On monta tapaa saada oma firma pystyyn ja pyörimään. Neljä tuoretta naisyrittäjää kertoo, kuinka he onnistuivat siinä.

Kuvat Maija Tammi, Jaakko Martikainen

Tiukka haastattelu poiki lainan

Suvi Kantola, Turku
Silverstudio, korutarvikkeiden erikoisliike.
Perustettu kaksi vuotta sitten.

"Kymmenen asiakasta päivässä. Kaksi ostaa viisi metriä hopealankaa ja pihdit. Siinä oli myyntitavoitteeni, jonka esittelin naisyrittäjälainaa hakiessani.

Lainahaastattelu oli tiukempi kuin yksikään työhaastattelu. Piti myydä itsensä, ideansa ja yrityksen toimintasuunnitelma. Sitten tentattiin, mitä myyn, kenelle, mihin hintaan ja kuinka paljon.
Jokaiseen kysymykseen oli oltava vastaus ja laskelmat valmiina. Muutoin olisi passitettu kotiin tyhjin taskuin. Työskentelin aiemmin sairaanhoitajana ja onnekseni olin saanut lääkelaskennassa matemaattisen ahaa-elämyksen.

Täytin hakemuksen valtion rahoitusyhtiön Finnveran sivuilla, ja sieltä otettiin yhteyttä parin päivän päästä. Sain 11 000 euroa, josta suurin osa meni polttouuniin, työkaluihin, hopealankoihin ja muihin tuotteisiin. Puolen vuoden jälkeen hain 4 000 euron lisälainan. Sillä maksoin koulutuksen Ruotsissa ja ostin valssikoneen, jolla muotoillaan hopealankaa ja -levyjä.

Lainassa on paljon hyvää: ensimmäisen vuoden voi maksaa pelkkiä korkoja, lyhennyksiä vaaditaan vain kolmen kuukauden välein, ja jos maksukykyä löytyy, kaiken voi maksaa kerralla pois.

Kun suunnittelin yritystä, tililläni taisi olla tuhat euroa säästöjä. Lainaa tuskin olisi herunut muualta."

Lainaa & starttirahaa

  • Finnveran naisyrittäjälainaa saa 3 000 – 35 000 euroa.
  • Viime vuonna lainoja myönnettiin 24,4 miljoonaa euroa.
  • Lainan lisäksi yrittäjä voi saada TE-toimistosta starttirahaa 530–860 euroa kuussa enintään 18 kuukautta.

Mentorilta sai kysyä tyhmiäkin

Anna-Liisa Lundell, Helsinki
Olini Oy, valmistaa Nutrolin-ravintoöljyjä koirille.
Perustettu kolme vuotta sitten.

"Kun yritykseni tuotteilla oli 150 jälleenmyyjää ja neuvottelukumppaneina ensimmäisiä isoja kansainvälisiä firmoja, ajattelin, että ollapa joku, jolle soittaa hädän hetkellä. Olen koulutukseltani kääntäjä ja tehnyt aiemmin copyn töitä. Oman firman puikoissa aloin toivoa olevani ekonomi.

Yrittäjä-lehdessä näin ilmoituksen mentoreista. Halusin ehdottomasti naismentorin enkä mitään pukumiestä, jolta en uskaltaisi kysyä tyhmiä. Hakemukseen listasin tarvitsevani apua tuotelanseeraukseen, kansainvälistymiseen ja taloushallintoon. Meni kuukausi, ja tekstiilialan yrittäjä Anja Strömistä tuli mentorini. Anja on mahtava bisnesnainen, joka tajusi tunnissa, millaista yritystä pyöritän. Ja hänkin on koiraihminen.

Kahvittelimme kerran kuussa Anjan terassilla. Pähkäsimme hintoja ja hioimme neuvottelutaktiikkaa. Anja ei tarjonnut valmiita vastauksia, vaan johdatteli ajattelemaan itse. Hän hoki, että aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi mielessä on oltava selkeä kuva yrityksen rahaliikenteestä.

Yhden paniikkipuhelunkin pirautin, kun eteeni lätkäistiin pilkkahintainen sopimus. Anja käski ottaa aikalisän, sillä niin kauan kun ei ole pistooli ohimolla, ei tarvitse hötkyillä. Sain Anjalta itseluottamusta: minulla on tuotteet, joita ostajat haluavat, kaikkeen ei tarvitse hattu kourassa suostua.

Mentorisuhteemme kesti virallisesti puoli vuotta, mutta tapaamme edelleen. Nyt jälleenmyyjiä on 400 ja tuotteita viedään myös Ruotsiin. Ilman Anjaa vatkaisin varmaan vieläkin sopimusten ja laskelmien kanssa."

Tukea konkarilta

  • Naisyrittäjyyskeskuksen kautta aloitetaan vuosittain 40 mentorisuhdetta.
  • Tarjolla on pari- ja ryhmämentorointia sekä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa järjestettyä mentorointia maahanmuuttajille.

Starttirahaa ja vertaistukea

Seija Mills, Jokioinen
Mills Seasons, pukeutumisneuvontaa, tyyli- ja värianalyyseja, koulutuksia.
Perustettu puoli vuotta sitten.

"Olin kymmenen vuotta naisten sisäpukeutumiseen keskittyvän yrityksen mallimestarina ja tuotantopäällikkönä. Taantuman alkumetreillä kaksi vuotta sitten jäin työttömäksi.

Siihen aikaan ei ollut minkään sortin työtä tarjolla, ja päätin
kohentaa ammattitaitoani. Työvoimaneuvojani ehdotti sisustusalan koulutusta. Maalien, tapettien ja kaakeleiden keskellä olin kuitenkin vähän vieraalla maalla ja aloin miettiä omalle alalleni jatkoa. Viisikymppiselle opettajan papereissa olisi ollut turhan iso homma, joten seuraavan vuoden kouluttauduin pukeutumisneuvojaksi ja värikonsultiksi.

Hain muutamia kaupan alan paikkoja, muttei tärpännyt – liekö ollut ikärasismia matkassa. Niinpä kartoitin, millaisia alan yrityksiä Jokioisten seudulla on ja puntaroin yrittäjyyttä. Suvussani on paljon yrittäjiä, joten kai se tauti tarttui myös minuun.

Koulutukseni maksoivat 2 200 euroa, enkä saanut niihin mitään tukea. Elätin itseni ja 17-vuotiaan poikani päivärahoilla ja leskeneläkkeellä. Onneksi sain kuudeksi kuukaudeksi starttirahaa 700 euroa kuussa. Sen lisäksi sain 10 000 euron naisyrittäjälainan. Jo hakiessani sitä sanoin, että summasta osa menisi silkkaan elämiseen. Rahoilla sain hankittua muun muassa kunnon tietokoneen ja ohjelmat sekä teetettyä nettisivut.

Ensimmäiset vuodet puurran pienellä budjetilla. Minulla ei ole varaa isoon mainosrumbaan, vaan luotan, että sana kiertää. Itsensä on laitettava likoon ja anteeksi olemassaoloni -asenne on unohdettava.

Liityin naisyrittäjiin, joka on mahtava verkosto – tuntuu kuin minulla olisi työkavereita. Heidän kauttaan olen saanut hyviä vinkkejä esimerkiksi netin ilmaisista laskutusohjelmista.
Tunnen olevani oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Ammattitaitoni riittää nyt pukeutumisneuvojan työhön."

Vanha yritys omaksi

Tuija Hyvönen, Tampere
Kauneuskeidas Tuya Beauty Bar.
Yritys ostettu vuosi sitten.

"Olen eläköitynyt malli ja kaipasin tekemistä. Ajatus kauneusalan yrityksestä muhi mielessäni viitisen vuotta. Uuden yrityksen perustaminen ei ollut poissuljettua, mutta kun kuulin kemikaalikauppa Sannariin olevan myynnissä, iskin kiinni. 80 vuotta toiminut kauppa tunnetaan palvelusta, jollaista ei saa
tavarataloista, ja paikan hengessä on isoäidin puuterin tuoksuista tunnelmaa.

Vakioasiakkaat olivat huolissaan, että nyt menevät alta luottohoitajat. Työntekijät, kaksi kosmetologia ja kampaaja, kuuluivat kuitenkin kauppaan.

Jos itsellä ei ole vahvaa yritysideaa, eikä yritykseen ole aikaa sitoutua 25 tuntia vuorokaudessa, valmiiden palikoiden kanssa on helpompi pelata. Jos olisin aloittanut alusta, olisin tällä hetkellä varmaan aivan naatti. Nyt työntekijöiden lisäksi tuli runsas tuotevarasto, työ­välineet, tavarantoimittajat,
asiakkaat ja hyvä maine."

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 19.30. 

Nuortenelokuva Every Day juhlii suvaitsevaisuutta kaikissa sateenkaaren väreissä.

Lukiolaistyttö Rhiannon (Angourie Rice) seurustelee ikäisensä Justinin (Justice Smith) kanssa. Muille on aivan selvää, ettei kundi välitä Rhiannonista, mutta tyttö itse ei sitä tajua.

Eräänä päivänä kaikki on toisin. Justin pyytää tyttöystäväänsä pinnaamaan koulusta, ja he viettävät yhdessä unelmien päivän hemmotellen toisiaan. Seuraavana päivänä Justin ei muista tapahtuneesta mitään. Aivan kuin hän ei olisi ollutkaan paikalla.

Asialle on yliluonnollinen selitys. Rhiannon saa tietää, että Justinin ruumiin oli vallannut A. A on ihmisen sielu, joka asettuu joka aamu päivän ajaksi eri ihmisen ruumiiseen. A on aina teini-ikäinen, mutta puolet ajasta hän elää tytön ja puolet pojan ruumiissa.

A kertoo rakastuneensa Rhiannoniin. Mutta voiko tyttö vastata rakkauteen? Olisihan hänellä joka päivä sama seurustelukumppani, mutta tämän sukupuoli, etninen tausta ja ihonväri vaihtuisivat päivittäin.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys.

Michael Sucksyn ohjaama nuortenelokuva Every Day perustuu David Levithanin vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan, jota ei ole ainakaan vielä suomennettu. Se lainaa ideansa englantilaisen feministikirjailija Virginia Woolfin vuonna 1928 ilmestyneestä romaaniklassikosta Orlando, jonka päähenkilö elää yli 300 vuotta vuoroin miehenä ja vuoroin naisena.

Woolfin romaanin esittämä ajatusleikki sukupuolen joustavuudesta oli aikoinaan hätkähdyttävä. Entä tänä päivänä? Elokuvaa katsoessa valkenee, ettei käsityksemme sukupuolesta ole muuttunut liki sadassa vuodessa niin paljon kuin voisi luulla.

Elokuvassa voidaan vieläkin hyvin pohtia, voiko ihmisellä olla ollenkaan identiteettiä, jos se ei perustu sukupuoleen. A:ta näyttelee elokuvassa aina eri näyttelijä sen mukaan, elääkö hän päivän esimerkiksi havaijilaisena teinipoikana (Jacob Patalon) vai afroamerikkalaisena teinityttönä (Hannah Alissa Richardson). A jos kuka on muunsukupuolinen.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys, sillä seurustellessaan A:n kanssa Rhiannon harrastaa seksiä milloin tytön, milloin pojan ja milloin muunsukupuolisen kanssa. Samalla korostetaan tietysti myös sitä, ettei sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen lisäksi etnisellä taustalla tai ihonvärilläkään ole mitään väliä.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti. A siirtyy päivittäin ruumiista toiseen, joten häntä voi todellakin arvioida vain sisäisten ominaisuuksien perusteella.

Elokuvalle voi olla luvassa jatkoakin, sillä Levithan julkaisi kirjalle jatko-osan Another Day vuonna 2015. MK

Every Day ***