Voiko Facebookissa pyytää treffeille? Kuinka nopeasti sähköpostiin pitää vastata? Asiantuntijat kertovat, miten seikkailet viestintäviidakossa tyylillä.

Asiantuntijat:
Ari Haasio, Facebook-oppaan kirjoittaja.
Matti Kari, sosiaalisen median asiantuntija (Zipipop Oy) ja yksi IRC-gallerian perustajista.
Anja Wind, tapakouluttaja.
Niina Tapojärvi, muotibloggaaja.

Facebook

”Hehheh, näyttääpäs Tiina tässä kuvassa känniseltä. Enää puuttuu hyvä kuvateksti, ja eiku nettiin.”
Ari: Kuvien julkaisemisessa täytyy käyttää hyvää makua. Jos örvellys­porukka haluaa laittaa kuviaan Facebookiin, kuvat kannattaa rajata näkymään vain sille porukalle. Ylipäätään kannattaa miettiä, mitä kuvissa on ja kenelle ne näkyvät. Jos kuvat ovat julkisesta koiranäyttelystä, ne voi jakaa kaikille, mutta sukujuhlista otetut kuvat kannattaa rajata vain sukulaisille.
Matti: Kannattaa muistaa, että nettiin laitettua tietoa ei saa sieltä ikinä pois. Aina on mahdollista, että tieto päätyy ulkopuolisille. Vaikka kuvan olisi rajannut näkymään vain valitsemilleen ihmisille, joku voi kopioida kuvan suoran osoitteen ja levittää sitä muille.

”Apua! Pomon Facebook-kaveri­pyyntö on vainonnut jo viikon. Ei kai sille voi pakkejakaan antaa.”
Ari: Jos Facebookia käyttää yksityiseen viestintään, pomon kutsusta voi kieltäytyä. Jos taas alainen pyytää pomoa kaveriksi, pyyntö on kohteliasta hyväksyä. Hylätystä kaveripyynnöstä ei pidä loukkaantua, koska ihmiset käyttävät Facebookia eri tarkoituksiin.
Matti: Pomolle voi sanoa, että on rajannut Facebookin pelkästään lähipiirille. Hyvä keino on kuitenkin rajata oma profiili niin, että osa jutuista näkyy kaikille, osa kavereille ja osa työkavereille. Silloin pomo ei näe kaikkea.

”Teen kummien iloksi lapsesta vielä yhden kuva-albumin.”
Matti: Itse en laittaisi lasten kuvia nettiin. En olisi teini-ikäisenä
halunnut näyttää lapsuuskuviani kenellekään, vaikka ne vanhempieni mielestä olivatkin hauskoja. Kerran eräs äiti laittoi IRC-galle­riaan lapsensa kylvetyskuvia. Jouduimme selittämään hänelle, että joku häiriintynyt ihminen saattaa katsella niitä.
Ari: Riippuu tilanteesta, onko lasten kuvien julkaiseminen ok. En näe mitään pahaa siinä, että laittaa nettiin kuvan, jossa isä ja poika ovat hiekka­laatikolla.

”Onhan se nyt noloa pyytää toista Facebookissa treffeille.”
Matti: Tämä on sukupolvi­kysymys. Nettinatiiveille se on varmasti ihan tätä päivää.
Anja: Voi ajatella, että se on modernia. Soittaminen on silti varmasti tehokkaampaa.

”Tapasin Jarin kuukausi sitten, ja nyt se haluaisi merkitä minut tyttö­ystäväkseen. Kuka tässä on seurustelusta puhunut?”
Matti: Parisuhteesta kertominen on myös kumppanista kiinni, ja siitä pitää sopia yhdessä. Kaverini deitti oli ilmoittanut Facebookissa seurustelevansa, mutta kaveri ei ollut samaa mieltä. Kun statuksen laittaa näkyville, muut näkevät myös sen, jos juttu menee mönkään.

”Facebook kysyy, mitä mietit. No sitä, että nämä asiakkaat ovat idiootteja ja työprojekti hanurista!”
Ari: Muiden haukkuminen on asiatonta. Facebook on julkinen media, eikä siellä pidä kertoa luottamuksellisia tietoja tai kirjoittaa mitään loukkaavaa. Joskus ihmiset kirjoittavat kännykällä töistä, että ”todella tylsä palaveri”. Se ei ole järkevää.
Matti: Kannattaa muistaa, että ainakin Yhdysvalloissa ihmisiä on irti­sanottu työtä koskevien Facebook-päivitysten takia.

”Päivitän töissä Facebook-statuksen aina lounaan jälkeen. Ja kahvitauolla. Ja ennen kotiin lähtöä. Ja kotona.”
Ari: Täytyykö kaikille kertoa, että on tullut juuri lounaalta tai tehnyt jauhelihakastiketta? Muita ei kannata spämmätä tilapäivityksillä.
Anja: Tämä on mennyt ihan samanlaiseksi kuin kännyköiden kanssa. Kuulemme kaikkea, mikä ei kiinnosta ja mitä emme haluaisi kuulla.

”Tyttö tuli! Julkaisen päivityksen heti sairaalassa.”
Anja: Tärkeistä asioista voi tiedottaa kavereille Facebookissa, mutta pitää muistaa myös niitä, jotka
eivät sitä käytä. Ei ole kiva kuulla välikäden kautta, että läheinen on mennyt kihloihin tai saanut lapsen. Esimerkiksi tädeille ja sedille kannattaa soittaa tai lähettää teksti­viesti, jotta nämä eivät tunne itseään loukatuksi.

Sähköposti

”Lähetän synttärikutsun sähköpostilla, eipähän tarvitse maksaa posti­merkeistä.”
Anja: Häihin, syntymäpäiville ja firman yritysjuhliin lähettäisin painetun kutsun. Postitse lähetetty kutsu on persoonallisempi ja tehokkaampi kuin vaikkapa sähkö­postin liitetiedosto.

”Sähköpostilaatikko tulvii vastaamattomia viestejä.”
Ari: Kun on saanut viestin, siihen kannattaa vastata mahdollisimman pian. Ainakin voi lähettää kuittauksen, jossa kertoo, että on lukenut viestin ja palaa asiaan myöhemmin.
Anja: Työpostiin pitää vastata samana päivänä. Nykyisin on yleistä, että ihmiset eivät vastaa viesteihin, mutta se ei ole kohteliasta.

”Lähetin työviestin kolme päivää sitten, mutta vastausta ei ole kuulunut. Kai tässä pitää vain odotella.”
Ari: Riippuu viestin kiireellisyydestä, milloin pitää soittaa tai laittaa uusi viesti. Odottaisin ainakin muutaman päivän tai seuraavaan viikkoon. Jos haluaa tietää, onko toinen lukenut viestin, kannattaa pyytää lukukuittausta. Se onnistuu ainakin Outlook-ohjelmassa.
Anja: Jos vastausta ei saa muutamaan päivään, on hyvä soittaa ja pyytää toista ystävällisesti vastaamaan.

Kännykkä

”Jostain oudosta numerosta on soitettu. En jaksa soittaa takaisin: kai ne palaavat asiaan, jos se oli tärkää.”
Anja: Itse en soita takaisin, jos en tiedä, kuka soittaja oli. Jos toinen ei vastaa, kannattaa jättää vastaajaan viesti ja esitellä siinä, kuka on ja millä asialla soittaa.

”’Tavoittelemasi henkilö puhuu toista puhelua. Odottakaa sulkematta puhelua.’ Odotetaan sitten!”
Anja: Kun kuulee, että toinen puhuu, on kohteliasta laittaa luuri kiinni. Toinen ei voi puhua kahta puhelua yhtä aikaa.

Bloggaaminen

”Joku ääliö kommentoi blogiani. Nyt sanon samalla mitalla takaisin.”
Niina: Parasta on jättää kommentti huomiotta. Kommentoija tekee itsestään typerän törkeydellään. Jos sama henkilö kiusaa blogia toistuvasti, kannattaa poistaa il­keät kommentit kokonaan ja harkita kommenttivalvontaa.

”Päivitän blogiin äkkiä koko porukan matkakuulumiset. Pari kuvaakin voisi laittaa.”
Niina: On hyvän tavan mukaista kysyä ystäviltä joka kerta lupa, kun on julkaisemassa valokuvaa, jossa he ovat mukana. Ystävien yksityisasioiden levittely ei myöskään ole reilua. Kannattaa tehdä rajat selviksi keskustelemalla
aiheesta ystäväpiirissä.

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VAAKA
Sinun on aika tehdä päätös. Älä pitkitä asiaa, joka sinun on pitänyt hoitaa jo pitkään. Pidä huolta itsestäsi liikkumalla ja syömällä hyvin.


SKORPIONI
Pidä varasi impulsiivisten tai turhan vaativien ihmisten lähellä. Tärkeintä on, että pidät huolta itsestäsi. Tee päätöksiä omat tarpeesi mielessäsi.


JOUSIMIES
Ole tarkkana leikinlaskun kanssa, sillä saatat tulla loukanneeksi jonkun tunteita. Muista kuunnella ja käyttää tunneälyäsi.


KAURIS
Ota opiksi päivän tapahtumista. Kokemukset rikastuttavat sinua, mutta niitä on osattava käyttää oikein. Älä anna periksi painostukselle.


VESIMIES
Teot puhuvat tänään paremmin kuin sanat. Omistaudu asiallesi täysillä. Luota siihen, että työsi kantaa hedelmää ennemmin tai myöhemmin.


KALAT
Päivä kysyy tilannetajua. Tunteet ovat pinnassa, mikä vaatii varovaisuutta ja huomaavaisuutta. Yritä ymmärtää jokaisen näkökulmaa.

 

OINAS
On hyvä hetki itsesi kehittämiseen. Lähde tekemään uusia aluevaltauksia. Tee jotain, mistä olet haaveillut jo pitkään.


HÄRKÄ
Hoida raha-asiasi itse ilman välikäsiä. Joku saattaa pettää luottamuksesi tänään. Sokea luottamus voi kostautua.


KAKSONEN
Mieti, mikä sinua ajaa nyt eteenpäin. On tärkeää, että motiivisi ovat kohdillaan. Pysyttele hiljaa haaveistasi, jos sinusta tuntuu siltä.


RAPU
Pidä lippu korkealla. On aika suunnata vieraille vesille ja kokeilla pelottomasti jotain uutta. Yllätyt iloisesti, jos uskaltaudut kauas mukavuusalueeltasi.


LEIJONA
Älä anna viime hetken muutosten pilata päivääsi. Sopeudu ja ota uusista tilanteista ilo irti. Moni seikka on kiinni ainoastaan asenteestasi.


NEITSYT
Onnistumisen avaimet ovat kommunikointi ja ymmärtäväisyys. Luvassa on muutoksia positiiviseen suuntaan. Älä kaunistele totuutta.

 

Jaa horoskooppi sähköpostilla kaverille!

The Telegraph -lehti pyysi asiantuntijoiden arviot siitä, millaisia ihmisiä käytävä- ja ikkunapaikoilla mieluiten istuvat ovat.

Aina istumapaikkaansa lentokoneessa ei pääse valitsemaan, mutta kun pääsee, minkä paikan otat? Brittiläinen The Telegraph pureutuu pitkässä artikkelissaan tähän dilemmaan. 

Lehden mukaan tilastot osoittavat siihen suuntaan, että aavistuksen yli puolet ihmisistä valitsee ikkunapaikan ilot, jos pääsee valitsemaan ikkuna- ja käytäväpaikan välillä. Loput ovat vannoutuneita käytäväpaikkaihmisiä. 

Jos penkkirivillä on kolme rinnakkaista paikkaa, aniharva valitsee keskimmäisen, sillä siinä saa huonot puolet niin ikkuna- kuin käytäväpaikastakin. Keskellä istuvalla ei ole omaa rauhaa eikä ylimääräistä tilaa, ei maisemia eikä mahdollisuutta jaloitella kanssamatkustajia häiritsemättä. 

Lue myös: Kuulutko tietämättäsi heihin? Nämä ovat vihatuimmat lentomatkustajatyypit

Persoonallisuustesti

The Telegraphin mukaan istumapaikan valinta lentokoneessa on pienimuotoinen persoonallosuustesti. Lehti haastatteli peräti kahta psykologia, Becky Spelmania ja Jo Hemmingsiä, siitä, mitä istumapaikan valinta kertoo ihmisestä. Selvisi, että vaikka mitä:

Valitsitko ikkunapaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita itsekkäämpi – sinua ei haittaa olla muille häiriöksi. 
  • Olet ehkä kokenut matkustaja, jolla on itsevarmuutta pyytää muita väistämään, jotta pääset esimerkiksi vessaan.
  • Pidät siitä, että tilanne on hallinnassasi. 
  • Ärsyynnyt helposti, ja viihdyt siksi parhaiten omassa kuplassasi.

Valitsitko käytäväpaikan? Psykologien mukaan...

  • Olet muita seurallisempi ja sovinnollisempi tyyppi. 
  • Toisaalta saatat olla varautunut luonne. Ainakin olet huomaavainen muita kohtaan etkä ärsyynny helposti.
  • Olet levoton matkustaja, etkä todellakaan mikään lentokoneessa nukkumisen mestari.
  • Voi myös olla, että kärsit pienestä rakosta tai ahtaanpaikankammosta, ja siksi käytäväpaikka miellyttää sinua eniten. 

Kysely

Millä paikalla istut mieluiten lentokoneessa?

Haksi

Valitsetko lentokoneessa ikkuna- vai käytäväpaikan? Psykologit paljastavat, mitä se kertoo sinusta

No pyh! Valitsen plus ikkunapaikan siksi kun on jalkatilaa, sieltä näkee hienot maisemat, ja on seinä johon nojata, kun nukkuminen on muuten istualtaan lähes mahdotonta. Bussissa otan yleensä käytäväpaikan, ettei jalat räjähdä. Nämä ovat täysin fyysisiä syitä, eikä niillä ole mitään tekemistä luonteeni kanssa. Tai on sen verran, etten nauti itseni kiduttamisesta.
Lue kommentti