Me Naiset
|
Heini Maksimainen

Voiko Facebookissa pyytää treffeille? Kuinka nopeasti sähköpostiin pitää vastata? Asiantuntijat kertovat, miten seikkailet viestintäviidakossa tyylillä.

Asiantuntijat:
Ari Haasio, Facebook-oppaan kirjoittaja.
Matti Kari, sosiaalisen median asiantuntija (Zipipop Oy) ja yksi IRC-gallerian perustajista.
Anja Wind, tapakouluttaja.
Niina Tapojärvi, muotibloggaaja.

Facebook

”Hehheh, näyttääpäs Tiina tässä kuvassa känniseltä. Enää puuttuu hyvä kuvateksti, ja eiku nettiin.”
Ari: Kuvien julkaisemisessa täytyy käyttää hyvää makua. Jos örvellys­porukka haluaa laittaa kuviaan Facebookiin, kuvat kannattaa rajata näkymään vain sille porukalle. Ylipäätään kannattaa miettiä, mitä kuvissa on ja kenelle ne näkyvät. Jos kuvat ovat julkisesta koiranäyttelystä, ne voi jakaa kaikille, mutta sukujuhlista otetut kuvat kannattaa rajata vain sukulaisille.
Matti: Kannattaa muistaa, että nettiin laitettua tietoa ei saa sieltä ikinä pois. Aina on mahdollista, että tieto päätyy ulkopuolisille. Vaikka kuvan olisi rajannut näkymään vain valitsemilleen ihmisille, joku voi kopioida kuvan suoran osoitteen ja levittää sitä muille.

”Apua! Pomon Facebook-kaveri­pyyntö on vainonnut jo viikon. Ei kai sille voi pakkejakaan antaa.”
Ari: Jos Facebookia käyttää yksityiseen viestintään, pomon kutsusta voi kieltäytyä. Jos taas alainen pyytää pomoa kaveriksi, pyyntö on kohteliasta hyväksyä. Hylätystä kaveripyynnöstä ei pidä loukkaantua, koska ihmiset käyttävät Facebookia eri tarkoituksiin.
Matti: Pomolle voi sanoa, että on rajannut Facebookin pelkästään lähipiirille. Hyvä keino on kuitenkin rajata oma profiili niin, että osa jutuista näkyy kaikille, osa kavereille ja osa työkavereille. Silloin pomo ei näe kaikkea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Teen kummien iloksi lapsesta vielä yhden kuva-albumin.”
Matti: Itse en laittaisi lasten kuvia nettiin. En olisi teini-ikäisenä
halunnut näyttää lapsuuskuviani kenellekään, vaikka ne vanhempieni mielestä olivatkin hauskoja. Kerran eräs äiti laittoi IRC-galle­riaan lapsensa kylvetyskuvia. Jouduimme selittämään hänelle, että joku häiriintynyt ihminen saattaa katsella niitä.
Ari: Riippuu tilanteesta, onko lasten kuvien julkaiseminen ok. En näe mitään pahaa siinä, että laittaa nettiin kuvan, jossa isä ja poika ovat hiekka­laatikolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Onhan se nyt noloa pyytää toista Facebookissa treffeille.”
Matti: Tämä on sukupolvi­kysymys. Nettinatiiveille se on varmasti ihan tätä päivää.
Anja: Voi ajatella, että se on modernia. Soittaminen on silti varmasti tehokkaampaa.

”Tapasin Jarin kuukausi sitten, ja nyt se haluaisi merkitä minut tyttö­ystäväkseen. Kuka tässä on seurustelusta puhunut?”
Matti: Parisuhteesta kertominen on myös kumppanista kiinni, ja siitä pitää sopia yhdessä. Kaverini deitti oli ilmoittanut Facebookissa seurustelevansa, mutta kaveri ei ollut samaa mieltä. Kun statuksen laittaa näkyville, muut näkevät myös sen, jos juttu menee mönkään.

”Facebook kysyy, mitä mietit. No sitä, että nämä asiakkaat ovat idiootteja ja työprojekti hanurista!”
Ari: Muiden haukkuminen on asiatonta. Facebook on julkinen media, eikä siellä pidä kertoa luottamuksellisia tietoja tai kirjoittaa mitään loukkaavaa. Joskus ihmiset kirjoittavat kännykällä töistä, että ”todella tylsä palaveri”. Se ei ole järkevää.
Matti: Kannattaa muistaa, että ainakin Yhdysvalloissa ihmisiä on irti­sanottu työtä koskevien Facebook-päivitysten takia.

”Päivitän töissä Facebook-statuksen aina lounaan jälkeen. Ja kahvitauolla. Ja ennen kotiin lähtöä. Ja kotona.”
Ari: Täytyykö kaikille kertoa, että on tullut juuri lounaalta tai tehnyt jauhelihakastiketta? Muita ei kannata spämmätä tilapäivityksillä.
Anja: Tämä on mennyt ihan samanlaiseksi kuin kännyköiden kanssa. Kuulemme kaikkea, mikä ei kiinnosta ja mitä emme haluaisi kuulla.

”Tyttö tuli! Julkaisen päivityksen heti sairaalassa.”
Anja: Tärkeistä asioista voi tiedottaa kavereille Facebookissa, mutta pitää muistaa myös niitä, jotka
eivät sitä käytä. Ei ole kiva kuulla välikäden kautta, että läheinen on mennyt kihloihin tai saanut lapsen. Esimerkiksi tädeille ja sedille kannattaa soittaa tai lähettää teksti­viesti, jotta nämä eivät tunne itseään loukatuksi.

Sähköposti

”Lähetän synttärikutsun sähköpostilla, eipähän tarvitse maksaa posti­merkeistä.”
Anja: Häihin, syntymäpäiville ja firman yritysjuhliin lähettäisin painetun kutsun. Postitse lähetetty kutsu on persoonallisempi ja tehokkaampi kuin vaikkapa sähkö­postin liitetiedosto.

”Sähköpostilaatikko tulvii vastaamattomia viestejä.”
Ari: Kun on saanut viestin, siihen kannattaa vastata mahdollisimman pian. Ainakin voi lähettää kuittauksen, jossa kertoo, että on lukenut viestin ja palaa asiaan myöhemmin.
Anja: Työpostiin pitää vastata samana päivänä. Nykyisin on yleistä, että ihmiset eivät vastaa viesteihin, mutta se ei ole kohteliasta.

”Lähetin työviestin kolme päivää sitten, mutta vastausta ei ole kuulunut. Kai tässä pitää vain odotella.”
Ari: Riippuu viestin kiireellisyydestä, milloin pitää soittaa tai laittaa uusi viesti. Odottaisin ainakin muutaman päivän tai seuraavaan viikkoon. Jos haluaa tietää, onko toinen lukenut viestin, kannattaa pyytää lukukuittausta. Se onnistuu ainakin Outlook-ohjelmassa.
Anja: Jos vastausta ei saa muutamaan päivään, on hyvä soittaa ja pyytää toista ystävällisesti vastaamaan.

Kännykkä

”Jostain oudosta numerosta on soitettu. En jaksa soittaa takaisin: kai ne palaavat asiaan, jos se oli tärkää.”
Anja: Itse en soita takaisin, jos en tiedä, kuka soittaja oli. Jos toinen ei vastaa, kannattaa jättää vastaajaan viesti ja esitellä siinä, kuka on ja millä asialla soittaa.

”’Tavoittelemasi henkilö puhuu toista puhelua. Odottakaa sulkematta puhelua.’ Odotetaan sitten!”
Anja: Kun kuulee, että toinen puhuu, on kohteliasta laittaa luuri kiinni. Toinen ei voi puhua kahta puhelua yhtä aikaa.

Bloggaaminen

”Joku ääliö kommentoi blogiani. Nyt sanon samalla mitalla takaisin.”
Niina: Parasta on jättää kommentti huomiotta. Kommentoija tekee itsestään typerän törkeydellään. Jos sama henkilö kiusaa blogia toistuvasti, kannattaa poistaa il­keät kommentit kokonaan ja harkita kommenttivalvontaa.

”Päivitän blogiin äkkiä koko porukan matkakuulumiset. Pari kuvaakin voisi laittaa.”
Niina: On hyvän tavan mukaista kysyä ystäviltä joka kerta lupa, kun on julkaisemassa valokuvaa, jossa he ovat mukana. Ystävien yksityisasioiden levittely ei myöskään ole reilua. Kannattaa tehdä rajat selviksi keskustelemalla
aiheesta ystäväpiirissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla