito, kasvomaalausten tekeminen, meikkaaminen.
Hiustenlaitto, letittäminen, kampausten tekeminen, päähieronta.
Hiustenlaitto, letittäminen, kampausten tekeminen, päähieronta.
Kuiskailu, pehmeän äänen käyttö.
Kuiskailu, pehmeän äänen käyttö.
Hiusten harjaaminen.
Hiusten harjaaminen.
Kynttilät, vartalohoidot, meditatiivinen musiikki.
Kynttilät, vartalohoidot, meditatiivinen musiikki.

Vuonna 2013 on ihan okei olla ASMR-addikti.

Jossain rapisee ja rohisee. Kristallimalja soi. Hämärässä huoneessa tuikkujen välkkeessä istuu nainen.

"Katso liekkiä. Hengitä sisään ja ulos. Samalla kun katsot tätä kynttilää,  tunnet kuinka kehoosi virtaa valoa..."

Suomalaisella ASMR-videolla kuiskailee pehmeällä äänellä nimimerkki Staryasmr. Yli 27 minuutin YouTube-videosta on kulunut noin 10 minuutia ja olen aivan valmis, siis aivo-orgasmiin.

Tammikuussa 2013 oman YouTube-kanavan perustaneella ASMR-taiteilijalla on 453 seuraajaa ja hänen videoitaan on katsottu yli 60 000 kertaa. Suurin osa tuotannosta on englanniksi, ASMR-maailma kun on vielä suomalaisittain katsottuna harmillisen suppea.

Eikä Staryasmr ole suinkaan ainoa. Yhä useampi suomalainen on hypännyt ASMR-junaan ja tuottaa pyynnöstä tai omasta mielikuvituksestaan rentoutusvideoita janoiselle nettikansalle.

Ei enää häpeää aivo-orgasmeista

Vielä muutama vuosi sitten tuntui oudolta kertoa katsovansa iltaisin nukahtamismielessä tai kesken kiireisen päivän rentoutuminen mielessä internetistä videoita siitä, kun jonkun toisen tukkaa harjataan. Se oli jotenkin pervoa. Nyt 2013 vuonna midnfulnessin, meditoinnin ja joogan jälkimainingeissa se tuntuu ihan normaalilta.

Osa ASMR-faneista muistaa kokeneensa samanlaisia tuntemuksia jo aivan nuorena: äidin harjatessa tukkaa lapsena tai kaupan myyjän kertoessa myymistään tuotteista. Kaikki eivät kuitenkaan samaistu rentouttaviin ASMR-videoihin, vaan koko kuiskailu ja mikrofonin edessä rapistelu raivostuttaa.

Tässä muutama suosikeistani:

1. Pehmeä-ääninen Olivia antaa ystävälleen intialaisen päähieronnan.

2. ASMR-videoiden kuningatar, Maria "meikkaa" katsojan roolileikkien tyyliin.

3. Dmitrin, miespuolisen ASMR-artistin, hierontavideo.

Lue myös:

3 tapaa vähentää stressiä

Kotona tehty amatöörihieronta rentouttaa – tällaiset ovat oikeat otteet

Helppo ja nopea saunajooga rentouttaa – näin teet sen kotona

Lempeiden äänien virrassa

"Autonomous sensory meridian response (asmr) tarkoittaa, että osalle meistä lempeät äänet aiheuttavat rentouttavaa kihelmöintiä päässä.

Ilmiölle ei ole tieteellistä vahvistusta, eivätkä kaikki tunne kihelmöintiä, mutta jotkut kuvaavat tunnetta jopa aivo-orgasmiksi."

Teksti: Virpi Salmi / MeNaiset SPORT 10/2013

Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg
Sirpa Suutari-Jääskö ja Jukka Haapalainen ovat tehneet koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen. Kuva: Jonna Öhrnberg

Jukka Haapalainen ryöstettiin maaliskuussa Lontoon-kotinsa portailla, kun hän oli tulossa vaihtamasta rahaa. Ryöstäjät veivät kännykän ja rahat sekä hakkasivat Haapalaisen.

Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomari Jukka Haapalainen ja tanssijapuoliso Sirpa Suutari-Jääskö eivät ole juuri viettäneet aikaa Lontoossa sijaitsevassa kodissaan maaliskuussa tapahtuneen ryöstön jälkeen.

Jukka oli tuolloin vaihtamassa rahaa ulkomaan työmatkan jälkeen. Neljä miestä näki tilanteen ja seurasi tätä kotiovelle.

– He ryöstivät rahat ja kännykän. Jouduin siinä vähän hakatuksikin, Jukka kertoo.

– Miehiä oli neljä ja Jukka taisteli vielä vastaan, Sirpa kertoo päätään pudistellen.

Sirpa kuuli ulkoa miehensä huutoa ja tilasi paikalle ambulanssin. Verta vuotava Jukka paikattiin. Fyysiset vammat ovat parantuneet, mutta perusturvallisuuden tunteeseen tapahtunut vaikutti.

– Perusturvallisuuden tunne on edelleen järkkynyt, eikä se varmaan koskaan palaudu täysin ennalleen. Tämä tapahtui vielä oman kodin portailla. Asumme turvallisella alueella, Lontoon keskustassa, jota olen pitänyt aina mukavana alueena. Tämän jälkeen olen ollut varuillani.

Episodin jälkeen pari suuntasi Suomeen tekemään koreografiat UIT:n Tuhansien ämpäreiden maa -kevätrevyyseen.

– Emme ole päässeet oikein mittaamaan, miltä Lontoon-kodissa oleminen tuntuu, Sirpa sanookin.

”Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin.”

Jukka painottaa, ettei ole antanut pelolle liikaa valtaa, vaikka luottamus toisiin ihmisiin on järkkynyt.

– Pelosta ja vihasta pitää pyrkiä pääsemään kaikin keinoin ja yrittää löytää jotain ihmeellistä ymmärrystä näitä tekijöitä kohtaan. Onneksi on paljon töitä, joista saan positiivista virtaa, Jukka sanoo.

Pari on matkustellut ympäri maailmaa koko 20 vuotta kestäneen uransa ajan, mutta ei ole joutunut aikaisemmin vaarallisiin tilanteisiin.

– Tietysti matkustaessa olemme pyrkineet välttämään turvattomia paikkoja, Sirpa kertoi tänään Linnanmäen lehdistöpäivässä, jossa esitettiin myös UIT: kauden esiintyjät.

UIT:n ensi-illan jälkeen pari palaa kuitenkin Lontooseen, jossa heillä on esiintymis- ja luennointitehtäviä British open -tanssikilpailuissa.

Vaikka mitä tapahtuisi ja maailma menisi mullin mallin, en saa amputoitua itsestäni neitejä B, S, P ja H, Jenni Kokander kirjoittaa. 

Neiti B:llä on kympin keskiarvo peruskoulun päättötodistuksessa. Hänellä on pettämätön tyylitaju, eettinen elämäntapa ja järkälemäinen yleissivistys. Neiti B on yksi tärkeimmistä opettajistani elämässä. Hänen kanssaan olen teinistä asti pystynyt peilaamaan arvojani ja kehittämään ajatteluani. Hän on haastanut minua ja minä häntä. On helpottavaa tietää, että toinen ei jätä, suutu tai kanna kaunaa, vaikka ollaan erilaisia ja eri mieltä.

Neiti S on yksi kauneimmista ihmisistä, joita tiedän. Hän kirjoitti viisitoistavuotiaana niin hienoja runoja, että järki puutui. Hän laulaa kuin enkeli, merenneito tai ehkä muinainen intiaaninainen. Hänen kanssaan olen aina luovimmillani: hänen herkkyytensä tarttuu ja tukee omaani. Helppo hän ei ole. Olemme loukanneet toisiamme ja törmäilleet, kun elämän isot vaiheet eivät ole osuneet yksiin. Olen pitänyt häntä itsestäänselvyytenä ja hän ehkä minua. Neiti S on kuitenkin ystävä, jollaista ei ole varaa menettää. Vaikka elämä on kovistellut meitä, olemme aina päätyneet sohvan nurkkaan tuijottamaan toisiamme ihastuneina.

Neiti P:n tapasin baaritiskillä. Hän hurmasi minut heti. Ei vain siksi, että hän tarjosi minulle gintonicin, vaan koska hänen onnellinen ja elämänviisas olemuksensa valaisi koko baarin. Neiti P ei aina ymmärrä, miten erityinen hän on ja antaa usein muiden kävellä ylitseen. Hän asettaa aina muut etusijalle, ja kuuntelijana hänen veroistaan ei helposti löydä. Ystävänä hän on vaativa ja armoton. Hänestä on turha odottaa seuraa paskanpuhumiseen. Jos soitan ja valitan parisuhteestani, hän ei koskaan lähde haukkumaan miestäni, vaan kysyy, mitä minä olen tehnyt ja voisinko minä korjata omaa käytöstäni. Hänen kanssaan me etsimme ratkaisuja emmekä lölli murheissa. Hänen viisautensa on kantanut minut monen ongelman yli. Tiedän myös varmuudella, että minä osaan vetää hänet suonsilmästä.

Kun Neiti H astuu huoneeseen, kaikki kerääntyvät kuuntelemaan. Hän on ilmiömäinen tarinankertoja, ja hänen seurassaan on helppo olla. Hänen härski, iloinen ja vapaa persoonansa on kuin kärpäspaperi. Hän tuntee kaikki, ja kaikki tuntevat hänet. Olen itse tottunut olemaan keskipisteenä, mutta Neiti H vie helposti paikkani valossa. Olemme kilpailleet samoista rooleista ja saman miehen huomiosta, mutta koskaan en ole kokenut häntä kilpailijakseni. Hänen saavutuksensa ovat tuntuneet omilta voitoiltani. Tiedän, että hän arvostaa minua yhtä paljon, ja tasa-arvo välillämme on ollut aina rakkautemme maaperä.

Ystävyys on luottamuksen kehä, jossa me toimimme toistemme peileinä. Emme voi valikoida perhettämme, ja todellisen ystävän tunnistaa samasta asiasta. Vaikka mitä tapahtuisi ja maailma menisi mullin mallin, en saa amputoitua itsestäni neitejä B, S, P ja H.

Ystävä on ihminen, jota ei voi enää valita.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.