Nasima Razmyarille sanan- ja mielipiteenvapaus on yksi tärkeimmistä asioista ja nyt erityisen ajankohtainen ranskalaista Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehdyn terrori-iskun vuoksi. Kuva: IS-arkisto / Antti Hämäläinen
Nasima Razmyarille sanan- ja mielipiteenvapaus on yksi tärkeimmistä asioista ja nyt erityisen ajankohtainen ranskalaista Charlie Hebdo -lehteä vastaan tehdyn terrori-iskun vuoksi. Kuva: IS-arkisto / Antti Hämäläinen

Nasima Razmyar avasi keskustelun rasistisesta vihapuheesta. Hänen mielestään ongelma on Suomessa iso.

Sosialidemokraattisen eduskuntaryhmän viestintäsihteeri Nasima Razmyar julkaisi blogissaan otteita saamastaan ”palautteesta”. Kirjoituksensa otsikossa hän kysyy, onko vihapuhe sananvapautta.

Esimerkit Nasima poimi julkaisemattomien kommenttien joukosta. Viestejä oli hänen sähköpostinsa roskapostilaatikossa 200.

– Kaikkia saamiani viestejä en edes pysty lukemaan, Nasima kertoo.

Nasima kertoo saavansa vihapostia tasaisin väliajoin – etenkin aina silloin, kun hänen kirjoituksensa käsittelevät maahanmuuttoa. Useat kommentoivat afganistanilaissyntyisen Nasiman taustaa todella hyökkäävään ja vastenmieliseen sävyyn. Miltä sellainen rasistinen vihamielisyys tuntuu?

– Minulta kysytään monesti, tunnenko vihaa. En tunne, vaan sääliä sitä kohtaan, kuinka alas ihminen voi vajota. Kommenteissa on suoria uhkailuja ja moni koskee myös perhettäni ja minulle läheisiä ihmisiä. Se on järkyttävää, Nasima kertoo.

Kasvokkain, esimerkiksi kadulla, Nasima ei ole rasismiin törmännyt.

Nasiman mielestä vihapuhe on merkki siitä, että ihmiset voivat pahoin. Hän ei myöskään usko, että viestien taustalla olisi vain muutama ihminen.

Hän on kuitenkin ilahtunut siitä, että hänen bloginsa on onnistunut tavoitteessaan herättää keskustelua. Palautevyöry kertoo, että jotakin on ehkä myös opittu.

– Olen saanut monta viestiä, joissa on lukenut, että ”tekisipä mieli sanoa jotakin, mutta pakko pitää suu kiinni”.

Moni on myös kertonut Nasimalle tunnistavansa ilmiön.

– Palautteen perusteella tuntuu, että ongelma on Suomessa iso. Eikä vain netissä, vaan myös esimerkiksi kouluissa ja mediassa. On väärin vain ohittaa vihapuhe.

Edellisen kerran suomalaisten rasistisuudesta keskusteltiin laajasti, kun toimittaja Umayya Abu-Hanna kirjoitti Helsingin Sanomienmielipidekirjoituksessaan muuttaneensa rasismin takia Suomesta Hollantiin. Monien kommentoijien mielestä Abu-Hanna liioitteli tilannetta Suomessa.

Lue myös:

Nasima Razmyar: "Ehdin jo huolestua, löydänkö miestä koskaan"

Kari Tapion hitti päivitettiin vuoteen 2014 – tältä suomalaisuus näyttää nyt!

Testaa, miten suvaitsevainen olet!

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

 

VESIMIES

Saat paljon hyvää aikaan, jos etenet asioissa pikkuhiljaa ja kohtuudessa pysytellen. Hillitse rahanmenoa. Stressi hiljenee, kunhan et lipsu liiallisuuksiin.

 

KALAT

Mieti, mikä on tällä hetkellä mahdollista ja jatka siitä eteenpäin. Haistele uusia tuulia. Mieti, miten voisit vähentää rahankulutustasi.

 

OINAS

Pidä temperamenttisi kurissa, sillä muuten tiedossa on ongelmia. Harkitse sanojasi ennen kuin päästät sammakon suustasi. Rakkauselämässäsi myrskyää.

 

HÄRKÄ

Kuuntele, tarkkaile ja ota opiksi. Älä levittele henkilökohtaisuuksia suuren piirin tietoon. Suojele niin itseäsi kuin läheisiäsikin.

 

KAKSONEN

Panosta hyvinvointiisi. Vietä aikaa seurassa, jossa sinulla on turvallinen olo. Hetki on otollinen myös puhtaasti ulkonäöllisille muutoksille.

 

RAPU

Käy kaikki vaihtoehtosi läpi. Turvaudu kokemukseesi ja hoksottimiisi. On aika ottaa haltuun uusi projekti, joka voi viedä sinut pitkälle.

 

LEIJONA

On hyvä hetki uusien taitojen opetteluun ja itsesi kehittämiseen. Kohtele jokaista vastaantulevaa ihmistä hyvin, niin saat kokea ilahduttavia yllätyksiä.

 

NEITSYT

On aika kiinnostua uusista asioista. Älä aseta mielikuvituksellesi turhia rajoja. Mieti, mitä juuri sinä odotat ja toivot tulevalta.

 

VAAKA

Luota vaistoihisi, kun joudut pelaamaan riskillä. Joudut tänään vastakkain arvaamattoman ihmisen kanssa. Yritä parhaasi mukaan ymmärtää häntä.

 

SKORPIONI

Puhu ideoistasi ja odotuksistasi. Kuuntele korvat tarkkana hyviä neuvoja, joita nyt on tarjolla. Joku yllättää sinut erikoisella tarjouksella.

 

JOUSIMIES

Keskity itseesi ja tavoitteisiisi. On hyvä hetki kodin järjestelemiseen ja omien tarpeittesi miettimiseen. Romantiikka valaisee päivääsi.

 

KAURIS

Kuuntele ja tarkkaile kärpäsenä katossa. On turhaa kantaa huolta asioista, joihin et voi vaikuttaa. Anna muutosten tulla omassa tahdissaan.

 

 

– Idiootit ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, sanoo Italiassa asuva Ella Kanninen.

Helsingin Sanomat kertoi tammikuun alussa , että seksuaalista ahdistelua vastustava #metoo-kampanja sai Italiassa aikaan raivoisan vastareaktion (HS 1.1.). Artikkelin mukaan saapasmaassa ei ole tavatonta, että miehet kouraisevat tavatessa tuttavallisesti naispuolisia kavereitaan takapuolesta.

Italiassa viisitoista vuotta asunut juontaja Ella Kanninen, 43, ei tunnista nykyistä kotimaataan kuvauksesta.

"En näe tässä asiassa kulttuurieroja."

– Huono käytös, kuten toiseen ihmiseen käsiksi käyminen, on yhtä huonoa niin Italiassa kuin kaikkialla muuallakin. Seksuaalinen ahdistelu on vallankäyttöä ja kiusaamista, joka on kaikissa muodoissaan tuomittavaa. En näe tässä asiassa kulttuurieroja, Ella sanoo.

Italialainen kulttuuri on toki suomalaista kehollisempaa. Lämmin ilmasto mahdollistaa kevyen vaatetuksen, hyvältä näyttäminen ja pikku flirtti ovat tärkeää.

Ellasta ne eivät täytä ahdistelun määritelmää. 

– Ystäväpiirini Italiassa on laaja, tunnen naisia leipomotyöntekijöistä tv-toimittajiin. Olemme keskustelleet tästä aiheesta paljon. Yhdelläkään meistä ei ole miespuolisia tuttuja, jotka tervehtisivät käymällä luvatta kiinni. Se olisi yhtä tökeröä Italiassa kuin Suomessakin, Ella toteaa. 

– Poskisuudelmat sen sijaan kuuluvat asiaan niin miesten kuin naistenkin välillä. Samoin toisen ulkonäöstä heitetyt kohteliaisuudet tai viheltely kadulla, kun viehättävä nainen kulkee ohi. Ne ovat kuitenkin eri asioita kuin vallankäyttö ja törkeä ahdistelu, juontaja korostaa.

"Hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni."

Käsi polvella

Italiassa tv-alan töitä monta vuotta tehnyt Ella muistaa omalta uraltaan vain yhden arveluttavan tapahtuman.

– Kymmenisen vuotta sitten olin lounaalla miespuolisen tv-pomon kanssa. Lounaan lopuksi hän kumartui eteenpäin ja pisti muina miehinä kätensä polvelleni. Tartuin siihen, siirsin sen hänen omalle polvelleen ja totesin, että minulla on poikaystävä. Asiaan ei palattu, eikä torjuminen vaikuttanut töihini millään lailla, Ella kertoo.

– Tämä olisi voinut sattua missä tahansa muuallakin. Idiootit, jotka eivät kunnioita toisten ihmisten koskemattomuutta tai reviiriä, ovat idiootteja kansallisuudesta riippumatta, Ella toteaa.

"Aloimme ystäväni kanssa karjua niin, että heppu säikähti."

Reippaalla otteella

Lisäksi Ellalle on eri puolilla Eurooppaa metrossa ja busseissa sattunut tilanteita, joissa joku on hivuttautunut ruuhkan varjolla vaivihkaa selvästi liian lähelle aivan takapuolen taakse ”hinkuttamaan”.

– Paras suhtautumistapa on kääntyä ympäri, katsoa tyyppiä silmiin ja kysyä napakasti: Mitä luulet tekeväsi? Se yleensä auttaa, oltiinpa missä tahansa. Varpaille tallominen on myös hyvä keino, Ella nauraa.

– Joskus on käynyt niinkin, että kyseessä on todella ollut viaton kanssamatkustaja, joka pelästyy silminnähden reaktiotani. Silloin ei auta kuin pahoitella. 

Italiassa viettämiensä vuosien aikana Ella on huomannut, että tasa-arvo etenee koko ajan. Naisen asemasta ja esimerkiksi perheväkivallasta puhutaan paljon, samoin miesten ja naisten palkkaeroista.

– Suomea ja Pohjoismaita pidetään Italiassa tasa-arvon mallimaina, Ella Kanninen sanoo.