Nasse-setä hyvin, hyvin vihaisena. Kuva: Sanoma-arkisto
Nasse-setä hyvin, hyvin vihaisena. Kuva: Sanoma-arkisto

Pelkäsitkö lapsena Mörköä, pimeää, Kylli-tätiä vai Tietoiskuja?

Nasse-setä, tuo Vesa-Matti Loirin uran pelottavin kauhusketsihahmo. Ei hellyyttävä eikä hassu, pelkästään ahdistava. 

Lapsuus on kyllä siitä jännää aikaa, että ei tarvita edes mitään oikeasti pelottavaa, kun traumoja jo syntyy. Kuulostaako jokin näistä entisaikain pelkotriggereistä tutulta?

1. Heikko-Peikko
Vanhan lastenohjelman räjähtänyt, pelokas pikku surkimus. Heikko-Peikko ei ehkä tiennyt olevansa todella pelottava.

2. Tietoiskujen kauhugalleria
”Kun sormi napsahtaa, jossain syttyy tulipalo.” (lasten perinnetietoutta 70-luvulta.)
Muistatteko sen ”Varokaa mustaa jäätä” -hommelin, jossa paha mieshahmo lakaisi asvalttia? Tai sen, missä tyyppi vajoaa vääjäämättä heikkoihin jäihin, vaikka viime tietoiskussa jo todettiin, että kylmä kangistaa yllättävän nopeasti?

3. Muumien Mörkö
Kuumottava örisijä.

4. Muumien Taikuri
Inhottavan kahiseva ääni ja tuima katse
, kotoisin jostain oudosta paikasta.

5. Karhukopla, Milla Magia, Mustanaamio
Aku Ankan tilaus piti laittaa tauolle, koska hirviöhahmoja oli liikaa.

6. Ajankohtaisen kakkosen tunnus
Pahaenteinen tutkakuva ja pelottava musiikki. Aujourd’hui C’est Toi oli biisi, tämä:
7. Intiaani Joe Huckleberry Finnin seikkailuista
Jahtasi elokuvassa pikkupoikia pimeässä luolastossa. Painajaisten aihe vuosia.

8. Hiidenvirta
Nykykatsannolla kökkö norjalais-brittiläinen yhteistuotanto, mutta 80-luvun alussa kuulkaa kyllä pelotti ne nuket.
9. Narnia, 90-luvun vaihteen teeveesarja
Koko tunnelma ahdistava. Lempeä Leijona-johtaja tapetaan lopussa.

10. Basil Hiiri mestarietsivä -elokuva.
Synkkä leffa, pelottavia rottia viemäreissä. Mukavaa viihdettä lapsille.

11. Joulupukki
Kukapa nyt ei pukkia olisi pelännyt.

12. ET
Oliko söpö? Ei ollut, oli ruma ja pelottava.

13. Ufot
Kun luki salaa Rauni-Leena Luukanen-Kilden kirjan kymmenvuotiaana, oli parikymppisenä taas ennallaan.

14. Sijaltainen
Väärin tulkittu iltarukouksen klassikkopahis: "Jos Sijaltainen nousisi, taivaaseen ota tykösi."

15. Akakabuto, jättiläiskarhu, Hopeanuoli-koiran arkkivihollinen
Pelkään edelleen niin paljon karhuja, että en suostu olemaan yksin mökillä.

16. Pelle Hermanni
Pelle saattoi ottaa nenän pois. Pelle Hermannista tuli selittämättömällä tavalla paha mieli.

17. Pelle Hermannin kepakko
Pelottavampi kuin pelle.

18. MTV:n mainospöllö
Epäilyttävän suuret silmät.

19. Piilomaan Pikku Aasi
Ahdistava tunnelma, se aasi aina tavallista suuremmassa ahdingossa.

20. Tappajahai
Saattoi helposti tulla rouskuttelemaan, jos uskalsi mennä järveen uimaan.

21. Polio
Lapsihalvauksen pelon takia oli pakko käydä illalla nukkumaan kyljelleen, jalat koukussa – se oli käytännöllisin asento jähmettyä, jos polio iski yön aikana. Toimi myös istuma-asentona, jos vanhemmat auttoivat jähmettyneen lapsen tuoliin.

22. Safiiri ja Teräs
Mitään ei tapahdu, jotain portaikkoa näytetään, hulluna pelottaa.

Näyttelijä Jarkko Lahti ei aio istua Jussi-gaalassa samassa pöydässä Tuntematon sotilas -elokuvan tekijöiden kanssa. – Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, hän kertoo.

Näyttelijä Jarkko Lahti, on ilmoittanut protestoivansa Jussi-gaalassa, kertoo Helsingin Sanomat. Lahti on yksi Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan näyttelijöistä. Lahti kertoi Facebookissa protestoivansa, koska haluaa osoittaa tukensa näyttelijöille, jotka ovat kertoneet Aku Louhimiehen alistaneen ja nöyryyttäneen näitä.

”Olen järkyttynyt.”

– Jään pois Tuntemattoman sotilaan pöydästä Jussi-juhlissa protestina viime päivien uutisiin, joissa kerrotaan naispuolisia kollegoita alistavasta käytöksestä sekä esiin tulleiden Tuntemattoman sotilaan työryhmässä esiintyneiden väärinkäytösten vuoksi. Olen järkyttynyt. Lämpimät terveiseni kaikille näille rohkeille naisille, jotka astuvat esiin. Epäterveen toimintakulttuurin on tällä alalla loputtava, Lahti kirjoitti Facebookissa.

”En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste.”

Jarkko Lahti voitti  vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg
Jarkko Lahti voitti vuonna 2017 parhaan miespääosan Jussi-patsaan elokuvasta Hymyilevä mies. Kuva: Jonna Öhrnberg

HS:lle Lahti tarkensi, että aikoo kyllä osallistua gaalaan, mutta ei istu Tuntemattoman sotilaan tekijöiden pöydässä eikä mene lavalla, jos elokuva voittaa palkintoa. Elokuva on ehdolla kymmenessä kategoriassa. 

– Eli boikotista ei sinänsä ole kyse, mutta protesti se on. Sillä haluan osoittaa solidaarisuutta näille rohkeille naisille, jotka ovat astuneet julkisuuteen. En vain hyväksy minkäänlaista kiusaamista millään suomalaisella työpaikalla, piste, Lahti kertoo HS:lle.

Myös toinen Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen protestoi

Pihla Viitalan, Pamela Tolan ja muiden naisnäyttelijöiden Luohimiestä kohtaan esitettämät syytökset eivät liity Tuntemattoman kuvauksiin, mutta myös kyseisen elokuvan työolot on nostettu esille. Alkuviikosta yksi Tuntematon sotilas -elokuvan työryhmän jäsen, Carolina Simberg, ilmoitti että aikoo boikotoida gaalaa. Simberg työskenteli Tuntemattomassa apulaisrekvisitöörinä kuusi kuukautta.

”En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista.”

– En pysty mitenkään juhlimaan miljoonaa katsojaa (ja Jussi-patsaita) tämänhetkisessä ilmapiirissä. Se tuntuu väärältä. Jään pois juhlista protestina. 
En pysty juhlimaan elokuvaa, jonka ohjaajaa syytetään näin rankoista asioista. Etenkin, kun syyttäjiä on noin monta, ja he kaikki syyttävät samankaltaisista teoista. En pysty näkemään näiden syytösten ohi, Simberg kirjoitti julkisessa Facebook-päivityksessään.

Samassa päivityksessään Simberg kertoi myös Tuntemattoman huonoista työoloista. Hänen mukaansa työryhmää ei arvostettu, vaan käytettiin hyväksi teettämällä muun muassa ilmaisia ylitöitä. Simberg kertoo myös kokeneensa kuvauksissa seksuaalista häirintää. Tästä hän ei syytä Aku Louhimiestä.

”Työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää.”

– Haluan myös saattaa työryhmän tietoon sen, että työryhmässä oli minuun (ja tietääkseni myös muihin työryhmän naisiin) kohdistuvaa seksuaalista häirintää työryhmän muiden tekijöiden taholta. Tästä en puhunut tuotannon aikana. On hankalaa tehdä 6 kk töitä ihmisen kanssa, joka kourii sinut, mutta hankalampaa on tehdä siitä numeroa, kun on väsynyt, kun pelkää että loppuproduktio hankaloituu osaltasi entisestään, kun ei itse tiedä olinko ehkä siihen syypää. Entä jos duunit loppuvat, kun olit se hankala, joka ei kestänytkään vitsiä? Simberg kirjoittaa.

Jussi-gaala esitetään MTV3:lla pe 23.3. kello 19.30. 

Nuortenelokuva Every Day juhlii suvaitsevaisuutta kaikissa sateenkaaren väreissä.

Lukiolaistyttö Rhiannon (Angourie Rice) seurustelee ikäisensä Justinin (Justice Smith) kanssa. Muille on aivan selvää, ettei kundi välitä Rhiannonista, mutta tyttö itse ei sitä tajua.

Eräänä päivänä kaikki on toisin. Justin pyytää tyttöystäväänsä pinnaamaan koulusta, ja he viettävät yhdessä unelmien päivän hemmotellen toisiaan. Seuraavana päivänä Justin ei muista tapahtuneesta mitään. Aivan kuin hän ei olisi ollutkaan paikalla.

Asialle on yliluonnollinen selitys. Rhiannon saa tietää, että Justinin ruumiin oli vallannut A. A on ihmisen sielu, joka asettuu joka aamu päivän ajaksi eri ihmisen ruumiiseen. A on aina teini-ikäinen, mutta puolet ajasta hän elää tytön ja puolet pojan ruumiissa.

A kertoo rakastuneensa Rhiannoniin. Mutta voiko tyttö vastata rakkauteen? Olisihan hänellä joka päivä sama seurustelukumppani, mutta tämän sukupuoli, etninen tausta ja ihonväri vaihtuisivat päivittäin.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys.

Michael Sucksyn ohjaama nuortenelokuva Every Day perustuu David Levithanin vuonna 2012 ilmestyneeseen samannimiseen kirjaan, jota ei ole ainakaan vielä suomennettu. Se lainaa ideansa englantilaisen feministikirjailija Virginia Woolfin vuonna 1928 ilmestyneestä romaaniklassikosta Orlando, jonka päähenkilö elää yli 300 vuotta vuoroin miehenä ja vuoroin naisena.

Woolfin romaanin esittämä ajatusleikki sukupuolen joustavuudesta oli aikoinaan hätkähdyttävä. Entä tänä päivänä? Elokuvaa katsoessa valkenee, ettei käsityksemme sukupuolesta ole muuttunut liki sadassa vuodessa niin paljon kuin voisi luulla.

Elokuvassa voidaan vieläkin hyvin pohtia, voiko ihmisellä olla ollenkaan identiteettiä, jos se ei perustu sukupuoleen. A:ta näyttelee elokuvassa aina eri näyttelijä sen mukaan, elääkö hän päivän esimerkiksi havaijilaisena teinipoikana (Jacob Patalon) vai afroamerikkalaisena teinityttönä (Hannah Alissa Richardson). A jos kuka on muunsukupuolinen.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti.

Elokuva on varsinainen biseksuaalisuuden ylistys, sillä seurustellessaan A:n kanssa Rhiannon harrastaa seksiä milloin tytön, milloin pojan ja milloin muunsukupuolisen kanssa. Samalla korostetaan tietysti myös sitä, ettei sukupuolen ja seksuaalisen suuntautumisen lisäksi etnisellä taustalla tai ihonvärilläkään ole mitään väliä.

Elokuva ottaa sisäisen kauneuden idean kirjaimellisesti. A siirtyy päivittäin ruumiista toiseen, joten häntä voi todellakin arvioida vain sisäisten ominaisuuksien perusteella.

Elokuvalle voi olla luvassa jatkoakin, sillä Levithan julkaisi kirjalle jatko-osan Another Day vuonna 2015. MK

Every Day ***