Nasse-setä hyvin, hyvin vihaisena. Kuva: Sanoma-arkisto
Nasse-setä hyvin, hyvin vihaisena. Kuva: Sanoma-arkisto

Pelkäsitkö lapsena Mörköä, pimeää, Kylli-tätiä vai Tietoiskuja?

Nasse-setä, tuo Vesa-Matti Loirin uran pelottavin kauhusketsihahmo. Ei hellyyttävä eikä hassu, pelkästään ahdistava. 

Lapsuus on kyllä siitä jännää aikaa, että ei tarvita edes mitään oikeasti pelottavaa, kun traumoja jo syntyy. Kuulostaako jokin näistä entisaikain pelkotriggereistä tutulta?

1. Heikko-Peikko
Vanhan lastenohjelman räjähtänyt, pelokas pikku surkimus. Heikko-Peikko ei ehkä tiennyt olevansa todella pelottava.

2. Tietoiskujen kauhugalleria
”Kun sormi napsahtaa, jossain syttyy tulipalo.” (lasten perinnetietoutta 70-luvulta.)
Muistatteko sen ”Varokaa mustaa jäätä” -hommelin, jossa paha mieshahmo lakaisi asvalttia? Tai sen, missä tyyppi vajoaa vääjäämättä heikkoihin jäihin, vaikka viime tietoiskussa jo todettiin, että kylmä kangistaa yllättävän nopeasti?

3. Muumien Mörkö
Kuumottava örisijä.

4. Muumien Taikuri
Inhottavan kahiseva ääni ja tuima katse
, kotoisin jostain oudosta paikasta.

5. Karhukopla, Milla Magia, Mustanaamio
Aku Ankan tilaus piti laittaa tauolle, koska hirviöhahmoja oli liikaa.

6. Ajankohtaisen kakkosen tunnus
Pahaenteinen tutkakuva ja pelottava musiikki. Aujourd’hui C’est Toi oli biisi, tämä:
7. Intiaani Joe Huckleberry Finnin seikkailuista
Jahtasi elokuvassa pikkupoikia pimeässä luolastossa. Painajaisten aihe vuosia.

8. Hiidenvirta
Nykykatsannolla kökkö norjalais-brittiläinen yhteistuotanto, mutta 80-luvun alussa kuulkaa kyllä pelotti ne nuket.
9. Narnia, 90-luvun vaihteen teeveesarja
Koko tunnelma ahdistava. Lempeä Leijona-johtaja tapetaan lopussa.

10. Basil Hiiri mestarietsivä -elokuva.
Synkkä leffa, pelottavia rottia viemäreissä. Mukavaa viihdettä lapsille.

11. Joulupukki
Kukapa nyt ei pukkia olisi pelännyt.

12. ET
Oliko söpö? Ei ollut, oli ruma ja pelottava.

13. Ufot
Kun luki salaa Rauni-Leena Luukanen-Kilden kirjan kymmenvuotiaana, oli parikymppisenä taas ennallaan.

14. Sijaltainen
Väärin tulkittu iltarukouksen klassikkopahis: "Jos Sijaltainen nousisi, taivaaseen ota tykösi."

15. Akakabuto, jättiläiskarhu, Hopeanuoli-koiran arkkivihollinen
Pelkään edelleen niin paljon karhuja, että en suostu olemaan yksin mökillä.

16. Pelle Hermanni
Pelle saattoi ottaa nenän pois. Pelle Hermannista tuli selittämättömällä tavalla paha mieli.

17. Pelle Hermannin kepakko
Pelottavampi kuin pelle.

18. MTV:n mainospöllö
Epäilyttävän suuret silmät.

19. Piilomaan Pikku Aasi
Ahdistava tunnelma, se aasi aina tavallista suuremmassa ahdingossa.

20. Tappajahai
Saattoi helposti tulla rouskuttelemaan, jos uskalsi mennä järveen uimaan.

21. Polio
Lapsihalvauksen pelon takia oli pakko käydä illalla nukkumaan kyljelleen, jalat koukussa – se oli käytännöllisin asento jähmettyä, jos polio iski yön aikana. Toimi myös istuma-asentona, jos vanhemmat auttoivat jähmettyneen lapsen tuoliin.

22. Safiiri ja Teräs
Mitään ei tapahdu, jotain portaikkoa näytetään, hulluna pelottaa.

Kuka oli kenenkin aviomies, seurustelukumppani ja salarakas, ja milloin? Tämä testi paljastaa, oletko lukenut viihdeuutisesi.

Vaikka Suomi on pieni maa, riittää täkäläistenkin julkimoiden rakkauselämässä seurattavaa, jos mielii pysyä kärryillä kaikkien telkkarista tuttujen suhdekuvioista. 

Jos luulet tuntevasi kotimaisten kuuluisuuksien lemmekkäät vaiheet kuin omat taskusi, tee testi ja selvitä, millä tolalla muistisi ja tietämyksesi ovat!

Jos tulos oli kehnonlainen, aloita rakkaudellisten uutisten seuraaminen vaikkapa päivittämällä tietosi julkkisten kesäsöpöilyistä.

Ehkäpä Suomi-kuuluisuudet ovat heikko kohtasi? Siinä tapauksessa sinua ilahduttanee Hollywood-julkkisten oikeita nimiä koskeva tietovisa.

Mikäli testi todisti julkimomuistisi olevan vailla vertaa, kannattaa seuraavaksi haastaa aivojaan vaikkapa tunnistamalla julkkisten lapsia kuvista

Kukapa ei rakastaisi jyväskyläläisiä – noita Keski-Suomen nöyriä kingejä!

Tiesit jo ehkä, että turkulaisista saa aivan parhaita ystäviä, että Oulusta tulevat Suomen itsevarmimmat ihmiset ja että tamperelaiset ovat mukavan mutkattomia

Nyt Me Naiset listasi asiat, jotka tekevät jyväskyläläisistä varsin rakastettavia.

 1. Kun sinulla on jyväskyläläinen kaveri, opit puhumaan kirjakieltä melkein huomaamattasi. Keski-Suomi ei ole murrevapaata aluetta, mutta jyväskyläläinen suodattaa turhat rönsyt kielestään ja puhuu todella selkeästi. Väärin ymmärtämisen vaaraa ei ole.
   
 2. Selkeys on mukana myös kaikessa jyväskyläläisten toiminnassa. Jos jyväskyläläinen puhuu jostain, hän myös tarkoittaa sitä ja pitää päätöksistään kiinni. Onko parempaa ystävää kuin jyväskyläläinen? (No, ehkä turkulainen pääsee lähelle.)
   
 3. Jyväskyläläinen rakastaa kaupunkiaan ja varsinkin sen vireää kävelykatua. Sitä, mitä Kauppakadulta ei löydy, ei jyväskyläläinen tarvitse.
   
 4. Jyväskyläläiset rakastavat ulkoilua ja seikkailuja monipuolisissa luontokohteissa. Kaupungista löytyy luontopolkuja, kiipeilymahdollisuuksia sekä tietenkin suuri ja mahtava Laajavuori. Laskettelemaan pääsee siis melkein keskustassa, ja samalla voi ihailla Matti Nykäsen tutuksi tekemää hyppyriä.
   
 5. Onkohan Suomessa muita yhtä kunnollisia ja hyväkuntoisia kaupunkilaisia? Mäkinen maasto ja kauniit ulkoilureitit pitävät jyväskyläläiset liikkeessä – sekä kohottavat nopeasti junantuomankin kuntoa.


  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock
  Jyväskyläläiset ovat tottuneet siihen, että kaupungin silloilla tuulee aina. Kuva: Shutterstock   

 6. Tosin, kaupunki on ihanan kompakti. Sen ympäri ja läpi jaksaa kävellä ja pyöräillä heikompikuntoinenkin. Jyväskylässä tuntuu kuin kaikki tärkeä olisi sijoitettu viiden kilometrin säteelle, mutta silti sieltä löytyy kaikkea. Jyväskylä = iso minijyvänen. Eli sellainen ihastuttavan pieni, mutta kokoaan suurempi kylä!
   
 7. Maan kaunein yliopistokampus sijaitsee Jyväskylässä. Vaikka akateeminen maailma ei muuten kiinnostaisikaan, jyväskyläläinen käy mielellään ulkoilemassa kampusalueilla ja imee kulttuurin sekä sivistyksen ilmaa siellä. Lähde mukaan ja pyydä jyväskyläläistä ystävääsi tai tuntematonta näyttämään ainakin Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset.
   
 8. Jyväskylä tunnetaan muutenkin opiskelijakaupunki-imagostaan. Se on yksi suomalaiskaupungeista, jossa on väkilukuun suhteutettuna eniten opiskelijoita. Eläväinen ja nuorekas opiskelijakulttuuri tarttuu helposti, ja elämä pysyy vireänä tässä jatkuvasti kehittyvässä kaupungissa.
   
 9. Kaupungissa on myös maan ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta, joka on jo yksistään loistava syy kutsua Jyväskylää Suomen Ateenaksi.
   
 10. Jyväskyläläiset eivät pelkää vettä! Rannat ovat lähellä, ja joka paikassa pääsee uimaan. Ollaanhan keskellä Järvi-Suomea! Vesireittejä pitkin pääsee aina vaikka Lahteen saakka, ja Rantaraitti on yksi Suomen kauneimmista ulkoilureiteistä.
   
 11. ”Jyväskyläläiset ovat sellaisia itsevarmoja menestyjiä, jotka eivät tee itsestään numeroa”, kertoo yksi jyväskyläläisten ystävä, joka vierailee usein kaupungissa. Ammattikorkeakoulussa sijaitseva Tiimiakatemia on upea esimerkki jyväskyläläisestä menestystarinasta. Noin 25 vuotta sitten perustettu Tiimiakatemia uskoo tietenkin tiimityöskentelyyn ja yhdessä tekemällä oppimiseen, ja sieltä on käynnistynyt monia onnistuneita yritysprojekteja.
   
 12. Jyväskyläläinen osaa juhlia ja nauttii kulttuurista. Suurajot, Jyväskylän kesä, Wemmi-markkinat… Melkein joka viikko kaupungissa on joku suuri tapahtuma.  
   
 13. Mutta kun jyväskyläläinen juhlii, hän tekee sen tyylillä. Kun baarissa on vaikkapa oululainen, tamperelainen ja jyväskyläläinen, oululainen kertoo härskeimmät jutut, tamperelainen juhlii pisimpään ja jyväskyläläinen lähtee kotiin silloin, kun bileet ovat vielä parhaimmillaan!
   
 14. Rakastatko makeaa? Suuntaa silloin Vaajakoskelle, tuohon kaupunginosaan, joka on tuttu herkullisesta Pandan-tehtaasta ja Naissaaren viehättävästä kahvilasta. Ihminen ei voi olla koskaan onneton, jos hänellä on laku- ja suklaatehdas naapurissa.
   
 15. Jyväskylä ja sen asukkaat ovat kätevästi keskellä Suomea. Tarvitseeko tähän enää muita perusteluja?
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock
  Leppoisaa kylämeininkiä. Tietenkin Jyväskylässä! Kuva: Shutterstock

 

Kerro sinäkin mielipiteesi alla!

Millaisia jyväskyläläiset ovat sinun mielestäsi? Sana on vapaa alla olevassa kommentointikentässä.